Εικαστική έκθεση των Εκπαιδευτικών Πειραιά Στην Δημοτική Πινακοθήκη

IMG_0838 IMG_0848Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19:00μ.μ, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής της ΕΛΜΕ Πειραιά. Θέμα: «ΣΥΝ+ΘΕΣΕΙΣ». Διάρκεια Έκθεσης από 9/10/2017 ως 15/10/2017.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνει την ετήσια Έκθεση Εικαστικών Τεχνών, στην Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά. Η φετινή έκθεση, Συνθέσεις 2017, έχει θέμα: «Στον ορίζοντα του Χρόνου». Ο Χρόνος, ως φυσικό-κοσμικό μέγεθος και ως φιλοσοφική έννοια, αποτελεί την αδιαχώριστη ουσία κάθε φυσικού, κοινωνικού και πολιτισμικού φαινομένου, αφού τίποτα δεν μπορεί να οριστεί και να υπάρξει έξω από αυτόν.

Κάθε εκδηλωμένο ή προετοιμαζόμενο φαινόμενο φέρει ανεξίτηλα τον προσδιορισμό της χρονικής του σφραγίδας, και ταυτοχρόνως αποτελεί τεκμήριο της χρονικής του συγκυρίας και στιγμής. Στην Έκθεση συμμετέχουν με τα έργα τους εκπαιδευτικοί του Πειραιά, που ο καθένας, από την δική του σκοπιά και με το δικό του ύφος και τεχνοτροπία στον τομέα της τέχνης όπου καταγίνεται, προσεγγίζει την έννοια της χρονικότητας.

Όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις, η διαφορετικότητα των εικαστικών προσεγγίσεων και έργων έρχεται να τονίσει την ανάγκη της κοινής αναφοράς και προβολής τους μέσα από αυτήν την καθιερωμένη, πλέον, λειτουργία του Σωματείου που, παράλληλα με την συνδικαλιστική του δράση στα φλέγοντα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, αντιλαμβάνεται και προβάλλει την λειτουργία της Τέχνης όχι ως φαινόμενο της Αισθητικής καθεαυτό, αλλά ως παρέμβαση στην σύγχρονη πραγματικότητα με έντονο κοινωνικό και άρα πολιτικό χαρακτήρα.

Οι εκπαιδευτικοί του Πειραιά, με τις δημιουργίες τους καταγγέλλουν την Κρίση που δεν είναι δική τους, και την μάχονται έμπρακτα και όχι ρητορικά, και με την Τέχνη. Εικαστικοί και εκπαιδευτικοί λοιπών ειδικοτήτων που ο καθένας τους έχει μία προηγούμενη και όχι τυχαία θητεία και πορεία στον τομέα της Τέχνης που εντρυφεί, ερευνά και καταγίνεται, έχουν νιώσει κι εμπιστεύονται την επαναστατική δύναμη της Τέχνης που μπορεί να εκφράσει την εξωτερική κι εσωτερική πραγματικότητα του ανθρώπου και να πραγματώσει έργο-διαρκές μήνυμα, ανυπάκουο σε παρερμηνείες, αυθεντικό ιστορικό τεκμήριο.

Ο καθένας με την ματιά, την ευαισθησία, το εκφραστικό του μέσο, το προσωπικό του ύφος, την φιλοσοφία και το σκεπτικό του, τη θεματολογία και την τεχνοτροπία του, συγκεντρώνοντας την διαφορετικότητά μας σ’ αυτήν την εικαστική συλλογική παρουσία-παρέμβαση, εκφράζουν τις αγωνίες, τις ελπίδες, τις θέσεις και τις αρνήσεις, ακόμη και έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας, παράλληλα με το πρωτεύον παιδαγωγικό έργο, επιδιώκοντας να στείλουν και μ’ αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα στους μαθητές, ένα μήνυμα ελπίδας κι εμπιστοσύνης στη ζωή, ένα μήνυμα μάχης κι αγώνα στους δύσκολους καιρούς που άλλοι ετοίμασαν.

Η διαφορετικότητα συνυπάρχει στην έκθεσή μας χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς αξιολογήσεις, χωρίς αφορισμούς και αντιπαλότητα, και τίθεται στην κρίση του κοινού με σκοπό να προβληματίσει, να ερεθίσει, να αφήσει το ψυχικό της αποτύπωμα στον κάθε επισκέπτη, διότι το έργο τέχνης δεν είναι απλό έκθεμα αλλά πρόβλημα της σκέψης και του συναισθήματος τόσο του δημιουργού του, όσο και του αποδέκτη των μηνυμάτων του.

Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε δρώμενο του 7ου Γυμνασίου Νικαίας και συναυλία, από το υπέροχο Πειραιώτικο, φωνητικό σύνολο Libro coro, της μουσικοσυνθέτριας Ανθής Γουρουντή.

Μεταξύ των προσελθόντων διακρίναμε, εκτός άλλων και, τον πρώην Δήμαρχο Νίκαιας κ. Στέλιο Μπενετάτο, την Πρόεδρο της Ένωσης Μαγνησίας κ. Αρχοντία Παπαδοπούλου, τις κυρίες και τους κυρίους, Κέρυ και Βασιλική Μακρογαμβράκη, Ευτυχία Βαρώνη, Γεωργία Ματσούκα, Πιτσιρίκος, Θανάση Γαλάτη, Βασίλη Παρτσινέβελο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *