Εκδήλωση Πειραϊκού Φάρου στην Ευαγγελίστρια..Με ομιλία Κων/νου Χολέβα

IMG_9511Ομιλία με θέμα:«Τα πρώτα συνταγματικά κείμενα της Ελληνικής Επαναστάσεως και ο όρος »επικρατούσα θρησκεία»», πραγματοποίησε ο Πολιτικός Επιστήμων κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, την Τρίτη 19 Μαρτίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Σωματείο «Ο Πειραϊκός Φάρος», εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2019»που διοργανώνει ο Ναός.

Ο κIMG_9515. Χολέβας ξεκίνησε την ομιλία του, διευκρινίζοντας τι εννοούμε εθνικές συνελεύσεις του αγώνος και πρώτα συνταγματικά κείμενα.

Η Ελληνική Επανάσταση, όπως τόνισε, πέραν των στρατιωτικών γεγονότων, είχε και άλλες πτυχές: πολιτικές, νομικές, εκπαιδευτικές, διπλωματικές, οικονομικές. Η Επανάσταση ήθελε να έχει και πολιτικούς θεσμούς, γιατί δεν μπορείς να έχεις ελευθερία αν δεν οργανωθείς.

Η Α’ Εθνική Συνέλευση συγκαλείται στην Πιάδα της Αργολίδας, τη σημερινή Νέα Επίδαυρο, όπου ψηφίστηκε το προσωρινό πολίτευμα της Ελλάδας.

Η Β’ Εθνοσυνέλευση συνεκλήθη κοντά στο Άστρος και εκεί ψηφίστηκε ένα Σύνταγμα που ονομάστηκε «Νόμος της Επιδαύρου», με την έννοια δηλαδή ότι συνέχιζε το κείμενο της Επιδαύρου.

Στην Τροιζήνα, η Γ’ Εθνική Συνέλευση, ψηφίζει ένα Σύνταγμα που θεωρείται από τα πιο σύγχρονα της εποχής, και εκλέγει με ψήφισμα τον Ιωάννη Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Ακολούθησαν η Δ’ Συνέλευση στο Άργος και η Ε’ στο Ναύπλιο.

Η Ελληνική Επανάσταση είχε Ορθόδοξο περιεχόμενο, όπως τονίζει και ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματα του.

Στα Συντάγματα των τριών πρώτων Εθνοσυνελεύσεων στη διάρκεια του αγώνος, καταγράφεται η διάθεση των εξεγερμένων Ελλήνων, να έχουν πολύ μεγάλη σύνδεση με την Ορθόδοξη πίστη.

Ο Ελληνισμός θέλει ως ταυτότητα την Ορθοδοξία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμποδίζεται οποιαδήποτε άλλη νόμιμη θρησκεία, δηλαδή που να τηρεί τους νόμους.

Όλα τα Συντάγματα της Ελλάδος, πλην του 1927, έχουν ως προοίμιο, την επίκληση της Αγίας Τριάδος, που είχε και το πρώτο Σύνταγμα της Επιδαύρου «Εν ονόματι της Αγίας και Αδιαιρέτου Τριάδος».

«Είναι προοίμιο τιμής στην Εκκλησία μας, την πίστη μας, αλλά και στους αγωνιστές του ’21.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *