Ελεύθερη άποψη: ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΧΩΡΑ;

ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΜΑΡΙΑΠαραμονή σπίτι

Και Καλή Ενημέρωση για τον Κορονοϊό

Οι περισσότερο συχνές ερωτήσεις

Η ασθένεια από Κορωνοϊό  2019 (COVID-19), είναι ιογενής λοιμώδης μεταδοτική νόσος, που οφείλεται στον SARS-CoV-2 ( Κορωνοϊό 2 οξέος σοβαρού βαθμού αναπνευστικού συνδρόμου). Η νόσος παρουσιάζει συμπτώματα όπως βήχα, αναπνευστική δυσχέρεια, μυαλγίες και μερικές φορές απόχρεμψη και άλγος κατά την κατάποση. Οι περισσότερες περιπτώσεις προσβολής βαίνουν με αμβληχρά συμπτώματα, που ομοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Κάποια όμως μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρή πνευμονία και πολυοργανική ανεπάρκεια. Αναφέρεται θνησιμότητα περί το 3,4%, στις διαγνωσμένες περιπτώσεις, για τούτο επαγρυπνούμε και πειθαρχούμε στις οδηγίες των ειδικών. Μένουμε σπίτι και δεν έχουμε κοινωνικές επαφές, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μετάδοση του ιού: πως μεταδίδεται;

Η μετάδοση του ιού γίνεται με εκκρίσεις από το ανώτερο αναπνευστικό (βλέννη- σίελος), που εξέρχονται με το βήχα, τον πταρμό και την εκπνοή, υπό μορφή σταγονιδίων. Με το βήχα, έστω και μια μόνον φορά, περί τα 3000 σταγονίδια- μεταφορείς Κορωνοϊών εκσφενδονίζονται στον αέρα κι εναποτίθενται σε άλλα άτομα, ρούχα κι επιφάνειες. Επίσης ο ιός επιβιώνει στα κόπρανα, για τούτο είναι τόσο σημαντικός ο επιμελής καθαρισμός των χειρών μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Μεταδίδεται λοιπόν, όταν κάποιο μέλος σώματος (πχ το χέρι μας), που άγγιξε μολυσμένο υλικό, έλθει σε επαφή με τη μύτη, το στόμα, τους επιπεφυκότες (μάτια), ή το φαγητό μας. Στόμα και μύτη, μπορεί να εισπνεύσουν μολυσμένο με σταγονίδια αέρα, για τούτο φοράμε προστατευτική μάσκα με προσοχή και την αλλάζουμε κάθε φορά με καθαρή. Δεν την πιάνουμε απέξω και τη βγάζουμε από τα λαστιχάκια της. Είναι πολύ σημαντικό, να κρατάμε απόσταση δύο τουλάχιστον μέτρων ο ένας από τον άλλον σε οποιονδήποτε χώρο, ειδικά αν υπάρχει υποψία ασθένειας, διότι τα σταγονίδια συνήθως δεν «ταξιδεύουν» πέραν αυτού του ορίου ασφαλείας. Επίσης κινδυνεύομε αν αγγίξομε ρούχα, επιφάνειες ακόμα και τα μαλλιά μας, όπου έχει εναποτεθεί ο ιός μέσω των εκκριμάτων. Για τούτο, ένα καπέλο συμπληρώνει τη μάσκα σε χώρους, όπου είναι δυνατό να μολυνθούμε.

Οι Κορωνοϊοί, επιβιώνουν περί τις επτά με εννέα ημέρες, σε επιφάνειες από γυαλί, μέταλλο ή πλαστικά, ενώ μπορεί να φθάσουν και τις 28 μέρες σε χαμηλές θερμοκρασίες, αν δεν γίνει απολύμανση, με χλωρίνη, οξυγονούχο ύδωρ ή οινόπνευμα 62-71%.

Πότε να ανησυχήσω;

Σε περίπτωση, που ανήκει κανείς σε ευπαθή ομάδα, ήτοι άτομα άνω των 60 ετών, με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνιες αναπνευστικές πνευμονοπάθειες, υπερτασικοί, καρδιοπαθείς γενικά, ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς και εξασθενημένοι οργανισμοί για οιοδήποτε λόγο, με κάθε σύμπτωμα πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους. Κυρίως όμως, πρέπει να μη βγαίνουν έξω από το σπίτι.

Πολύ προσεκτικά, πρέπει να εξετάζεται το ιστορικό εκάστου, ώστε να διερευνηθεί τυχόν παρουσία του, σε σημεία όπου παρουσιάσθηκαν κρούσματα της νόσου. Οποιοσδήποτε παρουσιάσει βήχα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, πυρετό, κακουχία, πρέπει να επικοινωνήσει με ιατρό.

Που μπορώ να απευθυνθώ; Υπάρχουν υπηρεσίες;

Το τηλεφωνικό κέντρο 1135 του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), επίσης πολύτιμες οδηγίες και κατευθύνει υπεύθυνα το κοινό. Επίσης υπάρχει και το Τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης για τον Κορωνοϊό, τηλ. 2142142000 της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ.

Πως μπορώ να γνωρίζω σίγουρα αν πάσχω από Κορωνοϊό;

Δυστυχώς στη χώρα μας, τα δημόσια κέντρα αναφοράς, όπου μπορεί να γίνει λήψη βιολογικού υλικού προς διάγνωση με την ειδική εξέταση, PCR, είναι ελάχιστα και ο αριθμός των εξετάσεων, που μπορούν να διεκπεραιώσουν μικρός, σε σχέση με τις ανάγκες των ασθενών. Επομένως επειδή τα τεστ είναι λίγα και πολύτιμα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για όσους έχουν σοβαρά συμπτώματα κι όχι για εκείνους, που παρουσιάζουν ήπια. Να γιατί, το σπουδαιότερο μέτρο είναι ο περιορισμός κατ’ οίκον χωρίς επαφές με κανέναν ει δυνατόν. Η εξέταση γίνεται και σε ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά στοιχίζει αρκετά.

Αν μολυνθώ, σε πόσον καιρό εμφανίζεται η νόσος;

Ο χρόνος επωάσεως της νόσου ποικίλλει, από δύο και μπορεί να φθάσει έως και τις 14 ημέρες. Στο διάστημα αυτό, ένας ασυμπτωματικός η ολιγοσυμπτωματικός ασθενής, μπορεί ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙ ΤΗ ΝΟΣΟ. Άλλος ένας λόγος, που πρέπει να μείνουμε σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο.

Υπάρχει εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 ;

Δυστυχώς όχι ακόμα. Για τούτο και η πεπερασμένη επιστήμη, που έκλεισε με πανικό τις Εκκλησίες συστήνει κατ’ οίκον περιορισμόν… Μπορείτε να κλειστείτε εναλλακτικά σε σελοφάν- ας διασκεδάσουμε τον τρόμο μας. Όποιος κατασκευάσει το εμβόλιο θα γίνει κοσμοκράτωρ- αν δεν είναι ήδη. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, αυτή είναι προς το παρόν η προστασία μας.

Εν τέλει θεραπεύεται και πως;

Δυστυχώς, ούτε ο έγκυρος Αμερικανικός FDA, διαθέτει δραστική φαρμακευτική ουσία, εγκεκριμένη ειδικά για την νόσο COVID-19. Οι ασθενείς λαμβάνουν υποστηρικτική συμπτωματική αγωγή, ανάπαυση, πολλά υγρά, αντιπυρετικά (παρακεταμόλη). Σε σοβαρές περιπτώσεις υποστηρίζονται οι λειτουργίες ζωτικών οργάνων, με νοσηλεία, σε ειδικούς θαλάμους, ακόμα και σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Κάποια αντιρετροϊκά φάρμακα δοκιμάστηκαν με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, όμως τίποτα δεν έχει λάβει επίσημη ειδική έγκριση, όλα είναι σε πειραματικό στάδιο. Η νόσος, είναι εντελώς άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα, που συστήνει πάλι: Κατ’ οίκον περιορισμό – ή εμφιάλωση ή όπως αλλιώς επιθυμείτε να εκφράσετε τα μέσα, που διαθέτουμε σήμερα… Επαναλαμβάνω: Διασκεδάζουμε τον τρόμο μας και μένουμε σπίτι.

Παράδειγμα προς μίμηση:

Η εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, προσέφερε 50 καινούργιους αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Δημόσιων Νοσοκομείων μας, τόσο κρίσιμα αναγκαίες ώστε να αντιμετωπισθεί η πανδημία στην Ελλάδα. Ένα μέγιστο ΕΥΓΕ κι ας ευχηθούμε να ακολουθήσουν κι άλλοι δωρητές – ευεργέτες εξοπλίζοντας τα νοσοκομεία κατά την περίοδο μιας τόσο σοβαρής  κρίσης, σώζοντας ζωές.

Θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα από τη γειτονική Ιταλία;

Δυστυχώς, οι προβλέψεις είναι και παραμένουν δυσοίωνες. Το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα ουδέποτε υπήρξε τέλειο. Υπήρξε αργό στις μεταρρυθμίσεις, άκαμπτο σε τυποποιημένες διαδικασίες, δυσκοίλιο σε συμμόρφωση προς διεθνείς δοκιμασμένες πρακτικές, χωρίς σταθερό οργανόγραμμα, management, σύγχρονες μεθόδους καλής λειτουργίας, σεβασμό στον ασθενή αλλά και στον επιστήμονα, που το στελεχώνει.

Υπήρξε «πολιτικοποιημένο», ενώ έως και σήμερα, πιθανότερο είναι να διοικούνται μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα από πολιτικές επιλογές, που δεν έχουν γνώση του αντικειμένου. Σε αντίθεση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική, που τη διοίκηση των νοσοκομείων αναλαμβάνουν ιατροί-managers με ειδικές γνώσεις (όπως πχ., η κυρία, που διαρκώς ελέγχει τον συμπαθή δόκτωρα HOUSE στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά).

Οι διαχρονικές σπατάλες δεκαετιών, η αδιαφορία, η ανοχή στην παραοικονομία της υγείας προηγήθηκαν της αιφνιδιαστικής περιόδου οικτρών περικοπών δαπανών και απογύμνωσαν τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Βεβαίως, η ανάγκη, η οικονομική κρίση, τα φέρνει πρώτα στην προτίμηση των ασφαλισμένων. Η Ελλάδα, χρειάζεται τη βοήθεια του Θεού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αυτή κρίση. Για τούτο διαφώνησα στο θέμα των Εκκλησιών, διότι θεωρώ, ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλά (ανύπαρκτα) νοσοκομεία, ο δε εκκλησιασμός, είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνος από δύο ωρών παραμονή σε αίθουσα αναμονής γενικής εφημερίας δημόσιου νοσοκομείου. Ωστόσο πειθαρχούμε στις οδηγίες των κρατικών φορέων και δεν δυσανασχετούμε. Έχουμε δρόμο μπροστά και χρειάζεται επαγρύπνηση. Σκεφθείτε ότι για να φθάσει το Κράτος να κλείσει τις Εκκλησίες, τα πράγματα είναι δύσκολα.

Ποιοι είναι οι σημερινοί αφανείς ήρωες, που πρέπει να υποστηριχθούν;

Αναμφίβολα, το προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ιδιαίτερα ιατροί και νοσηλευτές. Αλλά και το μετερίζι της Πρωτοβάθμιας, κρατά Θερμοπύλες. Οι συμπολίτες αυτοί, έχουν διπλά εξοντωθεί από τις περικοπές στην Υγεία και πρέπει να απολαμβάνουν του σεβασμού και της αγάπης μας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ήδη, προσμετρώνται περιστατικά υγειονομικών, που ασθένησαν ασκώντας το καθήκον. Δυστυχώς, ο κόσμος συνήθως είναι αχάριστος. Η ιστορία διδάσκει ότι κατά τις επιδημίες πανώλης του Μεσαίωνα, ο κόσμος θεωρούσε τους ιατρούς, που απείχαν του επαγγέλματος τους δειλούς, ενώ όσους διακινδύνευαν τη ζωή τους φροντίζοντας ασθενείς, απλά… φιλάργυρους! Και οι δύο κατηγορίες όμως, γνώριζαν καλά ότι θεραπεία της νόσου, απλά δεν υπήρχε!

Σεις τι μέσα προστασίας λαμβάνετε;

Μένω κι  εργάζομαι από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες. Προσπαθώ να μειώσω όσο μπορώ το χρόνο έκθεσης των ασφαλισμένων ευθύνης μου σε δυνητικά μολυσμένο περιβάλλον αποτρέποντας τις άσκοπες μετακινήσεις. Ει δυνατόν ψωνίζω από το σπίτι.

Πλένω συνεχώς τα χέρια μου με πράσινο σαπούνι, διότι δεν τα ξεραίνει. Χρησιμοποιώ πάντα και παντού οινόπνευμα. Αν δεν είχα οινόπνευμα θα χρησιμοποιούσα ξύδι, οξυζενέ, ακόμα και το ρακί, που έχω σπίτι! Πλένω όλα τα ρούχα, που φόρεσα στο δρόμο και καθημερινά αν χρειαστεί. Παλτά, επανωφόρια, υποδήματα, τα αφήνω στο μπαλκόνι στον ήλιο όλη ημέρα. Κάνω πρωί βράδυ κι όταν χρειαστεί, στοματικές πλύσεις με αλατόνερο, οξυγονούχο στοματικό διάλυμα, η χαμομήλι με σόδα.

Φορώ μάσκα παντού, όταν βρεθώ εκτός οικίας. Μάλιστα έραψα μάσκες από ύφασμα, θα τις πλένω στους 90 βαθμούς και θα τις σιδερώνω καλά. Επειδή ήδη υπάρχει έλλειψη, θεώρησα σκόπιμο να πάρω τα μέτρα μου, άλλωστε πιάνουν τα χέρια μου… Φορώ επίσης γάντια μιας χρήσης. Παντού και πάντα, σε εξωτερικούς χώρους.

Κυκλοφορώ με τα μαλλιά μαζεμένα, αλλά αν έμπαινα σε λεωφορεία κλπ., θα φορούσα και καπέλο, σκούφο ή μπερέ. Ο ιός εναποτίθεται και στα μαλλιά, αν κάποιος ασθενής βρεθεί κοντά. Στο δρόμο κρατώ αποστάσεις δύο μέτρων από τους διαβάτες και κρατώ την αναπνοή μου όσο μπορώ, αν κάποιος έλθει πιο κοντά, ώστε να ανασάνω σε καθαρό αέρα.

Αν υπήρχαν παιδιά στο σπίτι, θα τα κρατούσα σε απόσταση. Αν ήμουν γιαγιά, θα τα άφηνα στους γονείς τους! Αν είχα χρόνιες ασθένειες, θα πρόσεχα διπλά.

Έχω συνεχώς δίπλα ένα θερμός με ζεστό αφέψημα και μέλι. Πίνω συνεχώς μικρές γουλιές. Υγραίνω και θωρακίζω τους βλεννογόνους μου με αυτόν τον τρόπο…

Απολυμαίνω τα πάντα. Από πατώματα, έως πόμολα, διακόπτες, επιφάνειες και δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ, λευκά ή άλλα είδη από κοινού με άλλους, ιδιαίτερα αν έχουν κάποιο σύμπτωμα ακόμα κι απλό συνάχι. Μένουμε σπίτι και ειδοποιούμε αν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα το γιατρό μας. Είναι απλό. Είναι το μοναδικό όπλο μας. Απομόνωση και υπομονή.

Για το κλείσιμο των εκκλησιών τι έχετε να πείτε;

Εκεί, που σταματά η επιστήμη αρχίζει η πίστη. Αυτό, είναι δική μου ατάκα. Στην Ιταλία άνοιξαν πάλι τις εκκλησίες, αλλά δεν θα τελείται θεία λειτουργία και δεν θα δίδεται αγιασμός. Ας ελπίσουμε ότι ο Θεός θα συγχωρήσει την ολιγοπιστία μας. Βάλαμε τον Δημιουργό, κάτω από το έσχατο δημιούργημα της φύσης, έναν ιό. Αυτό με ενοχλεί, όταν θυμάμαι ότι υπήρξαν μάρτυρες, που λούστηκαν στο αίμα για αυτήν την πίστη. Αισθάνομαι ότι βιώνω, έναν κατήφορο, που δεν έχει τέλος. Δεν φοβάμαι για τη ζωή μου, αυτή ούτως ή άλλως θα έχει τέλος. Η ψυχή μου όμως, πρέπει να παραμείνει πάνοπλη. Και αυτή, δεν πλένεται με αντισηπτικό.

Μαρία Μπουκουβάλα

Ιατρός

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *