Ελεύθερη άποψη …

 

Το άρθρο γράφτηκε με την ευγενική βοήθεια του Καθηγητού Γεωργίου Ζουγανέλη.

ΑΟΖ και ΕΟΖ, δύο έννοιες του Διεθνούς Δικαίου που καθορίζουν το μέλλον μας.

Εικ.1: Τί είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Νομική υφαλοκρηπίδα

μπουκουβάλα 1Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γνωστή και ως ΑΟΖ φτάνει μέχρι τα 200 νμ από τις ακτές της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών και αφορά την οικονομική εκμετάλλευση του υπεδάφους και της θάλασσας υπεράνω αυτού (ενέργεια από κύματα, αλιεία κλπ). Η νομική υφαλοκρηπίδα περιορίζεται μόνο στο υπέδαφος και στην εκμετάλλευση της επιφάνειας του βυθού και μπορεί να ξεπεράσει τα 200 νμ. Το μέγεθος της ανατ. Μεσογείου δεν επιτρέπει όμως υφαλοκρηπίδα πάνω από 200 νμ από ακτές. Ενώ όλα τα νησιά έχουν νομική υφαλοκρηπίδα, για να έχουν και ΑΟΖ πρέπει να έχουν και οικονομική ζωή. Αυτό για πολύ μικρά νησιά επιτυγχάνεται π.χ. με τη δημιουργία τεχνητών νησιών (εξέδρες) που διασυνδέονται τεχνητά με τα νησιά και τους δίνουν οικονομικές δραστηριότητες. Τα θέματα των θαλασσίων ζωνών καθορίζονται με τη Διεθνή Συνθήκη του Δικαίου της Θαλάσσης, του ΟΗΕ, από το έτος 1982, την οποία έχει μεν επικυρώσει η Ελλάδα αλλά όχι η Τουρκία (βλ. Εικ.1).

Η Τουρκία -και όσοι άλλοι κρύβονται πίσω από το φερετζέ της -από το 1973, που η στρατιωτική κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο ανακοίνωσε με ΦΕΚ, περί ύπαρξης και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο (π.χ. στη Σαμοθράκη και στους Φούρνους ή νότιο ανατολικά της Θεσσαλονίκης), προβάλλει συνέχεια αξιώσεις υποστηρίζοντας ότι τα νησιά του Αιγαίου, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο μεγάλο γλέντι των υδρογονανθράκων! Φυσικά έχουν και νομική υφαλοκρηπίδα, όπως και ΑΟΖ αλλά μη οριοθετημένες και αυτό είναι το πρόβλημα.

Αν είχαν εργασθεί σοβαρότερα, οι Κυβερνήσεις, μετά το 1974, η Ελλάδα σήμερα, θα τροφοδοτούσε ενεργειακά την Ευρώπη. Δυστυχώς μέχρι τώρα η χώρα μας δεν έχει οριοθετήσει ΑΟΖ (ούτε καν με την Κύπρο), υφαλοκρηπίδα (πλην με την Ιταλία) και συνορεύουσα ζώνη (μέχρι τα 24 νμ, μέσα στα οποία θα μπορεί να ελέγχει κάθε εισερχόμενο μετανάστη ή όχι). Αν δεν ξέρεις που είναι τα σύνορα, τί ακριβώς φυλάς; Πως η Ελλάδα κατηγορεί τη Τουρκία πως εισέρχεται στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, που δεν είναι οριοθετημένη, κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να το καταλάβει. Μας δουλεύουν;

Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο αν πάει τα χωρικά της ύδατα στα 12 νμ από τα 6 νμ που είναι σήμερα. Ο λόγος απλός και εξηγείται στην Εικ.2. Με τα Ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 νμ η Τουρκία έχει ελάχιστη περιοχή να διεκδικήσει σε ΑΟΖ και σε υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Το να πάει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 νμ είναι αναφαίρετο δικαίωμα της από τον νόμο της Θάλασσας του 1982, όσο για τα περί μη ελεύθερης διέλευσης πλοίων είναι προπαγάνδα, αφού στα χωρικά ύδατα ισχύει η αβλαβής διέλευση. Η Τουρκία για να διεκδικήσει μεγαλύτερο ποσοστό στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της στο Αιγαίο μιλάει για νησιά χωρίς υφαλοκρηπίδα και για ευθυδικία στο καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Να λοιπόν λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα δεν πρέπει να πάει στη Χάγη. Δηλώσεις από τις ΗΠΑ για ύπαρξη υφαλοκρηπίδας σε όλα τα νησιά δεν μετράνε στη Χάγη, από τη στιγμή που το Δικαστήριο αποφασίζει. Πρόκειται για φάκα στην οποία η Ελλάδα δεν πρέπει να πέσει μέσα.

Εικ.2: Χωρικά ύδατα στα 6 νμ και στα 12 νμ

μπουκουβάλα 2Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που αφορά την Ελλάδα είναι το θέμα των ΕΟΖ (Ειδικών Οικονομικών Ζωνών). Είναι περιοχές μειωμένης εθνικής κυριαρχίας, τις οποίες προς το παρόν βλέπουμε σε λιμάνια και αεροδρόμια και σύντομα θα μπορούσαμε να δούμε στη Δυτική Θράκη και στο Ανατ. Αιγαίο, μέσα από τα ΜΟΕ, τα μνημόνια, τις εμπορικές συμφωνίες ή τη συνεκμετάλλευση ΑΟΖ στο Αιγαίο ή στο Καστελόριζο της Ελλάδας με τη Τουρκία.

Στις ΕΟΖ ανατίθεται διοικητική μέριμνα (π.χ. διαχείριση κοιτασμάτων σε μια συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, διαχείριση σε λιμάνια, σε αεροδρόμια κλπ), την οποία είχε το κράτος, παρέχεται έως και μηδενική φορολόγηση, επιτρέπεται ιδιωτική αστυνόμευση, ελάχιστος ή καθόλου κρατικός έλεγχος, και άλλα προνόμια. Οι ΕΟΖ είναι περιοχές μειωμέμπουκουβάλα 3νης εθνικής κυριαρχίας στις οποίες σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί διεθνώς και αυτονόμησή τους!

Τα προβλήματα με τις ΕΟΖ αναδύονται από τη συμφωνία που το κράτος υπογράφει μαζί τους. Αν στο θέμα της Cosco, που είναι μια ΕΟΖ δεν δοθεί προσοχή, μπορεί να δούμε ναυτιλιακές εταιρείες να κλείνουν και να συμβεί ότι και στη ναυπηγοεπισκευαστική στο Πέραμα.

Μαρία Μπουκουβάλα Ιατρός . Πηγή: ZCODE-GR

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *