Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελεύθερη Άποψη

ΤΑ ΑΛΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΛΑΛΑ

ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ

ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ1Ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός, είναι ο καταδικός μας Άγιος του Γένους. Γεννήθηκε στο Μέγα Δέντρο Απόκουρου της Αιτωλοακαρνανίας, το 1714 και το κατά κόσμον όνομά του ήταν Κώνστας Εσωχωρίτης. Το 1961, ανακηρύχθηκε  Άγιος της Εκκλησίας και εορτάζεται στις 24 Αυγούστου.

Η ιδιαιτερότητα του Πατροκοσμά του Αιτωλού, είναι ότι πολέμησε ταυτόχρονα τους εξισλαμισμούς, που λάμβαναν χώρα στον Ελλαδικό χώρο δημιουργώντας γενίτσαρους και τον αναλφαβητισμό, προωθώντας τα ελληνικά γράμματα.

Μαθήτευσε στον τόπο του, ως προς τα βασικά γράμματα, ενώ κατόπιν σπούδασε στην περίφημη Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους, όπου διδάχτηκε φιλοσοφία και θεολογία. Υπήρξε αφιλοχρήματος και χαρακτηριστικά έλεγε ότι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του, ήταν  το φθαρμένο ράσο, που φορούσε.

Δύο υπήρξαν οι κατευθύνσεις της διδασκαλίας του. Η εκπαίδευση στην ορθοδοξία και η επίτευξη του ποθούμενου ,της απελευθέρωσης του Γένους. Μέσα σε 16 χρόνια κατόρθωσε να ιδρύσει 200 σχολεία, προκαλώντας το φθόνο και την οργή των Οθωμανών.

Είκοσι χρόνια διήρκεσε το ιεραποστολικό του έργο και έλαβε τέλος με το στέφανο του μαρτυρίου του.

Είχε κατορθώσει να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις τόσο με Έλληνες, όσο και με μουσουλμάνους.

Αντίθετα, αν και αμερόληπτος προς όλες τις φυλές, είχε προκαλέσει την αντιπάθεια των Εβραίων, διότι μετέφερε τη λειτουργία του παζαριού της Κυριακής, ημέρα Σάββατο, οπότε είχαν υποστεί οικονομική ζημιά.

Στα φλογερά κηρύγματά του, μιλούσε για την αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον. Σαν το χελιδόνι, έλεγε, ο άνθρωπος χρειάζεται δυό φτερούγες. Η μια, είναι η αγάπη προς τον Θεό και η δεύτερη εκείνη προς τον πλησίον. Το κήρυγμα του προκάλεσε την οργή των Εβραίων, οι οποίοι τον διέβαλαν ως άνθρωπο των Ρώσων και υποκινητή εξέγερσης των χριστιανών, προς τον Κουρτ Πασά, ο οποίος δίχως δίκη ή άλλες διαδικασίες διέταξε την εκτέλεση του Αγίου. Στις 24 Αυγούστου 1779, ένα δέντρο στις όχθες του ποταμού Αώου , δέχτηκε την αγχόνη και το βάρος του βασανισμένου κορμιού του. Η σωρός του ρίχτηκε μέσα στον ποταμό, από όπου ανασύρθηκε από τον εφημέριο της περιοχής οποίος το έθαψε στην περιοχή με ευλάβεια. Ο αλλοπρόσαλλος Κούρτ Πασάς, μετέπειτα, πιθανότατα προς ένδειξη μετάνοιας, η από φόβο, θείας δίκης, προέβη σε ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου κι έχτισε στο όνομα του ναό, το 1814.

Ό Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, είναι σήμερα πολύ γνωστός για τις προφητείες του. Αλλά και προς, τους σύγχρονους του, έλεγε συχνά ότι το ποθούμενο, η απελευθέρωση του Γένους, θα γινόταν στην τρίτη γενιά μετά από τη ζήση τους. Πράγματι, τα εγγόνια τους, ήταν η περίφημη γενιά του 1821, που είδαν την Ελλάδα ελεύθερη. Η περίφημη ρήση του ότι, θα έρθει εποχή, που “θα μας κυβερνούν τα άλαλα και τα μπάλαλα”, θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη προφητεία. Επαληθεύτηκε μετέπειτα κατά την εποχή της μεγάλης τεχνολογικής ανάπτυξης και της βιομηχανικής επανάστασης των μηχανών, που κατάργησαν την χειρωνακτική εργασία ενώ τείνουν να καταργήσουν και αυτήν την πνευματική. Πράγματι, σήμερα, κυβερνούν άλαλα χείλη ασεβών και ισόβαθμων αρχόντων του Βιβλικού βασιλιά Μπάλακ, των Μωαβιτών… Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ο Μπάλακ, προσπάθησε να πειθαναγκάσει τον προφήτη Βαλαάμ, να καταραστεί το λαό του Ισραήλ. Πράγματι, υπό την πίεση της διεφθαρμένης κοσμικής εξουσίας, ιδιαίτερα όταν ο Μπάλακ του πρόσφερε πολλά χρήματα, ο προφήτης Βαλαάμ, ξεκίνησε καθισμένος πάνω στο γαϊδουράκι του, να φθάσει στον τόπο, όπου τον είχε αναγκάσει να καταραστεί τους Ισραηλίτες. Στο δρόμο όμως αυτόν, στάθηκε άγγελος Κυρίου, κρατώντας ένα μεγάλο σπαθί, για να τον εμποδίσει. Ο Βαλαάμ, δεν μπορούσε να ιδεί τον άγγελο, όμως το γαϊδουράκι τον είδε και επειδή φοβήθηκε, ξάπλωσε κάτω και δεν προχωρούσε. Τότε ο Βαλαάμ, άρχισε να χτυπά με μανία το γαϊδουράκι με το ραβδί του, προσπαθώντας να το κάνει να σηκωθεί ώστε να συνεχίσουν το δρόμο τους. Τότε ο Θεός επέτρεψε, να μιλήσει το ζώο, που απορημένο ρώτησε το αφεντικό του, γιατί το δέρνει, τη στιγμή, που τόσα χρόνια στην υπηρεσία του, ουδέποτε είχε δείξει κακή συμπεριφορά κι ανυπακοή στο αφεντικό του. Τότε ο Θεός επέτρεψε να δει τον άγγελο ο Βαλαάμ. Ο άγγελος μίλησε με αυστηρότητα και τον προειδοποίησε ότι, ο Θεός δεν επέτρεπε να καταραστεί το λαό του Ισραήλ, αλλά ο Βαλαάμ, συνέχισε το δρόμο του αποφασισμένος να παρακούσει και να ξεστομίσει τις κατάρες, ώστε να πληρωθεί από τον Βάλακ για το ανίερο έργο του. Ο παντοδύναμος Θεός όμως, τη στιγμή, που ξεστόμιζε τις κατάρες, οδήγησε τη γλώσσα του αλλάζοντας τα λόγια του, ώστε να ευλογήσει το λαό του Ισραήλ, αντί να καταραστεί.

Σήμερα λοιπόν, που πολλές φορές η κρατική εξουσία θεωρεί ότι μπορεί να αυθαιρετεί, να επαίρεται, να επεμβαίνει ποδηγετώντας  σε θέματα, όπου δεν άπτεται η εξουσία της, να ορίζει και να διατάζει δίχως σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα, επικαλούμεθα όλοι τη θεία παρέμβαση, που εφαρμόζει τον άγραφο ηθικό νόμο.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει ανατροπές στη ζωή μας. Αυτό ο Θεός το επέτρεψε, διότι τίποτα δεν συμβαίνει, δίχως το θέλημά Του. Εκείνο, που επιτρέπει, πάντοτε υποκρύπτει κάποιο σκοπό, που συνήθως είναι η μετάνοια. Η αλαζονεία του ανθρώπου, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει διογκωθεί επικίνδυνα, εναντιωμένη στον θείο νόμο. Πολλές σεπτές μορφές της Ορθοδοξίας, με προορατικό χάρισμα, έχουν μιλήσει εδώ και πολλά χρόνια, για όσα βιώνουμε σήμερα, καλώντας την ανθρωπότητα σε μετάνοια. Είναι η μόνη λύση. Κανένα εμβόλιο και ουδεμία μάσκα προστασίας, δεν πρόκειται να σώσει την ανθρωπότητα από το βιολογικό πόλεμο, που άρχισε και εξελίσσεται, με τα όπλα του επάνω σε ανίερα χέρια άλαλα και μπάλαλα. Μια φορά μίλησε ζώο, το γαϊδούρι του Βαλαάμ, στην ιστορία της ανθρωπότητας και τούτο είναι γραμμένο στη Βίβλο. Σήμερα κάποια γαϊδούρια, τολμάνε και μιλάνε, αφού διέλυσαν τη χώρα επιμένοντας μάλιστα να ζητούν και να ξαναζητούν ψήφο… Έσχατα σημεία….

ΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ

Γέμισαν οι δρόμοι ποδηλάτες! Ασφάλεια μηδέν, πρόνοια μηδέν, νομοθεσία μηδέν εις το τετράγωνο.

Είναι απίστευτη η ανευθυνότητα, από πλευράς των κρατικών φορέων, που επιτρέπουν να κυκλοφορούν ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια, ή απλά πατίνια, σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους κυκλοφορίας. Δεν φταίνε σε τίποτα οι οδηγοί, που πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη, να έρχονται αντιμέτωποι, με τους απερίσκεπτους σπορτίβ τύπους, που δεν διαθέτουν, ούτε ασφάλεια, ούτε πινακίδες κυκλοφορίας και χρησιμοποιούν το οδόστρωμα. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και η αταξία ακόμα μεγαλύτερη. Ειδικά όταν πρόκειται για εφήβους και μικρά παιδιά, η ευθύνη των γονιών είναι τεράστια. Υπάρχουν αθλητικοί χώροι, γήπεδα, πάρκα, εν πάσει περιπτώσει ακόμα και πεζόδρομοι, όπου μπορούν να παραχωρηθούν λωρίδες για ποδηλάτες και πατιναδόρους.

Ο ποδηλάτης δεν θεωρείται όχημα, αλλά ούτε και πεζός. Ακόμα και οι πεζοί, δεν έχουν δικαίωμα να βαδίζουν στο δρόμο, σε χώρο εκτός των διαβάσεων. Να δούμε πότε, το Κράτος θα αποφασίσει να διασώσει τους πολίτες του, από τον κίνδυνο απώλειας ζωής, αρτιμέλειας, περιουσίας και ευημερίας, νομοθετώντας σχετικά για το φλέγον αυτό ζήτημα, που στοιχίζει κάθε χρόνο ζωές κι αναπηρίες. Αλλά είπαμε: Ελλάδα: Η χώρα του ποτέ-ποτέ δεν είμαστε νόμιμοι και του πότε-πότε ρίχνουμε και κανένα ανόητο πρόστιμο, για να λέμε ότι δουλεύουμε για το κοινό συμφέρον…

Μαρία Μπουκουβάλα

Ιατρός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *