«Ελληνικό Σύμφωνο Επιχειρηματικότητας» Πρόταση του ΕΒΕΠ στην Κυβέρνηση

ΕΒΕΠΣυγκεκριμένες προτάσεις, που εκτιμά ότι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ένα «Ελληνικό Σύμφωνο για την Επιχειρηματικότητα», επανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, στην οποία έλαβε μέρος ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Ως γνωστό, στις επιπλέον αρμοδιότητες του Υπουργού εντάσσονται οι αναπτυξιακοί νόμοι και τα έργα που υπάγονται σε αυτούς, προκειμένου να λάβουν εγκαίρως ενισχύσεις, χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στην υπαγωγή ή και την αποπληρωμή των έργων. Πρώτος στόχος του αν. Υπουργού είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για τα επενδυτικά σχέδια με τη χρήση της τεχνολογίας και της δημιουργίας μιας σύγχρονης ψηφιακής πλατφόρμας.

Οι εκτιμήσεις θέλουν, με δεδομένες τις διάφορες διοικητικές αγκυλώσεις, οι προσπάθειες να ολοκληρωθούν σε 12 μήνες, αλλά το μεσοδιάστημα, οι χρόνοι και τα βήματα για την ένταξη των επενδυτικών σχεδίων να κατέβουν σημαντικά. Ο αν. Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στις δύο προκηρύξεις του ΥΠΑΝ, από 1/9/20, των προγραμμάτων του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικών ενισχύσεων 500 εκ. ευρώ, για τις δράσεις «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις». Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας, κατάφερε να έχει χαμηλότερη ύφεση σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. αλλά και να επανέλθουν ταχύτατα οι οικονομικές δραστηριότητες της χώρας μετά το lockdown, γεγονός που απέδωσε στην ταχεία ανταπόκριση του κράτους στην παρούσα συγκυρία.

Το Ε.Β.Ε.Π. έχει περιγράψει τα 5 βασικά στοιχεία ενός «Ελληνικού Συμφώνου για την Επιχειρηματικότητα» που, μάλιστα, αντιστοιχίζονται στις προτεραιότητες της ΕΕ, για μία Ελλάδα: κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή, έτοιμη για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, με οικονομία που λειτουργεί για τους ανθρώπους, ισχυρότερη στην Ενιαία και τις παγκόσμιες αγορές, καθώς και με έξυπνο σχεδιασμό κατανομής και διαχείρισης πόρων.

Το Ε.Β.Ε.Π., σε αναλυτικό υπόμνημά του στις αρχές Σεπτεμβρίου προς τα συναρμόδια υπουργεία, εξειδίκευσε και περιέγραψε τις δέκα βασικές παραγωγικές προτεραιότητες ανάκαμψης στα παραγωγικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, με ειδική αναφορά στη κυκλική οικονομία, την καθαρή ενέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων και υδάτινων πόρων, την εφοδιαστική αλυσίδα και τα «πράσινα» ναυπηγεία. Στις κορυφαίες προτεραιότητες του Ε.Β.Ε.Π. είναι η ανάδειξη της καινοτομίας, η αναβάθμιση της ψηφιακής τεχνολογίας και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτοί είναι οι τρεις παράγοντες δημιουργίας προστιθέμενης αξίας στον μετασχηματισμό που απαιτείται για την ύπαρξη υγιών και σύγχρονων ΜμΕ, οι οποίες θα «συνεπειχειρούν» με τις ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *