Εμπορική – ναυτιλιακή συνεργασία με Μαυροβούνιο

IMG_5151Με στόχο την προώθηση της διμερούς, εμπορικής και ναυτιλιακής συνεργασίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, υποδέχθηκαν την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, επίσημη Αντιπροσωπεία της Πρεσβείας του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα, με επικεφαλής την Α.Ε. νέα Πρέσβη, κα Ana Vukadinovic.

Το οικονομικό προφίλ του κράτους του Μαυροβουνίου και τις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν εκεί για τους Έλληνες επιχειρηματίες, περιέγραψε η Πρέσβης, κ. Αna Vukadinovic, κατά τον χαιρετισμό της, λέγοντας πως: «…Η Κυβέρνηση προωθεί σειρά ιδιωτικοποIMG_5147 ιήσεων, προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη χώρα. Από το 2006, η χώρα έχει γίνει δέκτης περισσότερων ξένων, ανά κεφαλή, επενδύσεων από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Το απόθεμα των ΑΞΕ, τέλος 2016, ανερχόταν στα 4,6 δισ. $ Οι τομείς στους οποίους προωθούνται επενδύσεις είναι, κυρίως, αυτός του τουρισμού, των μεταφορών, της αγροτικής ανάπτυξης μέσω και της προώθησης βιολογικών καλλιεργειών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, σε συνέχεια διαγωνισμού για παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων με σκοπό την αναζήτηση υδρογονανθράκων, υπάρχει συμφωνία της Κυβέρνησης με την κοινοπραξία της ελληνικής «Energean Oil & Gas» με τη βρετανική «Mediterranean Oil & Gas», για εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα χωρικά ύδατα της χώρας…».

 

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, αναφερόμενος, αρχικά, στο πολύπλευρο έργο και την συνεισφορά του Επιμελητηρίου στην επιχειρηματική κοινότητα, την πειραϊκή οικονομία και τη κοινωνία, παρουσίασε το ναυτιλιακό Cluster, «Maritime Hellas», επισημαίνοντας στη συνέχεια: «…Η οικονομία του Μαυροβουνίου βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και χαίρομαι που διαβάζω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου έχει εγκρίνει «Πρόγραμμα Δράσης για το 2019», με βασικούς στόχους την ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε».

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομένους, μεταξύ των οποίων ήταν από ελληνικής πλευράς, ο Πρόεδρος του Σ.Β.Α.Π., κ. Δ. Μαθιός, ο Πρόεδρος του Π.Σ.Ε.Π.Ε., κ. Ν. Μαυρίκος, ο κ. Ιωάννης Παρασκευάκος Μέλος Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π., ο Πρόεδρος της Δ.Α.Λ., κ. Δ. Μπακόπουλος, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Νηογνώμονα, INSB Class, κ. Π. Χηνάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά, κ. Φ. Πράσινος και από την αντιπροσωπεία, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου για τη Γαλάζια Οικονομία, Mrs. Maja Mijuskovic, η γραμματέας από το λιμάνι του Bar, Mrs. Vesna Mihaljevic και η Επικεφαλής του Διοικητικού Τμήματος του λιμανιού του Kotor, Mrs. Snezana Jonica.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *