Ενθρόνιση Ιεράς και θαυματουργού Εικόνας Παναγίας Βλαχερνών στον Άγιο Δημήτριο Πειραιά

βλαχέρναΤην Κυριακή 11/02 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς στις 17:00 τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός εσπερινός κατά τον οποίο εγκαινιάστηκε το ιερό προσκυνητάριο και ενθρονίστηκε σαυτό η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βλαχερνών, τεθησαυρισμένη εν τω Ιερώ Ναώ. Η Ιερά εικόνα θα παραμείνει στο Ναό εις το διηνεκές προς αγιασμό των πιστών.

DSC09153 DSC09154Ξεχωριστή ημέρα για την Ενορία του Αγίου Δημητρίου, αλλά και για την πόλη του Πειραιά αποτέλεσε η Κυριακή 11 Φεβρουαρίου. Το απόγευμα της Κυριακής με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα, τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της ημέρας και η Ενθρόνισις της Ιεράς και θαυματουργού Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Βλαχέρνας, η οποία είναι ιερό κειμήλιο του Ναού από τους πρώτους χριστιανούς που κατοίκησαν στην περιοχή, ξεριζωμένοι από την Μικρά Ασία, και έστησαν την καινούργια τους ζωή και έχτισαν τον πρώτο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Περισσότεροι από 1.000 ενορίτες μας και προσκυνητές είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό από νωρίς και με βαθειά κατάνυξη και πολύ συγκίνηση και με αισθήματα ευλάβειας, συμμετείχαν στην ιδιαίτερη αυτή μας στιγμή. Τα παιδιά των κατηχητικών μας συνάξεων με τις παραδοσιακές στολές τους και οι ιερόπαιδες συνέθεταν ένα ιδιαίτερο ακόμα στοιχείο της πνευματικής αυτής εκδήλωσης.

Μιλώντας ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ με αφορμή την ενθρόνιση της Παναγίας της Βλαχέρνας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μια ευλογημένη και πνευματικά φορτισμένη ευκαιρία μάς χαρίζει ο Πανάγιος Θεός σήμερα διά της Υπερυμνήτου Κυρίας Θεοτόκου, της ακαταισχύντου ελπίδος προστασίας και Μητρός πάντων ημών, με αυτήν την ιερά ενθρόνιση της Αγίας περιπύστου χαριτωμένης εικόνος Της επιλεγομένης Βλαχέρνας, η οποία είναι ιστορημένη από τον 18 αι., το 1780»

Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, π. Δημήτριος Αρώνης ευχαρίστησε τόσο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για το ενδιαφέρον του και την φροντίδα του προς τον Ιερό Ναό όσο και τους ενορίτες για την αγάπη τους προς την Ενορία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι α) Η πανήγυρις της Παναγίας των Βλαχερνών θα εορτάζεται και θα τιμάται κάθε χρόνο στις 10 και 11 Φεβρουαρίου με πανηγυρικό Εσπερινό, Ιερά Λιτανεία, Ιερά Αγρυπνία και πανηγυρική Θεία Λειτουργία β) Κάθε Τετάρτη, κατά την διάρκεια του έτους στις 5.00 το απόγευμα θα τελείται η Ιερά Παράκλησις στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Σε όλους όσοι προσήλθαν στην τελετή δόθηκε αναμνηστικό πλαστικοποιημένη Ιερά Εικόνα της παναγίας των Βλαχερνών και εόρτιο κέρασμα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *