Εξορθολογισμός προστίμων

ΜΑΘΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με κατώτατα όρια προστίμων τα 1000 ευρώ, για μικρές έως ασήμαντες ανθρώπινες παραβάσεις, από την βιομηχανία και την βιοτεχνία δεν μπορούμε να ζητάμε δράσεις και επενδύσεις στην μεταποίηση τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός αναφερόμενος σε διάβημα του ΣΒΑΠ προς το υπουργείο Οικονομίας – Ανάπτυξης για τον εξορθολογισμό των κυρώσεων.

Ανταποκρινόμενος σε προτροπές μελών του ΣΒΑΠ και υιοθετώντας παράλληλες, επί του θέματος παρεμβάσεις και του φορέα διαχείρισης της ΒΙΠΑ Σχιστού, Α.Ε. ΒΙΠΑΣ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δ. Μαθιός επισημαίνει πως ο δευτερογενής τομέας παραγωγής έχει ανάγκη από μέτρα πραγματικής αποφόρτισής από επιβαρύνσεις.

Στο ίδιο έγγραφό υπογραμμίζεται ακόμη ότι οι κυρώσεις του άρθρου 29 του νόμου 3982/2011 (ΦΕΚ 143Α’) και της κατ’ εξουσιοδότησή του ΥΑ 484/36/Φ.15/2012 (ΦΕΚ 230Β’), είναι μη ορθολογικές, αναχρονιστικές και δυσβάστακτες για την Βιομηχανία και Βιοτεχνία.

Από τον καθορισμό τους, τονίζει ο κ. Μαθιός, έχουν παρέλθει έξι χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης και αποβιομηχάνισης και η τροποποίησή τους αποτελεί πλέον άμεση και επιτακτική ανάγκη, που δεν επιτρέπει την περαιτέρω αναμονή των ρυθμίσεων ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου (του νόμου 4442/2016 (ΦΕΚ 230 Α’).

Αλλά και ο νόμος (4442/2016), προσθέτει ο κ. Μαθιός ενώ προβλέπει κατώτερα πρόστιμα κατά 50% μικρότερα των σημερινών, στη μεταποίηση εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι κυρώσεις του παλαιού νόμου (νόμου 3982/2011).

Η θέση του ΣΒΑΠ σχετικά με τον εξορθολογισμό των προστίμων εστιάζεται στα εξής, καταλήγει ο πρόεδρος Δημήτρης Μαθιός:

  • Κατάργηση των 1000 ευρώ, ως κατωτέρω ορίου προστίμου. Δεν είναι λογικό επισημαίνεται, να επιβάλλεται σήμερα πρόστιμο 1000 ευρώ για μικρής σημασίας παραβάσεις, ακόμα και όταν τα υπολογιζόμενα ποσά του νομοθετημένου μαθηματικού τύπου, είναι σημαντικά μικρότερα.
  • Μείωση των συντελεστών (α1 και α2) του μαθηματικού τύπου της υπουργικής απόφασης (484/36/Φ.15/2012) κατά 50%.
  • Άμεση εφαρμογή της δυνατότητας μείωσης του προστίμου κατά 40% από το όργανο που το επιβάλλει, (όπως ορίζεται στο άρθρο 26 παρ. 6 του νόμου 4442/2016)

Τέλος ο ΣΒΑΠ θεωρεί αναγκαία πρόσθετα γενικά μέτρα προς ενίσχυση του εξορθολογισμού όπως:

  • Δυνατότητα υποδείξεων συμμόρφωσης από τα όργανα ελέγχου για την πρώτη διαπίστωση παραβάσεως, χωρίς την επιβολή κυρώσεων.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών για την τελική διαμόρφωση και εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου (Ν. 4442/2016).
  • Ουσιαστική συμμετοχή του ΣΒΑΠ στη λήψη αποφάσεων για την τελική διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου της Βιομηχανίας, Βιοτεχνίας και συναφών δραστηριοτήτων.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *