Εορτή Ιερού Ναού Οσίας Ξένης Νίκαιας

ξένη 1 Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021, εόρταζε ο Ιερός Ναός της Οσίας Ξένης, πολιούχου Νίκαιας.

Ο Ιερός ναός της Οσίας Ξένης ιδρύθηκε και πρωτολειτούργησε σ’ ένα πλυντήριο (κοινό πλυσταριό για τα προσφυγικά οικήματα) ήδη από το 1922. Ιδρυτές του  υπήρξαν οι πρόσφυγες που κατοίκησαν την γύρω περιοχή και  προέρχονταν, κυρίως, από τα Μύλασσα Μ. Ασίας και την Πισιδία. Στην πυκνοκατοικημένη περιοχή Κιλικιανών του συνοικισμού Νέας Κοκκινιάς.

Πρωτεργάτης της ίδρυσής του ήταν ο, από τα Μύλασσα καταγόμενος, αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Ιωαννίδης, που μετέφερε και μέρος του λειψάνου της Οσίας Ξένης στην Νίκαια… Οξένη 2 Άμβωνας, το Δεσποτικό, το Λάβαρο της Αναστάσεως μεταφέρθηκαν στον ναό από τα Βουρλά της Μ. Ασίας. Μεταφέρθηκε και η Τιμία Κάρα του Νεομάρτυρος Αγίου Θεοδώρου από το Οφρύνιο των Δαρδανελλίων. Από το Ιερό έως και το μέσον του ναού οι αγιογραφίες είναι του Φώτη Κόντογλου και των μαθητών του.

Ο ναός είναι τρισυπόστατος και  τιμάται στην μνήμη της Οσίας Ξένης, της Αγίας Βαρβάρας και της Υπαπαντής του Κυρίου. Στην ιστορική μας Πλατεία μπροστά από τον ναό συντελέσθηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των Γερμανών με το Μπλόκο της 17ης Αυγούστου 1944 και στην απέναντι Μάντρα όπου μαρτύρησαν και εκτελέστηκαν δεκάδες πατριώτες.

Στη είσοδο του ναού επίσης, έπεσαν νεκροί από τα  πολυβόλα που είχαν στήσει οι Γερμανοί στον απέναντι λόφο Καραβά, κατά το Σαρανταήμερο μνημόσυνο των θυμάτων του Μπλόκου, αθώοι πολίτες βγαίνοντας από την εκκλησία….»

Μίκα Παπαδοπούλου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *