Εορτή Τριών Ιεραρχών από την Μητρόπολη Πειραια Ομιλητής ο Χρήστος Γιανναράς

IMG_0575Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο συνεδρίων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καραολή Δημητρίου 80, η Ιερά Μητρόπολη Πειραιά διοργάνωσε εόρτιο βραδυνό, επί τη ιερά μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας μας. Ομιλητής ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Χρήστος Γιανναράς με θέμα «Γιατί άλυτο το πρόβλημα της παιδείας στην Ελλάδα σήμερα;».

Στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική αίθουσα του Πανεπιστημίου Πειραιά, μίλησε ο διαπρεπής καθηγητής και επιστήμων κ. Χρήστος Γιανναράς και κατέπληξε πραγματικά το κοινό.

Τους παρευρισκIMG_0573 ομένους καλωσόρισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Άγγελος Κότιος, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στην μεγάλη προσφορά και το πολυσχιδές έργο των τριών Ιεραρχών και καλώντας στο βήμα τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τον συνεχάρη τόσο για την πρωτοβουλία του αυτή, όσο και για την άριστη οργάνωση και προετοιμασία της εκδηλώσεως.

Στον σύντομο χαιρετισμό του o κ. Σεραφείμ, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «η συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού στα πρόσωπα των τριών μεγάλων Ιεραρχών αποκαλύπτει την Θεολογία των εκπλήξεων», υπογραμμίζοντας πως «οι τρεις Οικουμενικοί Πατέρες προβαίνουν στο πρώτο επαναστατικό άλμα δίνοντας την μεγαλύτερη σημασία στο νου και την καρδιά κάνοντας λόγο για νοερά ησυχία και καρδιακή καθαρότητα».

Ο κ. Γιανναράς, αναφέρθηκε στα διαχρονικά προβλήματα της παιδείας, στις προσπάθειες αλλαγής δομών από τους εκάστοτε υπουργούς και στην «υποκατάσταση της παιδείας από συμπληρωτικές και βοηθητικές μεθόδους», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Επεσήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια κατάσταση που κατανοεί την παιδεία ως κάτι χρηστικό τονίζοντας παράλληλα ότι «η αλήθεια δεν εξαντλείτε ποτέ στην κατανόηση. Έχει μια δυναμική η οποία παρατείνεται, επεκτείνεται». «Η αλήθεια είναι εμπειρία μετοχής», πρόσθεσε.

«Η πολιτική για τους Έλληνες ήταν ένα άθλημα αληθείας και το να είσαι πολίτης ήταν τιμή στην αρχαία Ελλάδα» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Γιανναράς, προσθέτοντας ότι «η παιδαγωγία, η αγωγή των παίδων, ήταν ακριβώς να γίνουν πολίτες. Να μπορούν να μετάσχουν στον κατ’ αλήθειαν τρόπο της υπάρξεως».

Αναφερόμενος στα δίσεκτα χρόνια της τουρκοκρατίας ανέφερε ότι «η προτεραιότητα της κοινωνίας των σχέσεων, έφτανε να είναι πολιτικό γεγονός και βέβαια στους χρόνους της τουρκοκρατίας επιβίωνε η κοινότητα ως Ενορία», συμπληρώνοντας ότι «οι άνθρωποι έσωζαν και ζούσαν και βίωναν την κοινότητα μέσα από την πράξη. Όχι την θεωρία. Όχι ιδεολογικές θέσεις».

Ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *