ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ

?????????????

 

Γράφει η Μαρία Ζουμπούλογλου-εκπαιδευτικός

Ο νεομάρτυρας Θεόδωρος γεννήθηκε σ’ ένα χωριό της επαρχίας Ελλησπόντου και Τρωάδος, που στα τουρκικά ονομαζόταν Ερένκιοι. Ανατράφηκε δε από ευσεβείς γονείς, τον Γεώργιο και την Κυριακή.

Σε νεαρή ηλικία πήγε στην πόλη Τανάκ Καλέ (Δαρδανέλια), όπου έμαθε και εξασκούσε την τέχνη επεξεργασίας σουσαμιού. Αν και ήταν μόλις 20 χρονών, ο Θεός τον είχε προικίσει με πλούσια αρετή. Αυτό όμως το πρόσεξε και κάποιος πλούσιος Τούρκος της πόλης, που θέλησε να τον εξισλαμίσει και να τον κάνει γαμπρό του και κληρονόμο του. Γι’ αυτό και χρησιμοποίησε πολλά δόλια μέσα. Αλλά ο Θεόδωρος απέρριψε όλες τις προτάσεις του. Τότε ο Τούρκος τον συκοφάντησε στον κριτή της πόλης, ότι δήθεν ο Θεόδωρος – μετά από μια αρρώστια του – είπε ότι θα γίνει μωαμεθανός, αν γίνει υγιής. Ο Κριτής ρώτησε τον Θεόδωρο αν αληθεύουν όλα αυτά. Τότε ο μάρτυρας απάντησε: «Εγώ είμαι χριστιανός απ’ τους γονείς μου και χριστιανός θέλω να πεθάνω. Τον Ιησού μου δεν αρνούμαι και τη μιαρή θρησκεία σας απεχθάνομαι». Αμέσως τότε τον άρπαξαν και υπέστη πολλά και φρικτά βασανιστήρια. Τελικά στις 2 Αυγούστου 1690 μ.Χ., στις 3.00 μ.μ. τον αποκεφάλισαν.

Η Ένωση Δαρδανελλιωτών Νικαίας «Ο Άγιος Θεόδωρος» πραγματοποίησε πανηγυρικό εορτασμό του προστάτη Αγίου της, του Αγίου Θεοδώρου του Νεομάρτυρα του εξ Οφρυνείου των Δαρδανελλίων. Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος στον Ιερό Ναό της Οσίας Ξένης στην Νίκαια όπου η φυλάσσεται η σεπτή εικόνα και η Τίμια Κάρα του Αγίου. Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου τελέστηκε Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος Ιερουργούντος του Μητροπολίτου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου. Ακολούθησε η περιφορά της ιερής εικόνας, της Τιμίας Κάρας και του Λειψάνου του Αγίου στους δρόμους της πόλης συνοδεία αγήματος του Λιμενικού Σώματος και υπό τoυς ήχους της φιλαρμονικής της Τροχαίας και του Ανακριτικού Τμήματος. Με περίσσεια  λαμπρότητα και δέος χορεία ιερέων και ιεροψαλτών οδηγούσαν τη λιτανεία. Ιδιαίτερη μνεία αρμόζει στην εξέχουσα μέριμνα με την οποία επιμελήθηκε την  πραγματοποίηση αυτού του λαμπρού εορτασμού στον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Οσίας Ξένης π. Αλέξιο Σοφιά, καθώς και στον π. Παντελεήμων. Τη μεγαλοπρεπή λιτανεία πλαισίωναν επίσης το λάβαρο της Ένωσης,  παιδιά, γυναίκες και άντρες ντυμένοι με παραδοσιακές στολές καθώς και η μαθητιώσα νεολαία που με καμάρι κρατούσε ψηλά τη σημαία μας.

Η Πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιωργαντζέλη και όλα τα μέλη του ΔΣ πρόσφεραν καφέ και γλυκίσματα στο πνευματικό κέντρο της Οσίας Ξένης με εντυπωσιακή ευγένεια και καλοσύνη στους παρευρισκόμενους. Η κ. Β. Γιωργατζέλη εξέφρασε τις ευχαριστίες της Ένωσης προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη για την αρωγή του καθώς και ονομαστικά σε όλους τους επίσημους καλεσμένους.

Στον Εορτασμό παρευρέθηκαν ο Βουλευτής κ. Ι. Τραγάκης, ο τέως Βουλευτής κ. Αν. Νεράντζης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Λάσκαρη, ο Δήμαρχος Νικαίας-Ρέντη κ. Γ. Ιωακειμίδης, ο τέως Δήμαρχος κ. Στ. Μπενετάτος, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Δημ. Σταματάτος, ο Αντιπρόεδρος Παιδικών Σταθμών και ΚΑΠΗ κ. Τ. Μεσίσκλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Μ. Κουφοπαντελής, Μ. Μπενετάτος, εκπρόσωποι των Προσκόπων, φορέων, συλλόγων και πλήθος φίλων και μελών της Ένωσης.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *