Επιστολές στη Φωνή…Οι Κασσάνδρες

Φίλε κ.  Διεθυντά, αγαπητέ Γιάννη

μάντηςΟ λόγος των Ελλήνων πολιτικών περιέχει πολλάκις και συχνάκις τις γνωστές και χιλιοειπωμένες εκφράσεις του τύπου, «θα διαψευσθούν οι ποικιλώνυμες Κασσάνδρες» ή «μην ακούτε τις Κασσάνδρες», κλπ. που είναι ωστόσο, απολύτως αναντίστοιχες εκφράσεις προς τον μύθο των Αρχαίων Ελλήνων κατά τον οποίον οι προφητείες της Κασσάνδρας αποδεικνύονταν πάντα αληθινές, άσχετα αν δεν τις πίστευαν όσοι τις άκουγαν!

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το γνωστό δημοτικό τραγούδι »Γρίβα ‘μ σε θέλει ο βασιλιάς», που αναφέρεται στον Ακαρνάνα αντιμοναρχικό οπλαρχηγό Θοδωράκη Γρίβα (1797-1862) και που από άγνοια- χαρακτηρίζεται -απολύτως λανθασμένα – ως φιλοβασιλικό και μοναρχικό άσμα, αν και έχει έντονα αντιμοναρχικού χαρακτήρα στίχους και μάλιστα υπέρ της Δημοκρατίας που με το πέρασμα του χρόνου, άλλαξε μορφή και παρουσιάζεται πλέον ως τραγούδι κυρίως φιλοβασιλικών κύκλων, που απαγορεύεται, παρά το γεγονός, ότι ο ίδιος συμμετείχε στην έκπτωση του Βαυαρού βασιλιά Όθωνα και στην επανάσταση της 3ης του Σεπτέμβρη του 1843!

Διάβασε λοιπόν τους στίχους του τραγουδιού και βγάλε τα συμπεράσματά σου και τότε θα κατανοήσεις, πόση ασχετοσύνη και πόση αγραμματοσύνη, χαρακτηρίζει εμάς τους νεοέλληνες!

– Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς / Όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς. / – Σαν τι με θέλει ου κιαρατάς / oύλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς. / Ωρ’ αν με θέλει για κακό / να ζώσω τα, τ΄ άρματα κι γω. / Ωρ’ αν με θέλει για καλό / ν΄ αλλάξω και, και να στολιστώ. / – Μωρέ σε θελ’ να δώκεις τ’ άρματα / να προσκυνήσεις το βασιλιά. / – Γρίβας δε δίνει τ’ άρματα / δεν προσκυνάει τον ΚΙΑΡΑΤΑ.

Ανδρέας Μάντης

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *