ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ Ε.Β.Ε.Π. ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣΠαρουσία της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κας Έφης Αχτσιόγλου, πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιώς στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο επιχειρηματικός κόσμος ζήτησε από την Υπουργό την άμεση ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως προβλέπεται άλλωστε από το άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Παράλληλα, έθεσε μια σειρά από θέματα αρμοδιότητος του Υπουργείου Εργασίας, προτείνοντας ειδικά για τη Ναυπηγοεπισκευή, δύο κρίσιμες και άμεσης εφαρμογής θεσμικές ρυθμίσεις, όπως είναι η διεύρυνση των ορίων υπερωριών ανά εξάμηνο και εργαζόμενο, καθώς και ο εξορθολογισμός του μη μισθολογικού κόστους.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι εφικτό να δηλώνονται οι υπερωρίες των εργαζομένων στο σύστημα «Εργάνη» πριν την πραγματοποίησή τους.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, η αυστηροποίηση των μέτρων θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντικίνητρα κατά της παραβατικότητας αλλά, κυριότερα, με μειώσεις των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς εργοδότες. Ειδικότερα, έθεσε επιγραμματικά τα εξής θέματα:

  1. Ένταξη στις 120 δόσεις του εξωδικαστικού για ασφαλιστικές οφειλές εργοδοτών
  2. Εξορθολογισμός και διορθώσεις εισφορών
  3. Επιβολή πλαφόν σε φόρους και εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών με «κόφτη» στο 50-55%
  4. Αναγνώριση και επιβράβευση της εργοδοτικής συνέπειας
  5. Διεύρυνση ορίων υπερωριών ανά εξάμηνο και εργαζόμενο στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα, επικαλούμενη τα βελτιωμένα μεγέθη της οικονομίας που θα επιτρέψουν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.  Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι, σύντομα, αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *