Ερυθρός Σταυρός

ΔΗΜΟΥ ΦΡΙΞΟΣΔεν εκπλαγήκαμε, γιατί την τελευταία φορά οι δυσάρεστες εκπλήξεις καταντήσανε καθημερινό φαινόμενο στην Ελλάδα, διαβάζοντας πως ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (ΔΕΣ) έδωσε δεκαήμερο τελεσίγραφο στον Ελληνικό να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του (αλλαγή καταστατικού και άνοιγμα για νέα στελέχη) αλλιώς θα αποβληθεί από τη διεθνή ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών! Έτσι εκτός από το ηθικό ράπισμα, θα διακοπεί  και η τόσο αναγκαία, γι’ αυτόν τον καιρό, χρηματοδότηση.

Και να σκεφτεί κανείς πως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ), από την ίδρυσή του το 1877 πρόσφερε πλείστες και άριστες υπηρεσίες στη χώρα στον πόλεμο και την ειρήνη, ήταν πάρα πολύ κοντά στον Ελβετικό και πάντοτε βοηθά την πατρίδα μας.

Εμείς οι παλιοί, τα παιδιά της κατοχής δηλαδή, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ με τι πείνα και λαχτάρα περιμέναμε (τη ζοφερή εκείνη εποχή που «τα ’σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά») στο συσσίτιο του ΕΕΣ τα μπιζέλια ή το χυλό από καλαμποκάλευρο. Βλέπαμε τις εθελόντριες αδελφές και τους ανθρώπους του ΕΕΣ σαν φύλακες αγγέλους. Και ήταν γιατί φύλαγαν κυριολεκτικά το καζάνι από τους «Επιτήδειους», που κλέβανε και μισοβρασμένα όσπρια, τα στεγνώνανε στον ήλιο και τα πουλάγανε στην μαύρη αγορά.

Υπήρχε μάλιστα και σχετικό τραγουδάκι: «Θα πάω να το πω / στον Ερυθρό Σταυρό, / πως είσαστε συνέταιροι κι δυό, / Εσύ με το ρολό που κλέβεις το χυλό / και κάνεις παπουτσάκι με φελλό».

Υπενθυμίζεται πως παλαιότερα πρώτες βοήθειες στην Αθήνα παρεχόντουσαν από το μοναδικό σταθμό του ΕΕΣ, που βρισκόταν στην Γ΄ Σεπτεμβρίου και τα αυτοκίνητά του, μεταφοράς ασθενών τα ονομάζαμε «πρώτο βοηθειών».

Και κλείνοντας υπογραμμίζεται ότι οι Έλληνες Ναυτικοί θα είναι πάντα ευγνώμονες στον ΕΕΣ για την ιατρική βοήθεια που παρείχε, παρά τις πενιχρές τηλεπικοινωνιακές συνθήκες της εποχής εκείνης, όταν ταξίδευαν στους ωκεανούς.

Ευελπιστούμε πως οι δύο ερυθροί σταυροί θα τα βρουν τελικά μεταξύ τους κι ακόμη θα ξεκαθαρίσει ο δικός μας από τα δικαστήρια και μέσα από τους κόλπους του ΔΕΣ και δικαιωμένος από την Ελληνική δικαιοσύνη θα συνεχίσει, αλλά επαυξημένα, το ανθρωπιστικό του έργο.

Φρίξος Δήμου

Πλοίαρχος Ε.Ν

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *