ΕΥΘΥΜΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ…ΔΙΑΖΥΓΙΑ… ΕΞΠΡΕΣ

πετριδης-πισιδης αθανασιοςΓΡΑΦΕΙ: Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ-ΠΙΣΙΔΗΣ

Χαράς ευαγγέλιο για όσους έχουν προβλήματα στον γάμο τους. Η νέα διαδικασία έκδοσης των συναινετικών διαζυγίων, που άρχισε να ισχύει από την αρχή του 2018 όχι πια από τα δικαστήρια, αλλά από συμβολαιογράφους, απλούστευσε το θέμα συντομεύοντας κατά πολύ τον χρόνο έκδοσής τους στο ελάχιστο, δηλαδή σε… 10 μέρες. Ωστόσο γίνανε ακριβότερα κατά 100%, αφού είναι υποχρεωμένο το ζευγάρι να έχει ο καθένας τον δικηγόρο του.

Πριν, όταν η έκδοση των διαζυγίων γινόταν από τα δικαστήρια, μπορούσε ένας δικηγόρος να εκπροσωπήσει και τις δύο πλευρές. Τότε η απόφαση του δικαστηρίου έβγαινε σε 6 μήνες, ενώ τώρα χρειάζονται μόνο 10 μέρες. Έτσι, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από συμβολαιογράφους σε όλη την Ελλάδα κάπου 1450 συναινετικά διαζύγια και συνεχίζεται η έκδοση με τον ίδιο ρυθμό.

Άλλοτε ένα συναινετικό διαζύγιο κόστιζε 750 έως 950 ευρώ, ανάλογα με την «ταρίφα» του δικηγόρου κι αυτή η τιμή συνέφερε, διότι και οι δύο σύζυγοι συμφωνούσαν να εκπροσωπηθούν από τον ίδιο δικηγόρο. Ωστόσο η εκπροσώπηση των συζύγων από διαφορετικό δικηγόρο και η συμμετοχή του συμβολαιογράφου στην διαδικασία εκτίναξαν το κόστος που αρχίζει από 1450 ευρώ. Από αυτά ο συμβολαιογράφος παίρνει 200 ευρώ (και άνω), ενώ οι αμοιβές των δικηγόρων ξεκινούν από 650 έως 800 ευρώ. Βέβαια, τα 400 ευρώ πάνε για το παράβολο. Το θετικό της καινούργιας διαδικασίας είναι πως ο κόσμος δεν ταλαιπωρείται στις αίθουσες των δικαστηρίων προκειμένου να βγάλει το διαζύγιό του. Γι’ αυτό και πολλά ζευγάρια προτιμούν να συζούν παρά να ανέβουν τα σκαλιά της Εκκλησίας ή του Δημαρχείου. Το σίγουρο είναι πως στην εποχή μας εν έτει 2018 της μεγάλης οικονομικής κρίσης ο γάμος περνά πρωτόγνωρη κρίση.

Και θα τελειώσω το κείμενό μου με ένα πανέμορφο σχετικό ποίημα του Γ. Δροσίνη:

Οι δυο πιασμένοι σφιχτά απ’ το χέρι
στου δάσου ήρθαν τ’ απόσκια μέρη
για πάντ’ αγάπη και πίστη ορκιστήκαν
κι άξαφνα σώπασαν και χωριστήκαν.

Και τ’ αγριολούλουδα τ’ ανθισμένα
και τα πουλάκια τα ταιριασμένα
ρωτά το ένα τ’ άλλο και συλλογίζονται:
Μ’ αν αγαπιούνται, γιατί χωρίζονται;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *