ΕΥΘΥΜΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ…ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

πετριδης-πισιδης αθανασιος

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ-ΠΙΣΙΔΗΣ

Στη Νέα Πέραμο, χωρίς υπερβολή, έχουμε μια από τις καλλίτερες παραλίες. Μπορείς να κάνεις τον περίπατό σου δίπλα στη θάλασσα και πλάι στα πεύκα περπατώντας στο πλακόστρωτο με θέα το απέραντο γαλάζιο. Ιδιαίτερα το βράδυ υπό το φως των φανοστατών που βρίσκονται σε όλο το μήκος της παραλίας η Νέα Πέραμος γίνεται ακόμη πιο όμορφη και πιο ρομαντική με τη βοήθεια του φεγγαριού, που «λούζει» απλόχερα στεριά και θάλασσα. Αυτή δεν είναι βέβαια να την πιεις στο ποτήρι, αλλά από άλλες θάλασσες της Αττικής είναι πολύ καλλίτερη γι’ αυτό και κατακλύζεται η πλαζ από εκδρομείς άλλων δήμων, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Στην αμμουδιά άντρες, γυναίκες και παιδιά κάνουν ηλιοθεραπεία και μπαινοβγαίνουν στη θάλασσα. Όμορφα και καλλίγραμμα κορίτσια με τολμηρά μπικίνι γίνονται αντικείμενα θαυμασμού από τους άντρες κάθε ηλικίας.

Πριν από καιρό φιλοξένησα τον μπάρμπα μου τον Παντελή (βέρος Μικρασιάτης), που έφτασε τα 87. Κατεβήκαμε στη θάλασσα και τον είδαμε να θαυμάζει δύο κοπέλες με τα μικροσκοπικά μαγιό τους που έκαναν ηλιοθεραπεία. Έστριψε το μουστάκι του και με κοίταξε: «Που λες, ανιψιέ, άλλαξαν οι καιροί. Στα χρόνια μου οι θαλασσινές εγκαταστάσεις ήσαν χωρισμένες. Χώρια οι άντρες, χώρια οι γυναίκες και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Οι καλλίτερες ήσαν στο Νέο Φάληρο, όπου πήγαιναν να πάρουν το μπάνιο τους οι κάπως εύποροι λόγω της εύκολης συγκοινωνίας. Οι συντροφιές μόλις έφθαναν στην εξέδρα εχωρίζοντο. Δεξιά τα κορίτσια, αριστερά τα αγόρια. Το μαγιό των κοριτσιών συνήθως είχε σχήμα φόρμας με τα μπατζάκια κάτω από τα γόνατα. Έτσι σ’ αυτόν τον περιφραγμένο χώρο κολυμπούσαν οι κοπέλες της εποχής μου. Αν καμιά θαρραλέα κάνοντας μακροβούτι έμπαινε στα νερά των αντρών, γινόταν χαμός. Φώναζε η γυναίκα που τις επιτηρούσε και χάλαγε τον κόσμο ο ναύτης του Λιμεναρχείου με τη σφυρίχτρα του, που βρισκόταν στην εξέδρα κι επόπτευε να μην εισχωρήσει κανείς ή καμιά στο… αντίπαλο στρατόπεδο. Επίσης, μερικοί τολμηροί άντρες προσπαθούσαν συχνά να βρεθούν στον θαλάσσιο… γυναικωνίτη, οπότε αναγκαζόταν ο ναύτης να τους κυνηγήσει με τη βάρκα, να συλλάβει τους «δράστες» και να τους πάει στο Λιμεναρχείο, σύμφωνα με τη διαταγή». Γέλασα!

«Γελάς, ανιψιέ, και με το δίκιο σου, με τη νοοτροπία εκείνης της εποχής, όταν σήμερα οι ακτές είναι στη διάθεση κάθε λουομένου ανεξαρτήτως φύλου. Μπορεί η κάθε κοπέλα να κάνει το μπάνιο της μόνη της ή με τον φίλο της, να κάνει ηλιοθεραπεία με το τολμηρό μαγιό της, όπως τώρα καλή ώρα, χωρίς να την ενοχλούν τα γύρω βλέμματα και χωρίς να νοιάζεται αν σκανδαλίζει η εμφάνισή της. Ενώ τότε μια τέτοια εμφάνιση θα μπορούσε να δημιουργήσει κοινωνικό σάλο». «Άλλαξαν οι καιροί, μπάρμπα, είμαστε στο 2017». «Πολύ σωστά, ανιψιέ. Σήμερα ο κόσμος έχει ανέσεις που κάνουν ευχάριστη τη ζωή του. Έχει ηλεκτρικά ψυγεία, ηλεκτρικές κουζίνες, πλυντήρια, τηλεοράσεις κ.ά. Τότε, το μεσημέρι μαγείρευες και το βράδυ το φαγητό ξίνιζε. Δεν είχες πού να το διατηρήσεις. Το δικτυωτό φανάρι, όπου το βάζαμε, μόνο από τις μύγες το φύλαγε. Όμως το μεγάλο βάσανο ήταν το νερό. Οι μόνες βρύσες στα σπίτια ήσαν τα βρυσάκια των νιπτήρων. Μόνο στους δρόμους υπήρχαν οι βρύσες ύδρευσης. Κάθε βρύση εξυπηρετούσε δύο και τρεις μαχαλάδες. Γινόταν πόλεμος για να πιάσεις σειρά με τον ντενεκέ σου. Οι βρύσες έτρεχαν, όποτε τους … κάπνιζε. Αγωνία μέχρι να γεμίσει ο ντενεκές ή η στάμνα. Κοράκιαζε ο κόσμος από τη δίψα. Χαρά μεγάλη όταν το προμηθεύονταν. Γεμίζανε το αιγινίτικο κανάτι και το βάζανε στο παράθυρο για να κρυώσει. Αυτό ήταν το «ψυγείο» μας. Όσο για το μπάνιο μας στο σπίτι χρειαζότανε ολόκληρη διαδικασία με σκάφες και κουβάδες. Σήμερα και στο πιο φτωχό σπίτι υπάρχει η μπανιέρα με ζεστό και κρύο νερό. Τα βράδια το καλοκαίρι ήταν ανυπόφορα. Αν είχες ταράτσα, ήσουν τυχερός. Αλλιώς την έβγαζες στην εξώπορτα μέχρι αργά, με κουβέντα με τους γείτονες και με σπόρους πεπονιού. Σήμερα τα σπίτια διαθέτουν αιρ-κοντίσιον. Αν όχι, σίγουρα θα υπάρχει κανένας ανεμιστήρας.

Όσο για τη βραδινή διασκέδαση, κάπου-κάπου πηγαίναμε στον Καραγκιόζη ή σε ταινία βωβού κινηματογράφου. Τώρα διασκεδάζετε, όπως θέλετε. Υπάρχουν θέατρα, κινηματογράφοι, ταβέρνες και αυτοκίνητα ΙΧ, που πηγαίνετε νυχτερινούς περιπάτους ή εκδρομές. Κι αν μείνετε σπίτι, υπάρχει η τηλεόραση με δεκάδες κανάλια, για να βρείτε το πρόγραμμα της αρεσκείας σας. Άλλαξαν οι καιροί, ανιψιέ, ζει πολύ καλλίτερα ο κόσμος σήμερα».

Αυτά μου είπε ο θείος Παντελής «σκαλίζοντας» μνήμες 70 ετών. Βέβαια, υπάρχει κρίση, όμως οι μεγαλύτεροι έζησαν σε χειρότερη εποχή. Καλό είναι να βλέπουμε το ποτήρι… μισογεμάτο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *