Ευθύνες Διοικητών της ΤτΕ

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΆρθρο ανέφερε πως η ΤτΕ επέβαλε το 2011 πρόστιμα 645.000 στην Proton Bank διότι οι αρμόδιοι «δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Οι Διοικητές της ΤτΕ δυστυχώς δεν ήλεγχαν (τα τελευταία 25 χρόνια) κυρίως τις συστημικές τράπεζες ώστε να διαπιστώνουν εάν τηρούνται οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών.

Σημειώνω πως από το 2008 οι εκροές προς το εξωτερικό έφθασαν τα 124 δις. και από τον Νοέμβριο και από το 2014 έως το 2016 οι εκροές ήσαν 44 δις. Εάν αυτά δεν είχαν φύγει στο εξωτερικό, δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα ρευστότητας και δεν θα ζούσαμε τον γολγοθά της αναμονής στα ΑΤΜ. Οι Διοικητές της ΤτΕ της τελευταίας 25ετίας (Χαλικιάς, Χριστοδούλου, Γκαργκάνας, Προβόπουλος), έχουν πελώριες ευθύνες διότι επέτρεψαν στις Τράπεζες να χορηγούν δάνεια αφειδώς τρις και κάρτες χωρίς τις αναγκαίες εξασφαλίσεις. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό σήμερα οι Τράπεζες θα ήσαν πανίσχυρες, ουδέποτε θα εχρειάζοντο ανακεφαλαιοποίηση και δεν θα είχαν επιβληθεί καν τα capital controls. Τις μεγαλύτερες ευθύνες έχει η «Εθνική» αφού έδωσε θαλασσοδάνεια τρις ευρώ σε εφοπλιστές που είχαν υπερήλικα πλοία, χωρίς να ζητήσει προσωπικές εγγυήσεις, χωρίς οι υποθήκες να εξασφαλίζουν τα δάνεια και χωρίς να παρακολουθεί εάν καταβάλλονται ανελλιπώς οι δόσεις των δανείων. Αντίστοιχες ευθύνες έχουν η «Πειραιώς» η «Άλφα», η «Eurobank» με αποτέλεσμα άλλοτε κραταιοί εκδότες, πρώην βασιλιάδες του λιανεμπορίου, γνωστοί επιχειρηματίες της μέρας και της νύχτας να είναι αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.

Έτσι οι Τράπεζες βγάζουν στο σφυρί μοναδικά ακίνητα VIPs «κόκκινων» δανειοληπτών. Οι Διοικητές της ΤτΕ σαν μωρές παρθένες δεν φρόντισαν να απαγορεύσουν τις εκροές από το 2008, αφού έβλεπαν ότι είχαμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Ήταν φυσικό εμείς να γίνουμε επαίτες των μνημονίων.

Άραγε πώς οι ιθύνοντες (που ασχολούνται με την ακατάσχετη πολιτικολογία και κομματολατρεία) θα αποζημιώσουν τους ταλαίπωρους πολίτες που τους κατήντησαν ζητιάνους.

Οι πραγματογνώμονες εντόπισαν διπλές εκχωρήσεις της ίδιας κρατικής επιχορήγησης στα πολιτικά κόμματα, σε περισσότερες από μία τράπεζες. Υπήρξε δηλαδή μοναδική στα χρονικά πρακτική των ελληνικών τραπεζών να αποδέχονται ως εγγύηση για τις δανειοδοτήσεις τη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων και δη ως το… 2020. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλαβαν 400 εκ δάνεια με την πιο πάνω μεθόδευση. Ένας κατάπτυστος Ν. του 2013 που περιείχε κρυπτοαμνηστία, μια sui generis (ιδιότυπη) αμνήστευση, στελεχών των τραπεζών για την σύναψη χαριστικών δανείων στα πολιτικά κόμματα, ενώ επρόκειτο για κακουργηματική απιστία. Έτσι τέθηκε στο αρχείο το πόρισμα καταπέλτης του Εισαγγελέα Καλούδη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα (23-4-17) ‘’οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες βγάζουν πάλι ζημιές για να συντηρούν τον ΔΟΛ’’ πρόκειται για καραμπινάτη κακουργηματική απιστία εκ μέρους των διοικήσεων των τραπεζών. Δέον να τονισθεί ότι ο ΔΟΛ είχε λάβει δάνεια στο αστρονομικό ύψος των… 345.000.000 ευρώ. Είναι δυνατόν με όλα αυτά να μην πτωχεύσει αυτή η χώρα;

Γεώργιος Τρανταλίδης

Δικηγόρος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *