ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΛΟΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ4Την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Πλοίων («e-Μητρώο Πλοίων») την οποία δημιούργησαν η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ) του Υπουργείου  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η ΑΑΔΕ, παρουσίασαν την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Φώτης Κουβέλης και η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, επισημαίνοντας  την τεράστια σημασία του έργου, που ολοκληρώθηκε με σκληρή εργασία στελεχών των δύο υπουργείων και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Την έναρξη της Ημερίδας και τον συντονισμό, έκανε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι με «το  «e-Μητρώο Πλοίων», αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία και διευκολύνονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Δημόσιο, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών)». Ο κ. Λαμπρίδης τόνισε ιδιαίτερα, ότι η πλατφόρμα δημιουργήθηκε χωρίς ιδιώτη ανάδοχο, δηλαδή με εργασία αποκλειστικά στελεχών του Δημοσίου Τομέα.

Στην Ημερίδα μίλησαν ακόμη ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, η Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας «e-Μητρώο Πλοίων», Παναγιώτα Δρέσιου, η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της ΑΑΕ, Σοφία Σεχπερίδου.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, τόνισε:

«Από τις 15 Νοεμβρίου έχει αρχίσει η μερική λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Σκαφών. Ως καταληκτική ημερομηνία για την ολική του λειτουργία έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου του 2021. Είναι μια πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στην οποία θα φαίνεται η πλήρης εικόνα του σκάφους και της εταιρίας που το διαχειρίζεται. Θα φαίνονται όλες οι τυχόν εκκρεμότητες του σκάφους και της εταιρίας σε θέματα που αφορούν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Οικονομικών.

Στην ομιλία του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής τόνισε ότι «το Ηλεκτρονικό Μητρώο Πλοίων είναι το πρώτο και καθοριστικό βήμα για να μπορέσουμε  να προσφέρουμε στους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και στους πολίτες  ένα σύνολο ψηφιακών υπηρεσιών που θα τους απαλλάξει  από χρονοβόρες διαδικασίες  αλλά και να αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες εν γένει της δημόσιας διοίκησης».

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας  ετέθη και το θέμα του ΦΠΑ στις ναυτιλιακές δραστηριότητες, για το οποίο κ. Κουβέλης δήλωσε:

«Η διαβούλευση η οποία έγινε και η ανταλλαγή απόψεων, εκ των πραγμάτων συναντήθηκε και με ορισμένες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας και όλα εκείνα τα ζητήματα που μας υποχρεώνουν σε εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο. Παρ όλα αυτά η κατάληξη του όλου θέματος, βεβαίως εξασφαλίζει την εναρμόνιση, αλλά με τρόπο που δε θα αδικεί την ουσία των πραγμάτων. Η χώρα μας είναι πολυνησία. Δεν έχει δηλαδή την δομή της Γαλλίας ή της Ιταλίας, στοιχεία τα οποία από την ενωσιακή νομοθεσία είχαν αξιολογηθεί ως αποφασιστικά για τη ρύθμιση του συγκεκριμένου θέματος. Επομένως η δυσκολία ήταν στο να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τον πολυνησιακό χαρακτήρα της χώρας μας  με εκείνα τα οποία, το συγκεκριμένο ενωσιακό κείμενο μας υποχρέωνε. Και νομίζω ότι το επιτύχαμε.

Για το ίδιο θέμα η κ. Παπανάτσιου δήλωσε: «Δεν μιλάμε για αύξηση του ΦΠΑ. Για απαλλαγή μιλάμε. Περιμένουμε από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ το τελικό κείμενο, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες και το οποίο θα δίνει μια παράταση για να προετοιμαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.  Θα δίνεται η δυνατότητα στο πλοίο να χρησιμοποιεί και κάποια άλλα συστήματα, εκτός από ICIS, για την καταγραφή των πλόων του, όπως είχαν ζητήσει οι φορείς. Νομίζω ότι θα είναι όλοι σύμφωνοι και δε θα έχουμε συγκρούσεις. Ό,τι συζητήσαμε και τα δύο υπουργεία θα αποτυπώνεται και στο τελικό κείμενο.»

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *