ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μανουσάκης ΣτυλιανόςΗ 5η Ιουνίου είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον. Η ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά αποτελεί μία από τις περιοχές της χώρας, που συχνά, λόγω του μη αμιγούς οικιστικού του χαρακτήρα, αντιμετώπισε αρνητικές επιπτώσεις, από τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες και επιβλαβείς παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον. Η σταδιακή μετατροπή του Πειραιά σε οικιστική περιοχή, ουδέποτε συνοδεύθηκε από έργα υποδομής, προκειμένου να καταστεί πόλη βιώσιμη και λειτουργική, στα πρότυπα περιοχών προηγμένων κρατών.

Ο ανύπαρκτος πολεοδομικός σχεδιασμός έχει καταστήσει τον Πειραιά μια επιβαρυμένη τσιμεντούπολη με παντελή έλλειψη χώρων πρασίνου, άθλησης και δραστηριοτήτων των κατοίκων της. Ακόμη και το κύριο χαρακτηριστικό του Πειραιά, που δεν είναι άλλο από το παραλιακό μέτωπο που τον περιβάλει και οι λιμενικές εγκαταστάσεις του, έχουν αξιοποιηθεί άναρχα, αποκλειστικά και μόνον προς το σκοπό διευκόλυνσης συμφερόντων. Πρόσφατα δε, βιώσαμε τα αποτελέσματα θαλάσσιας ρύπανσης, που ανέδειξαν την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών και των υποδομών πρόληψης και αντιμετώπισης παρομοίων καταστάσεων.

Λύσεις υπάρχουν και η υλοποίηση τους είναι εφικτή. Καθαρισμός και βελτίωση των παραλιών, υποστήριξη και βελτίωση του βιολογικού καθαρισμού, εκπόνηση σχεδίου προστασίας του παραλιακού μετώπου από τη θαλάσσια ρύπανση, εμπλουτισμός του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αξιοποίηση των χώρων του ΣΕΦ, άρση του απροσπέλαστου της επισκεψιμότητας χώρων, όπως τμήματα της περιοχής της Πειραϊκής και της Φρεατίδας, αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτηρίων και εγκαταστάσεων και μετατροπή τους σε πολυχώρους δραστηριοτήτων και πολιτισμού.

Η εικόνα μία πόλης ανθρώπινης, δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε βιώσιμο περιβάλλον για τους ανθρώπους.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας» Αντόνιο Γκουτέρες Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ο Πειραιάς μας δυστυχως ασφυκτιά από το τσιμέντο και την έλλειψη χώρων. Ταυτόχρονα το λιμάνι μας είναι ανάμεσα στα 10 πιο επιβαρυμένα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αιωρούμενα σωματίδια. Λύσεις υπάρχουν μιας και η αξιοποίηση κάποιων τ. βιομηχανικών χώρων όπως αυτός στα Καμίνια, στη Λεύκα και στο νέο Φάληρο

Θέληση υπάρχει ώστε να θέσουμε την προστασία του περιβάλλοντος προτεραιότητα στην ατζέντα μας;

Στέλιος Μανουσάκης

Δικηγόρος

τ. Πρόεδρος Δ.Σ.Π.

Υποψήφιος βουλευτής Α΄ Πειραιώς & Νήσων

Με το Κίνημα Αλλαγής

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *