Η άγνωστη αρχαϊκή ακρόπολη στην Νότια Σαλαμίνα

 

ΓΚΙΝΑΝΙ-αρχ τείχος-μονόλιθοςΣτο κέντρο του Νότιου μέρους της Σαλαμίνας, ανεβαίνοντας το πυκνό πευκόδασος, ο ταξιδιώτης βρίσκεται σε ένα οροπέδιο, γυμνό από βλάστηση. Βρίσκεται νότια του Αιαντείου και βόρεια από την παραλία Περιστέρια.

Είναι το Γκίνανι. Το όνομά του έχει ρίζα αρβανίτικη. Η κατάληξη… -ανι χαρακτηρίζει την αγροτική ιδιοκτησία κάποιας οικογένειας (Γκίνανι επομένως σημαίνει: Η αγροτική ιδιοκτησία της οικογένειας Γκίνη).

Το μέρος είναι επίπεδο και χέρσο. Στην μέση του βρίσκονται τα ερείπια του Μεσαιωνικού οικισμού, με σπίτια στοιχειώδους κατασκευής, χωρίς καμία άνεση, συνήθως ενός δωματίου. Χτισμένα από υλικά που βρέθηκαν επί τόπου, μερικά παρμένα και από τις αρχαίες οχυρώσεις. Μάλιστα σε κάποιο σπίτι βρίσκεται σαν θεμέλιο και ένας μονόλιθος (οβελίσκος) στον οποίο χτίστηκε ο υπόλοιπος τοίχος.

Οι άνθρωποι της εποχής, αγράμματοι, θρησκόληπτοι, φοβισμένοι και κυνηγημένοι από Τούρκους και πειρατές, έστησαν την ζωή τους στο απομονωμένο οροπέδιο. Χωρίς καμία επαφή με τον εξωτερικό κόσμο βασίστηκαν για την συντήρησή τους σε ότι μπορούσαν να παράγουν επί τόπου, όπως φαίνεται και από τα ίχνη αλωνιών δίπλα στον οικισμό. Υδρεύονταν από πηγάδια, ένα από τα οποία, το κοντινότερο στον οικισμό, είναι παραχωμένο, ενώ το άλλο (με την ονομασία «Τουρκοπήγαδο») βρίσκεται νότια του οικισμού μέσα σε δασωμένη χαράδρα και το όνομά του έχει δύο εκδοχές. Η μία ότι κάποιος Τούρκος αγάς επιτέθηκε σε μία Ελληνίδα και οι δικοί της τον έσφαξαν εκεί, και η άλλη απλά ότι ήταν στην ιδιοκτησία κάποιου Τούρκου.

Δίπλα στον οικισμό οι Μεσαιωνικοί κάτοικοι έχτισαν ένα εκκλησάκι για τις θρησκευτικές τους ανάγκες. Είναι η μονόκλιτη, σταυρόσχημη βασιλική του Αγίου Γεωργίου ή κατ άλλους των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου. Είναι ένα μικρό εκκλησάκι που ξεχωρίζει από μακριά. Ένας σύντροφος μέσα στην ερημιά! Οι τοιχογραφίες του πρωτότυπες, αλλά χρήζει επείγουσας φροντίδας! Η υγρασία, η έλλειψη συντήρησης, αλλά και οι … «εικαστικές παρεμβάσεις» κάποιων νεοελλήνων έχουν φέρει το εσωτερικού του ναΐσκου σε απελπιστική κατάσταση.

Η ομάδα «Πεζοπόροι Σαλαμίνας» έχουν αναλάβει μία πρωτοβουλία για να ευαισθητοποιηθεί η εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων, ώστε ν φυλαχτεί και να συντηρηθεί το εκκλησάκι. Έχουν γίνει οι σχετικές κινήσεις στις Αρχές, έγινε επίσημη εκδήλωση και μαζεύτηκαν πάνω από 1.500 υπογραφές για το θέμα. Η υπόθεση είναι πλέον στα χέρια των αρχών γιατί το εκκλησάκι είναι κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς μας!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *