Η Έντα Μουσολίνι στον Πειραιά  και ο πρώτος διεθνής αγώνας Ποδοσφαίρου.

του Στέφανου Μίλεση

ΕΝΤΑΤον Απρίλιο του 1929 ο κόσμος εξακολουθούσε να έχει το φόβο και την αγωνία της επαναφοράς του Δάγκειου πυρετού, που μόλις το προηγούμενο έτος, είχε κτυπήσει σκληρά τον πληθυσμό της Αθήνας και του Πειραιά. Για το λόγο αυτό και οι εφημερίδες της εποχής καταπιάνονται διαρκώς μόνο με αυτή την αόρατη απειλή και το φόβο της επιστροφής της. Ωστόσο η θεματολογία τους θα αλλάξει απότομα, όταν στις 6 Απριλίου, στις τρεις και μισή το μεσημέρι, θα φτάσει στον Πειραιά με το ιταλικό ατμόπλοιο «Τίβερις», η Έντα Μουσολίνι, πρωτότοκος κόρη του Ιταλού δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι. Η Δεσποινίδα Έντα –έτσι επιθυμούσε να την αποκαλούν- μόλις είχε επιστρέψει στην Ιταλία, ύστερα από μεγάλες περιηγήσεις σε Κίνα και Ινδία. Ωστόσο αποφάσισε να ξαναταξιδέψει αυτή τη φορά με προορισμό την Ελλάδα, αποβιβαζόμενη στον Πειραιά, για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας ήταν να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Εθνικής ομάδας της χώρας της, με την αντίστοιχη της Ελλάδας. Ο δεύτερος, για να μετάσχει στα εγκαίνια της Ιταλοελληνικής Εμπορικής Τράπεζας που θα άνοιγε στην Αθήνα. Και καθώς ακόμη οι Ιταλοί με τον Μουσολίνι μπροστάρη, δεν είχαν δείξει τις προθέσεις τους έναντι της Ελλάδας, οι Έλληνες υποδέχθηκαν την Έντα Μουσολίνι με τις τιμές εκείνες που αρμόζουν στην κόρη ενός Πρωθυπουργού (έτσι αποκαλούσαν τότε οι εφημερίδες τον Μουσολίνι).

Η Δεσποινίδα Έντα, θα παρέμενε στην Ελλάδα για τέσσερις ημέρες προκειμένου να επισκεφτεί αρχαιότητες, ενώ για την διαμονή της ο Ιταλός Πρεσβευτής, είχε φροντίσει να την εξασφαλίσει με κάθε πολυτέλεια στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στην Πλατεία Συντάγματος. Από το πρωί όμως της ημέρας εκείνης το λιμάνι του Πειραιά ήταν κατάμεστο, καθώς εκτός της κόρης του Μουσολίνι, με το ίδιο πλοίο, το «Τίβερις» θα αποβιβαζόταν και η δεύτερη εθνική ομάδα της Ιταλίας. Και λέω «δεύτερη» καθώς οι Ιταλοί αυτή είχαν επιλέξει να παίξει εναντίον της Ελλάδας.

Έτσι για τη μεν δεσποινίδα Έντα, είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Πειραιά οι μαθητές της Ιταλικής Σχολής Αθηνών, που της παρέδωσαν κατά την αποβίβασή της μια ανθοδέσμη από κρίνα. Για τους Ιταλούς ποδοσφαιριστές όμως, κόσμος πολύς ήταν συγκεντρωμένος, καθώς ήταν ο πρώτος διεθνής αγώνας που η εθνική ομάδα της Ελλάδας θα έδινε και όλοι ήθελαν να δουν από κοντά τους ξένους αντιπάλους. Οι περισσότεροι από τον συγκεντρωμένο κόσμο στην προβλήτα του λιμανιού ήταν Πειραιώτες καθώς από την ελληνική ενδεκάδα, οι έξι ποδοσφαιριστές προέρχονταν από σωματεία του Πειραιά. Μόλις η Έντα βγήκε στο λιμάνι, η πρώτη κουβέντα που είπε προς τους δημοσιογράφους ήταν: «Περίεργο, ο ουρανός σας είναι γαλανός, όπως ο ουρανός της πατρίδας μου». Η επίσκεψη της Έντα Μουσολίνι πέρα από την εθιμοτυπία, τις επίσημες δεξιώσεις που έγιναν στην Ιταλική Πρεσβεία, όπου μετείχε όλη κοσμική Αθήνα, σηματοδότησε ένα σημαντικό ποδοσφαιρικό γεγονός. Τον πρώτο επίσημα διεθνή αγώνα της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου. Και λέω επίσημα, καθώς ήταν ο πρώτος που διοργάνωνε η Ε.Π.Ο. που είχε ιδρυθεί το 1926. Τότε ήταν που για πρώτη φορά, οι Έλληνες ποδοσφαιριστές φόρεσαν και επίσημα την κυανόλευκη εμφάνιση με το ελληνικό εθνόσημο. Μια μέρα μόλις πριν, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) είχε συγκεντρώσει 21 συνολικά Έλληνες ποδοσφαιριστές στα γραφεία της, όπου άπαντες κλήθηκαν να υπογράψουν μια μεγάλη σε έκταση δήλωση, που μεταξύ άλλων έλεγε πως: «Είμαστε πρόθυμοι όλοι μας να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας προς την Εθνική Ομάδα. Κατανοούμε ότι είναι άσκοπη και επιζήμια η απομάκρυνσή μας από την Αθήνα, μέχρι να διεξαχθεί ο αγώνας και υποσχόμαστε να περάσουμε αυτό το χρόνο σε πλήρη ηρεμία και ησυχία ώστε να προσέλθουμε στον αγώνα ξεκούραστοι». Ο φόβος των ξενυχτιών και της διασκέδασης είχε γίνει άγχος για τους υπεύθυνους συγκρότησης της Εθνικής μας ομάδας και για αυτό και είχαν διανεμηθεί στους παίχτες τέτοιες δηλώσεις. Για να εξασφαλιστεί σίγουρα η έγκαιρη προσέλευσή τους και η συμμετοχή τους στον αγώνα, η ίδια δήλωση έκλεινε με την υπόσχεση «αύριο Κυριακή 7 Απριλίου 1929 και ώρα 11.00′ ακριβώς, θα βρισκόμαστε στα γραφεία της Ε.Π.Ο. φέροντας μαζί μας τα αναγκαία είδη ιματισμού».

Όσον αφορά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας- Ιταλίας, αυτός έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με τους Ιταλούς να βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο χαιρετώντας φασιστικά υψώνοντας δηλαδή το δεξί τους χέρι. Το πρώτο αυτό επίσημο παιχνίδι, έληξε με ήττα της Εθνικής μας, με τέσσερα – ένα, αποτέλεσμα που ικανοποίησε πλήρως από όσο μπορώ να φανταστώ την δεσποινίδα Έντα. Παρά την ήττα, ο κόσμος χάρηκε την εμφάνιση της εθνικής μας ομάδας, που για πρώτη φορά κατέβηκε να αγωνιστεί φέροντας λευκή φανέλα και κυανού χρώματος περισκελίδα. Πάντως η ιστορία κατέγραψε πως ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας ποδοσφαίρου της Εθνικής ομάδας είχε ως επίσημη προσκεκλημένη την κόρη του Μπενίτο Μουσολίνι, την μόλις δεκαεννιάχρονη Έντα. Όσον αφορά την πορεία της Έντα Μουσολίνι, τον επόμενο ακριβώς χρόνο (το 1930) θα παντρευτεί τον Κόμη Γκαελάνο Τσιάνο, υπουργό Εξωτερικών της φασιστικής Ιταλίας. Λίγο αργότερα θα αποκτήσουν δικό τους σκάφος, το «Sirocco», δώρο του Ιταλού δικτάτορα, με το οποίο θα επισκεφθούν πολλές φορές την Ελλάδα. Όμως η σχέση της Δεσποινίδας Έντα με τον Πειραιά δεν τελειώνει εδώ, αλλά συνεχίζεται με έναν άλλο παράξενο τρόπο. Μεταπολεμικά το σκάφος αυτό της κόρης του Ιταλού Δικτάτορα, θα βρεθεί σε ελληνικά χέρια με μόνιμο αγκυροβόλιο στο Πασαλιμάνι, κοντά στον Όμιλο Ερετών. Οι Πειραιώτες θα περνούν για χρόνια από δίπλα του αγνοώντας ότι επρόκειτο για το σκάφος της κόρης του Ιταλού δικτάτορα!  Ο δημοσιογράφος της εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» Στεφανής Πέτρος σε ειδική έρευνα που διενεργεί το 2012 ανακαλύπτει ότι το σκάφος από το 1961 βρίσκεται καταχωρημένο στο Νηολόγιο του Πειραιά με το όνομα «Συρόκο». Τελευταία φορά που κατέγραψε κάποιος πληροφορία για το σκάφος ή ό,τι είχε απομείνει από αυτό, αναφέρει ότι τραβήχτηκε στη στεριά αναμένοντας το οριστικό του τέλος σε κάποιο μουράγιο της Σαλαμίνας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *