Η αθάνατη ελληνική φυλή.Στο δρόμο της επανεύρεσης της Ιθάκης

αθάνατη ελληνική ψυχήΟι δημοσιογράφοι, οι ηγεσίες κι ο ίδιος ο λαός συνολικά, ανησυχούν κι αναζητούν το μυστικό, που ενεργοποιεί τους Έλληνες από το μακάριο ύπνο τους και επεκτείνει τα όρια των ικανοτήτων τους.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια ιστορίας, γνωστής αλλά και κρυμμένης μέσα στη Μυθολογία, δηλαδή στον περί των Αιτίων Λόγο, πάντοτε αλληγορικά διατυπωμένο, ο Ελληνισμός ρέει μέσα στο Χρόνο, διαδοχικά χάνοντας, αναζητώντας και βρίσκοντας την Ιθάκη του, το κέντρο του Λαβυρίνθου του, όπου κρύβεται η Αλήθεια κι ο Λόγος της ύπαρξής του.

Εκεί στα δίστρατα των δύσκολων επιλογών, όπου η λεωφόρος της υλιστικής μακαριότητας του ατομισμού, διαχωρίζεται από το ανηφορικό μονοπάτι του αγωνιστικού στίβου, για τις ανώτερες αξίες που κάνουν τον άνθρωπο Άνθρωπο, εκεί που ο Έλληνας στέκεται για λίγο, αλλά συχνά… για να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, γεννιέται η φιλοσοφία, ο έρωτας κι ο ηρωισμός!

Εκεί ο μέχρι χθες παρασυρμένος από την ταχύτητα των αναγκών πολίτης, ξαφνικά με ένα χαστούκι πετάγεται από το μαλακό κρεβάτι, θυσιάζοντας την βολή του για τους ανθρώπους που αγαπά, για την ιστορία και τον πολιτισμό του, για μια ζωή ελεύθερη, δίκαιη κι ενάρετη, που υπερβαίνει το άτομό του.

Στη διασταύρωση αυτή του ιστορικού χρόνου αποκαλύπτεται η αλήθεια ότι καθένας μας είναι μέρος του ΟΛΟΥ κι ότι όταν το αναγνωρίζει, ο πολίτης εναλλάσσεται μεταβαλλόμενος σε ΟΠΛΙΤΗ, όταν «η χρεία τες κουρταλή»!

Ένας πλατωνικός αναγραμματισμός που αποκωδικοποιεί τον Ελληνισμό, εμφανίζεται στο στίβο της ανάγκης της παλλαϊκής άμυνας.

Τί είναι έτοιμοι να πράξουν οι Έφεδροι, οι Ειδικοδυναμίτες για την Ελλάδα, την στιγμή μιας ακόμη κρίσης με τον απόλυτα προβλέψιμο βάρβαρο λαό της γειτονιάς μας!

Η απάντηση πηγαία, ξεπηδά από τα στήθη και τις καρδιές κάθε Έλληνα και Ελληνίδας, παιανίζοντας σαν σε ταινία, το ρυθμό νέων αγώνων, νέων θυσιών, νέων προκλήσεων, που θα χτίσουν την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού στο σύγχρονο Σύμπαν.

Το αίμα βράζει, τα εγκλήματα κι οι αδικίες των βαρβάρων βοούν από ένα σκοτεινό παρελθόν , καλώντας όλους σε νέους αγώνες δικαίωσης. Να προσέξουν οι βάρβαροι, γιατί οι προκλήσεις τους, εκεί στην ακριτική μας μεθόριο του Έβρου, της Λέσβου, της Κύπρου, αλλά και στα βαθιά ποτισμένα με το Ελληνικό πνεύμα και αίμα χώματα του Πόντου, της Ίμβρου, της Σμύρνης κι όπου αλλού ρίζωσε κι άνθισε το γένος μας χιλιάδες τώρα χρόνια, ξυπνούν το πάθος του Ελληνισμού για να αγωνιστεί ενωμένος, ορθώνοντας ηρωικό Ακριτικό ανάστημα έναντι όλων των δυναστών του κόσμου τούτου.

Πολεμική αναμφισβήτητα η κατάσταση στον Έβρο, με τους σύγχρονους βασιβουζούκους, τα άτακτα ισλαμικά μπουλούκια, να πολιορκούν ξανά τις πύλες της Ευρώπης μετά τη Βιέννη το 1683, με μια δραματική επανάληψη της δράσης του δυνάστη, να χτυπά και να βασανίζει τους δικούς του ανθρώπους στην αναμενόμενη υποχώρησή τους. Απίστευτος ιστορικός αναχρονισμός, που αποδεικνύει ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν.

Όπως τότε όμως η ένωση των διασπασμένων δυνάμεων της Ευρώπης, έτσι και τώρα η ενότητα των Ελλήνων, είναι το μυστικό της υπεράσπισης του κάστρου μας.

Όλοι μας έχουμε την θέση και το ιδιαίτερο καθήκον στον διαρκή αυτό αγώνα. Ας το ανακαλύψουμε κι ας εκπαιδευτούμε όλοι κατάλληλα και διαρκώς, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πότε και πού θα κληθούμε να προσφέρουμε τα τάλαντά μας!

Πάντως ας ευχαριστήσουμε τον Ερντογάν για το δώρο του, να μας βοηθήσει, με τις βάναυσες ορδές του, να ξυπνήσουμε, να εγερθούμε κι ενωθούμε ως μία μεγάλη Μακεδονική Φάλαγγα, που θα σαρώσει και πάλι την βάρβαρη «αυτοκρατορία», που ονειρεύεται και χτίζει, όπως και στο παρελθόν έγινε, με Άτλαντες και Πέρσες και Αβάρους και Γερμανούς!

Το άδικο, η ανελευθερία, η καταπίεση και το αίμα, αποτελούν τα κλειδιά, που φαίνεται ότι μας βάζουν ξανά σε κίνηση επανεύρεσης της χαμένης μας Ιθάκης!

Για την αντιγραφή

Αντώνης Αντωνάκος

Εκπαιδευτικός, Ερευνητής, Συγγραφέας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *