«Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΫΛΗ ΚΑΙ ΑΘΟΡΥΒΗ»

Γράφει η Μαρία Ν. Ταστσόγλου

Ταστσόγλου ΜαρίαΠολλές φορές μιλάμε για αξιοπρέπεια και καθ’ ένας από εμάς θεωρεί τον εαυτό του αξιοπρεπή. Καθ’ ένας, όμως, σύμφωνα με τον δικό του τρόπο και τη δική του εκτίμηση περί του ποιού της αξιοπρεπείας.

Αξίζει σ’ αυτό το σημείο να «ρωτήσουμε» τον πατέρα Θεόφιλο του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αϊδινίου Μαγνησίας, ο οποίος στην ιστοσελίδα του αναλύει την έννοια της αξιοπρέπειας και δίνει τη φυσιογνωμία του αξιοπρεπούς στο άρθρο του «Ο αξιοπρεπής και ο κενός άνθρωπος». Γράφει, λοιπόν, ο π. Θεόφιλος:

«Η έννοια της αξιοπρέπειας έχει άπειρες προεκτάσεις και κατά τη γνώμη μου είναι η αγάπη που έχουμε για τον εαυτό μας. Ο σεβασμός που του δείχνουμε, όταν είμαστε μόνοι μαζί του. Όλα αυτά που κάνουμε χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση και μπράβο. Είμαστε αξιοπρεπείς, γιατί ό, τι κάνουμε το κάνουμε με την ψυχή μας. Είναι η περηφάνια μας με όλη τη θετική της σημασία, όχι με έπαρση και δήθεν συμπεριφορές. Το να περπατάς με το κεφάλι ψηλά και να θεωρείς ότι έκανες το καλύτερο. Να νιώθεις ότι δεν ξόδεψες τον εαυτό του για κάτι που δεν έπρεπε. Δεν τον ξεφτίλισες. Αξιοπρέπεια είναι η καθαρή συνείδηση».

Και συνεχίζει ο π. Θεόφιλος θυμίζοντάς μας το ποίημα του Κ. Καβάφη, το οποίο αποτελεί την ασφαλέστερη έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον τρόπο για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η ζωή από τους ανθρώπους, ώστε να κατορθώσουν αυτοί να περιφρουρήσουν τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπειά τους. Μέσα από το ποίημά του ο Καβάφης προτείνει μια ηθική – απέναντι στον εαυτό μας – στάση ζωής, μια στάση που είναι προσωπική ευθύνη του ανθρώπου για το πώς θα πορευτεί στη ζωή του.

Όσο μπορείς

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς:

μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,

μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,

γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την

στων σχέσεων και των συναναστροφών

την καθημερινήν ανοησία,

ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική

Η αξιοπρέπεια, προσθέτει ο π. Θεόφιλος είναι ιδίωμα των ταπεινών ανθρώπων, γιατί είναι άυλη και αθόρυβη, όπως και οι ταπεινοί άνθρωποι. Την αξιοπρέπεια την παίρνεις μαζί σου χωρίς να ενοχλείς κανέναν και αποχωρείς εκεί που αισθάνεσαι ότι ο χώρος δεν σου ανήκει όχι κτηματικά, αλλά πνευματικά, δηλαδή στον τρόπο σκέψης.

Ό, τι πολυτιμότερο έχει κανείς είναι η προσωπική του αξιοπρέπεια. Όταν τη χάσει, δεν του μένει τίποτα. Το να συμπεριφέρεται κάποιος με αξιοπρέπεια δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να επιτρέπει στους άλλους να είναι ελεύθερα ο εαυτός τους. Να έχουμε κατά νουν αυτό: αν κάποιος άνθρωπος περάσει από τη ζωή μας τελείως διακριτικά, χωρίς να μας ενοχλήσει καθόλου, αυτός ο άνθρωπος ήταν και αξιοπρεπής και ταπεινός.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *