Η Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος

πατέρες«Εξακοσίων ο αριθμός τριάκοντα ευσεβεστάτων ανδρών» (α΄ ωδή κανόνος), αυτούς τιμά σήμερον η Εκκλησία, οι οποίοι συγκρότησαν την Δ΄ Οικουμενικήν Σύνοδον το 451 μ.Χ. εις την Χαλκηδόνα της Μ. Ασίας, για να καταδικάσει την διδασκαλία του Μονοφυσιτισμού, η οποία με πρωτεργάτη τον αρχιμανδρίτη Ευτύχιο, δίδασκε ότι η θεία φύση του Χριστού απερρόφησε την ανθρωπίνην.

Η Σύνοδος συνεκλήθη από τον Αυτοκράτορα Μαρκιανό και την σύζυγόν του Αυγούστα Πουλχερία. Συμμετείχαν 630 Επίσκοποι, οι οποίοι αποφάνθησαν ότι ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Ο Χριστός, κατά μεν την θεϊκήν πίστη εγεννήθη εκ του Πατρός, κατά δε την ανθρωπίνην εγεννήθη εκ της Μαρίας της Παρθένου και Θεοτόκου. «..εν δύο φύσεσιν ασυγχύστως, ατρέπτως, αδιαιρέτως αχωρίστως εις μίαν υπόστασιν», όπως αναφέρει ο Όρος της Συνόδου.

Οι Πατέρες ανεδείχθησαν πραγματικά «Φωστήρες υπέρλαμπροι της αληθείας Χριστού» όπως ψάλλομεν σήμερον εις την α΄ ωδήν του Κανόνα των Αγίων Πατέρων. Διότι δεν προσπάθησαν να συνδιαλλαγούν με τις αντιμαχόμενες πλευρές, αλλά ήθελαν να διαφυλάξουν ακέραιη την ορθή πίστη. Γι αυτό προσευχήθηκαν και ζήτησαν τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, ο οποίος οδηγεί την Εκκλησία στην αλήθεια, φωτίστηκαν και συνέταξαν το ανεπανάληπτο και θεοδίδακτο κείμενο, στο οποίο διαφαίνεται η ουσιαστική ένωση των δύο φύσεων, οι οποίες είναι τέλειες, διατηρώντας εκάστη την ετερότητά της. Έτσι ο Σταυρικός θάνατος του Κυρίου και η Ανάστασή Του, παρέχουν στον άνθρωπο την αφθαρσία της κτιστής φύσης και τον αγώνα του ανθρώπου, για την εξάλειψη της αμαρτίας, ώστε να αξιωθεί να γίνει υιός του Θεού.

Η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των Θεοφόρων Πατέρων μεταξύ 13 έως 19 Ιουλίου, διότι κατά το τέλος της Συνόδου επιτελέσθη ένα θαύμα από την Αγία Ευφημία, στο Ναό της οποίας επραγματοποιείτο η Σύνοδος. Όταν οι Πατέρες συνέταξαν τον Τόμο, που περιείχε την Ορθόδοξη διδασκαλία και οι μονοφυσίτες τον δικό τους τόμο, που περιείχε τις αιρετικές τους αποφάσεις, τοποθέτησαν και τους δύο τόμους στην λειψανοθήκη της Αγίας Ευφημίας στο στήθος της και την σφράγισαν. Όταν την άνοιξαν μετά οκτώ μέρες, είδαν το θαύμα της Αγίας. Ο Τόμος των Ορθοδόξων βρισκόταν στα χέρια της, ενώ ο τόμος των αιρετικών στα πόδια της. Έτσι επικυρώθηκε η αλήθεια της Εκκλησίας και οι Πατέρες, που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο, λάμπουν σαν αστέρες στον ουρανό, διότι, όταν η διδασκαλία του Χριστού πέσει σε ευγενείς ψυχές, τις κάνει να ακτινοβολούν και γίνονται και αυτές ήλιος, γίνονται φως.

Στο σημερινό Ευαγγέλιο ο Ιησούς παρομοιάζει τους μαθητάς Του «ως φως του κόσμου» (Ματθ.5,14). Ο Κύριος λέγει «εγώ ειμί το φως του κόσμου» (Ιωαν.8,12). Αν αναλύσομε την λέξη «φως», βλέπομε ότι υπάρχουν τρία είδη «φωτός». Το υλικόν φως, το οποίον προέρχεται από την αστείρευτη πηγή, που είναι ο ήλιος, το τεχνητό φως, το προερχόμενον εκ του ηλεκτρισμού και το πνευματικόν φως, το προερχόμενον από τον Κύριον, που γαληνεύει την καρδιά μας και φωτίζει τα πάντα.

Σήμερα στον ουρανό της Εκκλησίας λάμπουν 630 αστέρια, ας γίνουν οδοδείκτες να φωτίζουν την ζωή μας και να μας οδηγούν στο Φως το αληθινό, τον γλυκύτατον Ιησού. Αγαπητοί μου Αναγνώστες, έχομε την τιμή να ονομαζόμεθα Χριστιανοί, είμαστε φως του κόσμου, φως Χριστού, αυτήν την ιδιότητα πρέπει να την επαληθεύει ο βίος μας, οι πράξεις μας, τα λόγια μας, για να έχομε την ευλογία του Κυρίου μας. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ.

Μαρία Τσακανίκα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *