Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ.ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΑΜε επιτυχία, «ζεστή» και σωστή παρουσίαση και ίσως κάποια συγκίνηση, έκλεισε το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, ο Κύκλος των (δωρεάν) Σεμιναρίων, με τίτλο «Η Ιστορία της Νίκαιας», που πραγματοποιούνταν κάθε Σάββατο απόγευμα και ώρα 6 – 7, υπό την αιγίδα της «Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας», στον φιλόξενο και ζεστό χώρο των Γραφείων της. Την όλη επιμέλεια, οργάνωση, παρουσίαση και την ανάπτυξη των επί μέρους θεμάτων, είχε η Καθηγήτρια Φιλόλογος, Ιστορικός, Πρόεδρος της «Ένωσης» και πρώην Διευθ/ρια της Β/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και Δημοτ. Σύμβουλος του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, κ. Αρχοντία Παπαδοπούλου.

Να αναφερθεί ότι ο Κύκλος αυτός, άρχισε από το Σάββατο 09/11/19 και περιελάμβανε (στις οκτώ παρουσίες – εισηγήσεις του), σημαντικότατα και ενδιαφέροντα θέματα για τη Νέα Κοκκινιά και μετέπειτα Νίκαια. Ξεκινώντας από το 1922, μέχρι περίπου τη δεκαετία του ’80, με κύριο θέμα τον Ελληνισμό της Μ. Ασίας και τη δραματική του πορεία, με τον Ξεριζωμό, την Προσφυγιά και τις δραματικές συνθήκες εγκατάστασης στην Ελλάδα, με πλαίσιο τις εδώ πολιτειακές και πολιτικές μεταβολές και ταραχώδεις περιόδους, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο και την μετέπειτα προσπάθεια της Ανόρθωσης.

Οι ενότητες των Σεμιναρίων, ήταν, « Η Ίδρυση του προσφυγικού συνοικισμού Ν. Κοκκινιάς – Η δημιουργία του Δήμου», «Η Εκπαίδευση από τη Ν. Κοκκινιά στη σύγχρονη Νίκαια», «Η Εκκλησία και οι Ι. Ναοί της Νίκαιας», «Η Ιατρική περίθαλψη», «Ο Προσκοπισμός και ο Εθελοντισμός στη Νίκαια», «Το Σμυρναίϊκο, Ρεμπέτικο, Λαϊκό τραγούδι», «Τα επαγγέλματα στην Πόλη μας» και «Η Αντίσταση κατά των κατοχικών Δυνάμεων 1940 – 44».

Ήταν η ζωή των Προσφύγων, που δημιούργησαν τα πάντα από το μηδέν, η Προστασία των Ιερών Κειμηλίων, οι Θυσίες, οι καθημερινοί Αγώνες  και η Αρετή που χαρακτήριζε Αυτούς, της πρώτης γενιάς και τους απογόνους τους της δεύτερης και τρίτης γενιάς. Για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι, σχετικά με τους Πρόσφυγες της «πρώτης γενιάς», με ποιες θυσίες, προσπάθειες, αγώνα και ψυχή, αυτοί οι διωγμένοι, προδομένοι και ξεριζωμένοι από τις αλησμόνητες Πατρίδες τους Έλληνες, μεγαλούργησαν, κι’ ας ήταν στην αρχή το σπιτικό τους συνολικά 36 τ.μ. για κάθε οικογένεια, έστω και πολυμελή, έστω κι’ αν το χώμα αποτελούσε το πάτωμα, το πισσόχαρτο τη σκεπή και οι τοίχοι ήταν ξύλινοι και χωμάτινοι…

Η Κοκκινιά – Νίκαια, έδωσε αξιόλογους ανθρώπους στα Γράμματα και τις Τέχνες, στην Εκκλησία, στη Δημοσιογραφία, στον Αθλητισμό, στην Πεζογραφία και την Ποίηση, στην Πολιτική, στο Θέατρο, στον Επιχειρηματικό τομέα και αλλού.

Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν τον Κύκλο των οκτώ Σεμιναρίων, ήταν Εκπαιδευτικοί, Γιατροί, Συγγραφείς, Λογοτέχνες, Άνθρωποι των Γραμμάτων, όλοι σχεδόν Απόγονοι Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων. Το σημερινό κείμενο, είναι σε συνέχεια του προηγούμενου που δημοσιεύτηκε στη «Φωνή των Πειραιωτών» στις 05/12/19, όταν είχαν παρουσιαστεί οι τέσσερις πρώτες ενότητες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι το όλο αυτό Έργο, των Σεμιναρίων για την Ιστορία της Νέας Κοκκινιάς – Νίκαιας, Τιμά την Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας και την άξια Πρόεδρό της που με τόση αγάπη  το πραγματοποίησε.

Στη φωτογραφία, μέρος των συμμετεχόντων  που έλαβαν μέρος.

Κώστας Μπουρής

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *