Η Μετάνοια σώζει

κουλιανόπουλοςΚατανυκτική ιερά αγρυπνία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, το Σάββατο 6 Απριλίου, παραμονή της Δ’ Κυριακής των Νηστειών, του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία, ιερούργησε και μίλησε στους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Η ιερά αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2019».

Η Κυριακή, τόνισε στην ομιλία του ο π. Ιωαννίκιος, είναι η κατεξοχήν ημέρα που τιμούμε και βιώνουμε την όντως Ανάσταση. Τον ίδιο τον Ιησού Χριστό.

Και πως τον ζει ο χριστιανός, πως είναι αυτό το υπαρξιακό συναίσθημα της κοινωνίας με τον ίδιο τον Χριστό; Μεταλαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

«Όταν έτσι, αγιάζεται το σώμα και η ψυχή μας, θωρακιζόμαστε από τις επιδρομές των αόρατων κακοποιών δυνάμεων του σκότους, και ενισχυόμαστε, και ευλογούμαστε κάθε ημέρα της ζωής μας».

Οι Πατέρες της Εκκλησίας, συνέχισε, καθιέρωσαν τις Κυριακές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να τιμούμε μεγάλους οσίους και οσίες, που πέρασαν από την οδό της αμαρτίας, στην αιώνια οδό της όντως ζωής και πορείας, που είναι μόνο Ανάσταση, χαρά και ευλογία.

Ο Ιησούς Χριστός είναι Εκείνος που εμποτίζει και δυναμώνει τις ψυχές των ανθρώπων, ανά τους αιώνες.

Ο Όσιος Ιωάννης της Κλίμακος, ήταν άνθρωπος, όπως κι εμείς. Κλίμακα είναι η σκάλα, στην οποία ανεβαίνουμε ένα-ένα τα σκαλοπάτια και πατάμε σιγά και σταθερά.

«Πάντοτε ως άνθρωποι, αμαρτάνουμε. Όταν όμως πέσουμε, να έχουμε την δύναμη να σηκωθούμε, προστρέχοντας στο πετραχήλι του πνευματικού και ομολογώντας την αμαρτία μας».

Αυτό που θα μας σώσει, είναι η μετάνοια, υπογράμμισε ο π. Ιωαννίκιος. Ο Χριστός θέλει την πίστη μας, την ομολογία μας, την μετάνοια μας, την συντριβή της καρδίας μας.

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *