Η πανάρχαιη τέχνη της αγγειοπλαστικής

 

αγγειοπλαστικήΗ αγγειοπλαστική έχει τις ρίζες της στη χαραυγή της ανθρώπινης ιστορίας, καθώς τα αγγεία ήταν απαραίτητα για την αποθήκευση και μεταφορά προϊόντων, τροφών και κυρίως υγρών, λόγω της υδατοστέγειας του πηλού σαν υλικό. Τα επιμέρους τμήματα των αγγείων κατασκευάζονταν στον τροχό και έπειτα ενώνονταν, στέγνωναν, διακοσμούνταν και ολοκληρώνονταν με το τελικό ψήσιμο. Την πρώτη αναφορά του γεωμετρικού τροχού τη συναντάμε μάλιστα ήδη στον Όμηρο!

Από την πρωτογεωμετρική εποχή με τους ομόκεντρους κύκλους και τα ημικύκλια να διακοσμούν τα αγγεία της περιόδου, τις καινοτομίες της ανατολίζουσας περιόδου στα εργαστήρια της Αττικής και της Κορίνθου, έως τις λεπτομερείς παραστάσεις του μελανόμορφου και ερυθρόμορφου ρυθμού, κάθε γενιά δημιουργών διέσωσε και εξέλιξε την παράδοση των προκατόχων της χαρίζοντας αξεπέραστα έργα κεραμικής τέχνης. Αυτά προορίζονταν για κάθε στιγμή της ζωής των ανθρώπων – αγγεία για το κρασί, τον καλλωπισμό, το γάμο, τις θρησκευτικές τελετές, την αποθήκευση προϊόντων – αλλά και το μεγάλο τους ταξίδι έπειτα από αυτή με πλήθος ταφικών αγγείων, όπως περίτεχνες λήκυθοι και άλλα κτερίσματα, να σώζονται έως σήμερα.

Στη νεώτερη λαϊκή τέχνη η κεραμική είναι αδιαμφισβήτητα πρωταγωνιστής του ελληνικού νοικοκυριού. Από την υδρορροή, μέχρι τον “ανήφουρα”, τον καπνοδόχο δηλαδή, το τσουκάλι και την πινακωτή μέχρι τα διαφόρων λογιών θυμιατά και αποθηκευτικά δοχεία, το ελληνικό νοικοκυριό είναι στην ουσία ένα ολόκληρο βασίλειο φτιαγμένο από πηλό! Αλλά ας μην ξεχνάμε και την χρήση των πήλινων αντικειμένων στην εκτός σπιτιού ζωή, τις τελετές, τα έθιμα και τους εορτασμούς. Υπέροχα διακοσμημένες ελληνικές στάμνες, όπως η “Λαϊνίδα του γάμου” στο Μανταμάδο της Λέσβου αλλά και εκκλησιαστικά σκεύη, όπως καντήλια, κολυμπήθρες, κούπες αγιασμού και τόσα άλλα μικροαντικείμενα μαρτυρούν μια λαϊκή παράδοση με βαθιά αγάπη στην τέχνη της αγγειοπλαστικής.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *