Η Παναγία δεν θα αφήσει να πέσουμε

ευαγγελίστρια

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη, εορτάσθηκε η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Την Δευτέρα 14 Αυγούστου, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και τα Εγκώμια της Παναγίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διαυλείας κ. Αλεξίου.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση του Ιερού Επιταφίου της Παναγίας, ενώ στη συνέχεια τελέσθηκε η Παράκληση και ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία.

Την Τρίτη 15 Αυγούστου, ημέρα της εορτής, τελέσθηκαν ο Όρθρος και η πανηγυρική θεία Λειτουργία.

Μιλώντας στους πιστούς, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος έκανε αρχικά αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές που ήταν σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία της χώρας, τις οποίες και χαρακτήρισε ως εθνική τραγωδία.

Ακολούθως, μίλησε για την Κοίμηση της Θεοτόκου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους Πατέρες της Εκκλησίας και το πώς οι ίδιοι προσέγγισαν το μεγάλο αυτό γεγονός.

«Τόσο μεγάλη, τόσο σπουδαία μάνα των οικτιρμών, της αγάπης και της παρηγορίας υπήρξε η Παναγία, ώστε ενώ ως υπόσταση ήταν κατωτέρα των αγγέλων και των αρχαγγέλων, σαν υπεράγιος άνθρωπος ανεδείχθη πολύ ανώτερη τους.

Κατάφερε η Παναγία αυτόν τον λόγο της αντίφασης, τον μεν Θεό να τον κάνει άνθρωπο και στη συνέχεια τους ανθρώπους να τους κάνει κατά χάριν Υιούς Θεού, Χριστούς. Να μας κάνει να μιμηθούμε και να παραδειγματιστούμε από το παράδειγμα Της και το παράδειγμα των Αγίων.

Πόσο υψηλή, πόσο μοναδική, πόσο ανεπανάληπτη θεολογία κρύβει το πρόσωπο της Παναγίας.

Να κρατηθούμε στις επάλξεις δυνατοί και με ελπίδα ότι δεν θα πέσουμε, γιατί δεν θα αφήσει η Παναγία να πέσουμε.

Προσέξτε τους νέους, αγκαλιάστε τους, δώστε τους Χριστό, πατρίδα, οικογένεια. Το τρίπτυχο που άλλοι μπορεί να το πετάνε εύκολα στην αφάνεια, αλλά αυτό βγαίνει και δοξάζεται στους ουρανούς. Γιατί είναι το τρίπτυχο που 2000 χρόνια μας κρατάει ζωντανούς. Γιατί η Ορθοδοξία μας είναι ζωντανή στο όνομα της Παναγίας.»

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *