Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Παναγία μας είναι η πονεμένη χαρά της Εκκλησίας

ΠροικονήσουΌσους ύμνους κι αν Της πούμε, όσους Χαιρετισμούς κι αν Της απευθύνουμε, όσες φορές κι αν γονατίσουμε μπροστά Της και ασπαστούμε τα τίμια και άχραντα χέρια και πόδια Της, δεν χορταίνουμε.

Στην 2η ακολουθία της Β΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 10 Μαρτίου, ιερούργησε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.

Ο κ. Ιωσήφ, στην αρχή της ομιλίας τους παρατήρησε πως ζούμε σε μια περίοδο αρκετά συννεφιασμένη, με πολύ θλίψη και πολύ πόνο. Που ξεκίνησε από τους καταστρεπτικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, που φόνευσαν χιλιάδες ανθρώπους και συνεχίστηκε με το τραγικό συμβάν στα Τέμπη με τους πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

«Πώς να αντέξει κανείς τόση θλίψη, τόσο πόνο, τόσο πένθος, τόσα δάκρυα. Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν, Τον ικετεύουμε και Τον παρακαλούμε να κρατήσει όρθιους, αυτούς που έμειναν πίσω και να αναπαύσει αυτούς που έχασαν τον παρόντα βίο και να τους δώσει την ζωή την αιώνια».

Μέσα σε αυτή τη θλιβερή ατμόσφαιρα, συνέχισε, μία όαση φωτός, παρηγοριάς, ελπίδας, στηριγμού και χαράς, είναι η παρουσία της Παναγίας μας με τους Χαιρετισμούς Της. Οι Χαιρετισμοί είναι η κορνίζα, όπως είπε χαρακτηριστικά, του μεγάλου εορτασμού του Ευαγγελισμού, της κεντρικής θεομητορικής και δεσποτικής εορτής, η οποία πάντοτε συμπίπτει μέσα στην ατμόσφαιρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

«Όσους ύμνους κι αν Της πούμε, όσους Χαιρετισμούς κι αν Της απευθύνουμε, όσες φορές κι αν γονατίσουμε μπροστά Της και ασπαστούμε τα τίμια και άχραντα χέρια και πόδια Της, δεν χορταίνουμε

Η Παναγία μας είναι η πονεμένη χαρά της Εκκλησίας και των χριστιανών. Και όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, χαρίζοντας μας τον Χριστό, έλυσε την κατάρα της Εύας. Η Εύα παράκουσε, εμπιστεύθηκε τα λόγια του διαβόλου και χάσαμε τον παράδεισο. Η Παναγία από μωρό έκλεισε τα αυτιά Της ερμητικά στις φωνές του διαβόλου και τα είχε ορθάνοιχτα μόνο στο θέλημα και την εντολή του Θεού.

Να κρατούμε αγνό, όλον τον εσωτερικό μας κόσμο, που σημαίνει τις σκέψεις μας, τις επιθυμίες μας, τους λογισμούς μας, τα πάντα. Μόνο έτσι μπορεί να σταθεί κανείς στοιχειωδώς αντάξια, απέναντι στην Αγνή.

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *