Η προστασία των ανηλίκων από το ΕΣΡ

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΟ Τύπος, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση αποκαλούνται τέταρτη εξουσία. Είναι πρώτη και μόνη. Είναι υπερεξουσία. Η επί των ημερών μας έκπτωση των εκπομπών δεν έχει συναντήσει ακόμη τον πυθμένα. Η κατολίσθηση συμπαρασύρει όλες τις παραδοσιακές αξίες. Με τα κατάπτυστα σίριαλ σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης, ο ημιβάρβαρος θα καταστεί παντελώς βάρβαρος. Θα τον σώζει μόνο η καθολική του άγνοια. Απαλλακτική η νεκρή συνείδηση. Το κοινό ‘’ψυχαγωγεί’’ ο βόρβορος της άνευ ορίων ρυπαρολογίας και αθυροστομίας. Αδύνατη η παρεμβολή του ΕΣΡ και των Εισαγγελέων αφού οι πολιτικοί φρόντισαν να τους δέσουν τα χέρια. Το κρατικό τείχος της ‘’ελευθερίας’’ και των… ατομικών δικαιωμάτων υπερισχύει. Τα μειράκια επιδίδονται σε χαριεντισμούς και ψυχαγωγούν με νεοβάρβαρα άσματα. Κραυγές της νεοβάρβαρης ζούγκλας. Έχουν ειδικευτεί στην ασύστολη φλυαρία και το άθλιο παραλήρημα. Πουθενά ευγένεια. Παντού οίηση και αλαζονεία. Χλευάζονται τα ήθη. Δολοφονείται η σιωπή. Κατακλυσμός οι πομφόλυγες. Άγρια κακοποίηση του θείου ελληνικού λόγου. Ο θείος λόγος βορά των ανίδεων. Μηδενική η ελπίδα ανάκαμψης. Τον άνθρωπο δεν αναχαιτίζει η δεοντολογία. Σκηνοθέτες και ηθοποιοί συγχέουν την ασυδοσία με την ελευθερία. Θεωρούν αεροφόρο δάσος την ζούγκλα. Ταυτίζουν την υλική άνεση με την ευδαιμονία. Αγνοούν την ιλιγγιώδη παιδεία της θνητότητος. Επιδίδονται σε παιδαριώδεις σειρές-σίριαλ ευτελέστατου επιπέδου.

Εκπληκτικό παράδειγμα ταινίας με μεγαλόπνοους και υψιπετείς εκπαιδευτικούς στόχους είναι: ‘’Ο κύκλος των χαμένων ποιητών’’ με σκηνοθέτη τον Πίτερ Γουίαρ. Μόνο με εντατικά φροντιστήρια οι Έλληνες σκηνοθέτες θα απαλλαγούν από τη βαθμολογία του μηδενός και θα βελτιωθούν. Στα 2 χρόνια (2015-2016) κενής θέσης στο ΕΣΡ, σκηνοθέτες και κανάλια αποθρασύνθηκαν και εκτροχιάστηκαν γιατί δεν υπήρχε η δαμόκλειος σπάθη του προστίμου με τεκτονικές επιπτώσεις στην εξοικείωση της νεολαίας με τη βία.

Το ΕΣΡ δυστυχώς προφανέστατα διαπιστώνει ότι υπάρχουν διεστραμμένοι εγκέφαλοι ανεκδιήγητων, ιδιωτικών καναλιών αναθέτουν σε σκηνοθέτες διεφθαρμένους και ανώμαλους, για να γυρίσουν κατάπτυστες σειρές με χυδαίο υβρεολόγιο. Επικρατεί η ευτέλεια, αμετροέπεια, ανοησία, κακία, φθόνος, κυνισμός, μικροπρέπεια. Κανένα κανάλι δεν δείχνει υψηλά πρότυπα για τους νέους. Τα ριάλιτι μετατρέπουν τους ανθρώπους και τι σχέσεις τους σε εμπόρευμα και έχουν αναλάβει την αγωγή του «μη πολίτη». Το«Survivor» είναι ύβρις απέναντι στη φύση και τον άνθρωπο. Το ασήμαντο βαφτίζεται σημαντικό. Καταργείται η ευπρέπεια, ο σεβασμός, η ευαισθησία, το καλό γούστο.

Ας χτυπήσουμε λοιπόν τις ρίζες της βίας ξεκινώντας από τις ξεδιάντροπες, σεξιστικές εκπομπές με απύθμενη βία, που μεταδίδονται σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να καλύψουν επειγόντως τα κενά στο θεσμικά αρρύθμιστο πεδίο του ΕΣΡ. Οφείλουν να ενισχύσουν το νομικό και υλικοτεχνικό οπλοστάσιο του ΕΣΡ ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιβολής μεγάλων προστίμων και δυνατότητα μετάθεσης των κατάπτυστων σίριαλ σε μεταμεσονύχτιες ώρες ώστε να προστατευθούν οι ανήλικοι. Το δίδαγμα από τις πρόσφατες καταιγιστικές αποκαλύψεις είναι πως: η αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτη αξία και ότι η προστασία των παιδιών – ό,τι πιο ιερό στην κοινωνία-είναι επιβεβλημένη. Αίτημα της υγιούς κοινωνίας: Κάθαρση, Νέμεση, Δικαιοσύνη.

Γιώργος Τρανταλίδης- Δικηγόρος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *