Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ  9.500 χρόνια ιστορία

σαλαμίναΠραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Φεβρουαρίου 2019 η εκδήλωση για το συνέδριο «Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ» που στηρίχτηκε και στελεχώθηκε από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Καματερού Σαλαμίνας κι από το Τ.Ε.Λ. Αμπελακίων.

Στην ήδη πυκνή και εξαιρετικού επιπέδου πνευματική δραστηριότητα της Σαλαμίνας προστέθηκε και το συγκεκριμένο συνέδριο, ιδέα και πραγματοποίηση του φιλολόγου και εξαιρετικού λαογράφου Παναγιώτη Βελτανισιάν και των άξιων συναδέλφων του.

Με τέτοιους δασκάλους, αλλά και με την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, η Σαλαμίνα στην κυριολεξία «βράζει» από πνευματική κι καλλιτεχνική παραγωγή!

Μετά τους χαιρετισμούς των τοπικών παραγόντων, του αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Χατζηπέρου, της δημάρχου κ. Νάνου οι ομιλητές, άρχισαν να βάζουν το κοινό στο πνεύμα τις εκδήλωσης!

Η φιλόλογος κ. Μαίρη Κανάκη (Γιατί η θάλασσα…) με μία λυρική παρουσίαση παιδικών αναμνήσεων και καταγραφών περιέγραψε την σχέση των μικρών Σαλαμινίων με την θάλασσα, τις δραστηριότητες, τις χαρές, τις λύπες κι τις λαχτάρες.

Ο αρχαιολόγος κ. Γιάννης Χαιρετάκης ανέφερε το πλήθος των αρχαίων συγγραφέων που αναφέρονται στην Σαλαμίνα και την σχέση της με την θάλασσα.

Η επίσης αρχαιολόγος κα Πολύμνια Συνοδινού έκανε την αναφορά της στην αρχαιολογία των μικρών νήσων της Ν.Α. Σαλαμίνας, αναλύοντας την σχετική μεθοδολογία κάνοντας μνεία για τα ευρήματα.

Η κ. Σωτηρία Λαϊβερά, φοιτήτρια τμ. Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, παρουσίασε τον Φάρο της Σαλαμίνας στην θέση Κολώνες και το ακρωτήριο Κόγχη.

Οι κες Πέρσα Λαζάρου (μουσικός, δ/ντρια 1ου Γυμν. Σαλαμίνας) και Ισιδώρα Μπίλλια (φιλόλογος 1ου Γυμν. Σαλαμίνας), ανέλυσαν την σύνδεση της εκπαίδευσης με τον πολιτισμό με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών (ενεργός πολίτης – ενεργός μαθητής) περιγράφοντας τις δραστηριότητες του 1ου Γυμν. Σαλαμίνας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS στους τομείς Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, αρχεία, βιβλιοθήκες. Η έρευνα πεδίου διεξήχθη στον οικισμό των Αμπελακίων της Σαλαμίνας.

Η κ. Ευγενία Σοφρά, φοιτήτρια Ελληνικού Πολιτισμού στο ΕΑΠ, παρουσίασε προβολή με την ιστορία του Πολεμικού Ναυστάθμου της Σαλαμίνας, κλείνοντας με εξαιρετικό πράγματι τρόπο τις ομιλίες της 1ης ημέρας.

Η κ. Εύη Μικρομάστορα (MSc Αρχαιολογίας) παρουσίασε την παράκτια δραστηριότητα βάσει των ευρημάτων στις τοποθεσίες Κακή Βίγλα, Πέρανι, Κούλουρη και Φανερωμένη.

Η κ. Δέσποινα Πάνου (φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) έκανε μία περιήγηση στις νησίδες του διαύλου Περάματος – Σαλαμίνας και την ιστορία τους.

Η κ. Καλλιόπη Παναγιώτου (φοιτήτρια φιλολογίας ΕΚΠΑ) περιέγραψε την αρχαιότατη (9.500 χρόνια προ εποχής μας) Ιστορία του οικισμού των Παλουκιών και την ανάπτυξή της μέχρι τις μέρες μας.

Η φιλόλογος κα Ισιδώρα Μπίλλια ανέγνωσε αποσπάσματα από το διήγημα της ΛΗΜΝΟΣ (αρματαγωγού σκάφους το 1916).

Ο κ. Ηλίας Δρίβας (συντ. εκπαιδευτικός) παρουσίασε εικαστικές απεικονίσεις πλοίων από την ναυτική παράδοση της Σαλαμίνας (ζωγραφική, μοντέλα, γλυπτά κλπ).

Πάλι στο σχετικό διάλειμμα ο μαθητής Γιώργος Καραβάνας, ξεκούρασε το ακροατήριο εκτελώντας όμορφους σκοπούς με την κιθάρα του.

Η κ. Χρισταλένια Ξύγκη (φοιτήτρια στο τμήμα διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, της Ανωτάτης Ιερατικής σχολής Αθηνών) ανέλυσε τις τελετές και τα έθιμα καθαγιασμού των σκαφών, την αποτροπή από συμφορές αλλά και την μακροβιότητα τους. Ο ναυτικός πάντα έχει στραμμένο το βλέμμα στον ουρανό και εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η φιλόλογος κ. Κατερίνα Μπαμπίλη παρουσίασε τους τρόπους και μεθόδους ναυπήγησης αλλά και μετασκευών των σκαφών ανάλογα με την χρήση τους.

Ο φιλόλογος κ. Γιάννης Φουρίκης παρουσίασε στο ακροατήριο με την μέθοδο powerpoint το ναυπηγείο (το μοναδικό που απομένει στην Σαλαμίνα) παραδοσιακών σκαφών του Μήτσου Πράσινου.

Τέλος, η ψυχή της εκδήλωσης Παναγιώτης Βελτανισιάν (Δρ λαογραφίας, φιλόλογος) ανέλυσε την μεγάλη προσπάθεια της αποδελτίωσης του νηολογίου Πειραιά σχετικά με τα ιστιοφόρα πλοία και τα ατμόπλοια της Σαλαμίνας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *