Η Συνταγή της Φωνής.Λάχανο με φρέσκια ντομάτα γιαχνί

λάχανοΥλικά: 1 λάχανο μέτριο (1 – 1½ κιλό), 2 κρεμμύδια ξερά σε φέτες, 3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια, 4 – 5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες, 1 – 2 φύλλα δάφνης, 1 καρότο τριμμένο, 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ, 1 πρέζα γαρύφαλλο, 1 πρέζα ζάχαρη, αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το λάχανο, και το κόβουμε στη μέση. Μ’ ένα μαχαιράκι κόβουμε το σκληρό μέρος, (το κοτσάνι) και το πετάμε, (ή αν μας αρέσει, το κόβουμε σε λεπτές φέτες, το αλατίζουμε και το τρώμε) και μετά παίρνουμε το κάθε κομμάτι λάχανο και το κόβουμε σε χοντρές φέτες. Μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε (σοτάρουμε) τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και το καρότο, για 5′ – 7′ περίπου, μέχρι να γυαλίσουν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το λάχανο, τη δάφνη, το γαρύφαλλο, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας, μέχρι να μειωθεί ο όγκος του λάχανου στο μισό.

Έπειτα, ρίχνουμε τόσο νερό που να τα μισοσκεπάζει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15′ – 20′, μέχρι να βράσουν τα λαχανικά και να μείνουν με λίγη σάλτσα.

Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, ανακατεύουμε προσεκτικά το φαγητό, κι αν χρειαστεί νερό προσθέτουμε.

Το σερβίρουμε ζεστό, ή και κρύο, με φετούλα βαρελίσια.

– Αν το θέλουμε πιο ελαφρύ, μπορούμε να ζεματίσουμε το λάχανο για 2′ σε νερό που βράζει, μετά να το στραγγίσουμε, κι έπειτα να το ρίξουμε στο φαγητό και να συνεχίσουμε το μαγείρεμα κανονικά.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *