Η Συνταγή της Φωνής.Σπετσοφάϊ με χωριάτικο λουκάνικο

σπετσοφάιΥΛΙΚΑ: 4 λουκάνικα χωριάτικα (800γρ.), 2 πράσινες πιπεριές, 2 πιπεριές κέρατο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ή δύο μικρά, 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη, 60 γρ. οξύμελο, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 50 ml νερό, χλιαρό, 3 κλ. φρέσκια ρίγανη, μόνο τα φύλλα, Αλάτι, Πιπέρι, Ελαιόλαδο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τα λουκάνικα σε κάθετες λεπτές φέτες και τα αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε τις πράσινες πιπεριές και τις Φλωρίνης σε κάθετες λεπτές φέτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το βάζουμε σε ένα άλλο μπολ. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Δίνουμε χρώμα στα λουκάνικα μας ρίχνοντάς τα με δόσεις μέσα στο τηγάνι για να μην πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού. Κάθε δόση που ετοιμάζεται την αδειάζουμε σε ένα μπολ προσέχοντας να μην αδειάσουμε το λάδι που έχει μέσα το τηγάνι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα λουκάνικα. Χωρίς να καθαρίσουμε το τηγάνι ρίχνουμε 3 κ.σ. λάδι προσθέτουμε τις πιπεριές και τους δίνουμε χρώμα ανακατεύοντας ανά 2-3 λεπτά. (Δεν ανακατεύουμε συνεχώς). Αφού μαγειρευτούν 5-6 λεπτά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το καραμελώνουμε ανακατεύοντας πάλι ανά 2-3 λεπτά.

Αφού πάρουν χρώμα, προσθέτουμε και το σκόρδο, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα λουκάνικα στο τηγάνι σβήνουμε το φαγητό με το οξύμελο και με τη ξύλινη κουτάλα ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας έτσι ώστε να βγάλουμε όλη τη «γεύση που έχει κολλήσει στο τηγάνι». Ρίχνουμε μετά την κονσέρβα ντομάτας, το νερό και τα φύλλα ρίγανης, αλάτι και πιπέρι.

Δίνουμε μια βράση στο φαγητό, χαμηλώνουμε στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά. Ανάλογα με τον τύπο του λουκάνικου εξαρτάται η ώρα μαγειρέματος. Μόλις ετοιμαστεί, προαιρετικά σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, τρίβουμε φέτα και ρίχνουμε λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *