Η συνταγή της Φωνής

Vegan λαχανοντολμάδες

λαχανοντολμάδεςΥΛΙΚΑ: 1 μεγάλο λάχανο, 580 γρ. φακές, βρασμένες, 190 γρ. άγριο ρύζι, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες, 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή, ½ κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη, ¼ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, Αλάτι, Πιπέρι.

Για τη σάλτσα: 800 γρ. ντομάτα κονκασέ, 400 γρ. χυμό ντομάτας, 600 ml ζωμό λαχανικών, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 50 γρ. σταφίδες σουλτανίνα, Αλάτι, Πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Γεμίζουμε με αρκετό αλατισμένο νερό μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Αφού βράσει, ρίχνουμε το λάχανο και το βράζουμε ολόκληρο για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Μόλις ετοιμαστεί, το βάζουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα, αδειάζουμε σε ένα μπολ τις φακές, το ρύζι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, την πάπρικα, το μπαχάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Στη συνέχεια, παίρνουμε το λάχανο, αφαιρούμε τα 4 πρώτα μεγάλα φύλλα και τα τοποθετούμε στον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας. Ύστερα, παίρνουμε ένα άλλο φύλλο, κόβουμε το κοτσάνι του κάτω-κάτω και βάζουμε περίπου 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κάτω μέρους του φύλλου. Κατόπιν, μαζεύουμε τα πλάγια προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό. Μόλις ετοιμάσουμε το λαχανοντολμά, τον τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσει η γέμιση, τοποθετώντας τους λαχανοντολμάδες κολλητά τον έναν δίπλα στον άλλο μέσα στην κατσαρόλα (όσο πιο κολλητά είναι, τόσο πιο πολύ αποτρέπουμε το να ανοίξουν).

Αμέσως μετά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα κονκασέ, το χυμό ντομάτας, το ζωμό λαχανικών, τον πελτέ ντομάτας, τις σταφίδες, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε με κλειστό καπάκι σε μέτρια φωτιά για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι λαχανοντολμάδες. Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *