Η συνταγή της Φωνής

 

Αυθεντικό Κωμιακίτικο μπάτουδο

(Παραδοσιακή συνταγή Κωμιακής Νάξου)

κατσικάκιΥλικά: 1 κατσικάκι 8-10 κιλά, 1 κιλό ρύζι γλασέ (για γεμιστά), 2 ματσάκια μάραθο, 2 ματσάκια μαϊντανό, 1 ματσάκι σέσκουλο, λίγο δυόσμο χλωρό, 3-4 κρεμμύδια ξερά, Αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι, λίγο μουστάρδα. (Όλα τα χορταρικά ψιλοκομμένα).

Παρασκευή: Αφαιρούμε από το κατσικάκι τα εντόσθια και τα τεμαχίζουμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Βάζουμε στην κατσαρόλα 1 φλιτζάνι λάδι. Ρίχνουμε το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) και τα τεμαχισμένα εντόσθια και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα χορταρικά σιγά-σιγά και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν, βάζουμε λίγο νερό και τα βράζουμε καλά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε περίπου για 5 λεπτά. Τέλος ρίχνουμε το ρύζι το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και κλείνουμε αμέσως τη φωτιά.

Ετοιμάζουμε το κατσικάκι: Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει, στην κοιλιά του κατσικιού. Έπειτα το ράβουμε με γερή κλωστή και βελόνα.

Το βάζουμε στο ταψί (αφού έχουμε στρώσει λαδόκολλα) το αλείφουμε με λάδι, μπόλικο λεμόνι (και λίγο μουστάρδα εάν θέλουμε) και το περιτριγυρίζουμε με χοντροκομμένες αλατοπιπερωμένες πατάτες.

Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και το ψήνουμε για 2-3 ώρες στους 180 με 200 βαθμούς Κελσίου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *