Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Η συνταγή της Φωνής

Ψητά λαχανικά με φασκόμηλο και σπόρους κολοκύθας

λαχανικάYλικά: 1/2 κολοκύθα (με τους σπόρους), 3 καρότα (αν βρούμε κίτρινα και μοβ, καλύτερα), 6 καρότα baby, 1 παστινάκι (ελαφόβοσκο), 8 μωβ πατάτες (αν αντικατασταθούν από άσπρες να είναι μικρές), 1 αγκινάρα, φρέσκο φασκόμηλο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Για το άρτυμα από σπόρους κολοκύθας: Τους σπόρους από 1 κολοκύθα. 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, πιπέρι, 1 πρέζα αλάτι.

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC και, στο μεταξύ απλώνουμε λαδόκολλα στο ταψί φούρνου (όχι στη σχάρα). Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους. Αφαιρούμε τα νήματα της κολοκύθας και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, χωρίς να επικαλύπτει το ένα το άλλο. Αφήνουμε να στεγνώσουν.

Βάζουμε τους σπόρους σε ταψί φούρνου, αφού πριν έχουμε απλώσει λαδόκολλα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και ανακατεύουμε με το μέλι, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Αν θέλουμε μια πικάντικη πινελιά, μπορούμε να προσθέσουμε λιγάκι χτυπημένο πιπέρι καγιέν. Βάζουμε ξανά στο φούρνο για 10 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Αυξάνουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 180ºC. Εν τω μεταξύ, κόβουμε το μισό της κολοκύθας σε σφήνες (δεν είναι απαραίτητο να βγει η φλούδα, εάν είναι λεπτή), κόβουμε τα μεγάλα καρότα, το παστινάκι (ελαφόβοσκο) και τις μοβ πατάτες σε τρία μέρη.

Τσιγαρίζουμε αυτά τα λαχανικά σ’ ένα πολύ ζεστό ταψί με πολύ λίγο λάδι, λίγο αλατοπίπερο και τα τοποθετούμε στον ταψί του φούρνου με λαδόκολλα. Βράζουμε χωρίς να ξεφλουδίσουμε την αγκινάρα και μια φέτα λεμονιού για 5 λεπτά. Μετά, στραγγίζουμε, αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα της αγκινάρας και κόβουμε σε δύο μισά κατά μήκος. Κι αυτά με την σειρά τους, σε δύο άλλα κομμάτια. Προσθέτουμε τα κομμάτια στον δίσκο όπου βρίσκονται τα άλλα λαχανικά.

Προσθέτουμε τα καρότα baby και τα φύλλα φασκόμηλο. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αφήνουμε στο φούρνο για να ψηθεί περίπου 25 – 30 λεπτά. Αφαιρούμε και σερβίρουμε με τους σπόρους κολοκύθας από επάνω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *