Η ΧΑΝ ΝΙΚΑΙΑΣ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

χανΓράφει η Μαρία Ζουμπούλογλου-εκπαιδευτικός

Η ΧΑΝ Νικαίας προσπαθεί να αναδεικνύει την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση παντοιοτρόπως. Το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 στις 7.00 μμ εόρτασε την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την Αναστήλωση των Εικόνων και την Αναστήλωση της Ιερότητας του ανθρώπου.

Η έναρξη του προγράμματος έγινε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Κο Παντελή Μαριακάκη, ο οποίος απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσική από το νεανικό ορχηστρικό σύνολο του Ωδείου της ΧΑΝ υπό τη διδασκαλία της καθηγήτριας κ. Κατ. Ανδρεαδάκη, με μουσική δωματίου όπου στο βιολί ήταν η σπουδάστρια δίδα Σ. Ντεϊρμεντζιάν και στο πιάνο η κ. Κατ. Ανδρεαδάκη, με το Χορωδιακό πρόγραμμα από την Παιδική χορωδία της ΧΑΝ και τέλος με το Χορωδιακό πρόγραμμα από την Παιδική και Νεανική χορωδία του καθεδρικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Νικαίας υπό την διεύθυνση της κ. Αν. Ξανθάκη στο πιάνο συνόδευε η κ. Κατ. Ανδρεαδάκη και στο φλάουτο η δίδα Αλ. Αβραμίδου.

Η Κα Αρχοντία Παπαδοπούλου, φιλόλογος και ιστορικός, ανέπτυξε στην ομιλία της το θέμα: « Η Διαχρονικότητα της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Ορθοδοξία». Αναφέρθηκε στην συμβολή της Αυγούστας Θεοδώρας στην αναστήλωση των εικόνων. Επί προσθέτως έκανε μια διεξοδική ιστορική αναδρομή στην προσφορά της Εκκλησίας και του Κλήρου γενικότερα στην εκπαίδευση με την ίδρυση και λειτουργία Εκκλησιαστικών Σχολών και Σχολείων, στα οποία οι μαθητές εκτός των απαραίτητων γνώσεων διαμόρφωσαν και προσωπικότητες με αξίες και ιδανικά.

Εν συνεχεία η Διευθύντρια του Γυμνασίου της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά κ. Κυρ. Κούβαρη αναφέρθηκε στο έργο του Σχολείου της Ιεράς Μητρόπολης και την συμβολή του στην διαπαιδαγώγηση των μαθητών μέσα σε ένα ελληνορθόδοξο πλαίσιο.

Τέλος τιμήθηκαν αξιόλογες προσπάθειες λόγου και έργου με την απονομή του πονήματος του κ. Παντ. Μαριακάκη «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ». Η απονομή του βιβλίου έγινε:

Στη χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Νικαίας, στον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Αθανάσιο Λειβαδιά και τον Αιδεσιμολογιότατο π. Αναστάσιο Παππά.

Στο 3ο Λύκειο Νικαίας για την έκδοση της Μαθητικής Εφημερίδας «Λόγου χάρη», στον κ. Γ. Κουντούρη-Διευθυντή του Λυκείου για την βιβλιοθήκη του Σχολείου, στον κ. Γ. Τρίγκατζη-υπεύθυνο καθηγητή έκδοσης της Εφημερίδας, στην κ. Μ. Πρωτογεράκη-συνυπεύθυνη καθηγήτρια έκδοσης της εφημερίδας.

Στην περιοδική έκδοση της Αδελφότητας Βιθυνών «Βιθυνιακά χρονικά» και στην υπεύθυνη φιλόλογο Κα Επίχαρι Μιχαηλίδου.

Στη Διευθύντρια του Γυμνασίου της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά κ. Κ. Κούβαρη για την προσφορά της στην εκπαίδευση σε συνδυασμό με την μεταλαμπάδευση της Ελληνορθόδοξης πνευματικότητας στους μαθητές.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από φίλους της ΧΑΝ, γονείς, εκπαιδευτικούς, προσωπικότητες καθώς και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, οι οποίοι με το ένθερμο χειροκρότημά τους κατέδειξαν την σπουδαιότητα αυτής της οργάνωσης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια μικρή δεξίωση για όλους τους παρευρισκόμενους.

Η ΧΑΝ Νικαίας, ένα μοναδικό κύτταρο πολιτισμού και ορθοδοξίας στην πόλη μας, επιδιώκει να αναδεικνύει και να επιβραβεύει κάθε προσπάθεια που προάγει πνευματικά και ψυχικά τους νέους.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *