Η 11η Μαΐου Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑΕιδική εκδήλωση για την ανακήρυξη της 11ης Μαΐου, ως Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών, έγινε στο Υπουργείο Ναυτιλίας. H 11η Μαΐου ανακηρύχτηκε Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών με το Ν.4597/2019.

Κατά την ομιλία του, ο ΥΝΑΝΠ Φώτης Κουβέλης δήλωσε:

«Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής, για να μπορούν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν της χαρές της θάλασσας, πρέπει να ξέρουν και πώς να συμπεριφέρονται όταν είναι στο νερό. Να ξέρουν κολύμβηση και να έχουν κυκλοφοριακή αγωγή, όταν κυβερνούν ή επιβαίνουν σε σκάφος αναψυχής.

Διαφορετικά θα έχουμε δυσάρεστα περιστατικά, με τραυματισμούς και θανάτους. Στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε τους θανάτους στη θάλασσα, οι οποίοι για την Ελλάδα είναι τριακόσιοι το χρόνο.

Για το λόγο αυτό το Υπουργείο ενίσχυσε το θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλεια στη θάλασσα και υλοποιεί δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των μαθητών, για να μάθουν οι πολίτες από μικρή ηλικία να συμπεριφέρονται σωστά στο νερό. Για να τους καλλιεργήσουμε σωστή κολυμβητική συμπεριφορά και κυκλοφοριακή αγωγή στη θάλασσα. Με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2018 καθορίσαμε τα των Σχολών Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, και τα της έκδοσης άδειας ναυαγοσώστη. Προβλέπονται νέες πιο ενισχυμένες προϋποθέσεις αδειοδότησης, εκπαίδευσης, απαραίτητου εξοπλισμού και εφοδίων στις λουτρικές εγκαταστάσεις καθώς και υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε παραλίες»

O κ. Κουβέλης ευχαρίστησε τους μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά και τις δασκάλες τους, καθώς και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την προώθηση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αγκαλιαστεί και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς όπως και από όλους μας.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, οι Γενικοί Γραμματείς, Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας, Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης, Αιγαίου Γιώργος Κασσάρας, ο Αρχηγός του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, ο Α’ Υπαρχηγός, Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.

Παρέστησαν επίσης οι κ.κ. βουλευτές: Θοδωρής Δρίτσας, Ελένη Σταματάκη, Εύη Καρακώστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος και ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *