Ιδιαίτερη κινητικότητα στην Πειραϊκή

 

πειραϊκήΟλοκληρώθηκε στις 25.6.2020 μία εβδομάδα νομικών, δημόσιων και κινηματικών ενεργειών για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας των κατοίκων της Πειραϊκής, του περιβάλλοντος, των αρχαιοτήτων και του δημοσίου χρήματος, απέναντι στις εγκληματικές ενέργειες που συντελούνται στο πλαίσιο υλοποίησης του λεγόμενου MASTER PLAN της ΟΛΠ Α.Ε.

Ειδικότερα:

Σε συνέχεια της έκδοσης της από 11.6.2020 Προσωρινής Διαταγής του κ. Αναπληρωτή Πρόεδρου του 5ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που διέκοψε μέχρι νεωτέρας τις εργασίες κατασκευής των νέων προβλητών κρουαζιέρας του ΟΛΠ ΑΕ, οι κάτοικοι και φορείς της Πειραϊκής, με τους νομικούς μας παραστάτες πραγματοποιήσαμε τις ακόλουθες ενέργειες:

  • ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Τη Δευτέρα 22/6/2020 κατατέθηκε Μηνυτήρια Αναφορά ενώπιον του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και 5 κατοίκους Πειραιά, ενεργούς και αγωνιζόμενους πολίτες της Πειραϊκής για τα διαπραττόμενα εγκλήματα στο λιμάνι του Πειραιά, στη θάλασσα του Σαρωνικού και στην ευρύτερη περιοχή της Πειραϊκής.

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Την ίδια ημέρα, Δευτέρα 22/6/2020, πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, με θέμα «Το έγκλημα στην Πειραϊκή και η νομική προστασία των κατοίκων», με συμμετοχή των δικηγόρων Ζωής Κωνσταντοπούλου και Ανθής Γιαννούλου σχετικά με τις νομικές ενέργειες που έχουν ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο  Πειραιά  και κατοίκους και φορείς του Πειραιά κατά των έργων κατασκευής των προβλητών κρουαζιέρας του ΟΛΠ ΑΕ.

Η δικηγόρος Πειραιά Ανθή Γιαννούλου που εκπροσωπεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και κατοίκους στις ενέργειές τους ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας και των λοιπών δημόσιων αρχών, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το έργο των νέων προβλητών κρουαζιέρας στο περιβάλλον και στους κατοίκους και, ιδίως:

  • στο θαλάσσιο περιβάλλον με την ρύπανση της θάλασσας από τα βαρέα μέταλλα και τις επικίνδυνες ουσίες που βρίσκονταν από δεκαετίες θαμμένα στον πυθμένα του λιμένα Πειραιά και των γύρω παράκτιων περιοχών και ως αποτέλεσμα των εκσκαφών που έγιναν για τα έργα και των απορρίψεων υλικών στην θάλασσα διασκορπίσθηκαν στο θαλάσσιο περιβάλλον του Σαρωνικού ρυπαίνοντας τα νερά και μολύνοντας ό,τι ζει και αναπτύσσεται σε αυτά,
  • στις ακτές της Πειραϊκής και των γύρω πυκνοκατοικημένων παράκτιων Δήμων, λόγω της απουσίας ακτομηχανικής μελέτης σχετικά με την επίδραση που θα έχει σε αυτές το σχεδιαζόμενο «μπάζωμα» 135 στρεμμάτων θάλασσας προκειμένου να κατασκευαστούν οι νέες προβλήτες στην είσοδο του πιο πολυσύχναστου λιμανιού της χώρας.

 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ως πληρεξουσία των κατοίκων και εκπροσώπων φορέων και μίλησε για την ποινική διάσταση του ζητήματος. Υπογράμμισε ότι εκείνο το οποίο παρουσιάζεται ως δήθεν «εκτέλεση έργου», αποτελεί, στην πραγματικότητα, απαγορευμένη επεξεργασία και απόρριψη επικίνδυνων, τοξικών και καρκινογόνων αποβλήτων στο Σαρωνικό και εξίσου απαγορευμένη επεξεργασία τους εντός κατοικημένων περιοχών.

Επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τις επίσημες παραδοχές του Κράτους και της ΟΛΠ Α.Ε. ήδη από την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης εν έτει 2016 έχει σχεδιασθεί και εγκριθεί η απόρριψη περισσότερων από 620.000 κυβικά μέτρα μολυσμένων ιζημάτων στη θάλασσα του Σαρωνικού, ενώ, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις, η περιεκτικότητα των συγκεκριμένων αποβλήτων σε βαρέα, καρκινογόνα μέταλλα είναι εξαιρετικά υψηλή. Αυτό σημαίνει την έκθεση σε κίνδυνο ζωής και υγείας τόσο των κατοίκων όσο και των εργαζομένων και των επισκεπτών, αλλά και συνολικά των καταναλωτών προϊόντων αλιείας και, βέβαια, την βαριά υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη μετατροπή του Σαρωνικού σε μια απέραντη θαλάσσια χωματερή.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε επίσης για τις ποινικές ευθύνες τόσο υπαλλήλων και εκπροσώπων της ΟΛΠ Α.Ε. όσο και του Ελληνικού Δημοσίου και των αρμοδίων Ο.Τ.Α., που με πράξεις και παραλείψεις τους, εν γνώσει της αξιόποινης διάστασης των συγκεκριμένων έργων, ξεκίνησαν την υλοποίησή τους εν μέσω Καραντίνας και επέμειναν να προωθούν τη συνέχισή τους, μέχρι την έκδοση της Προσωρινής Διαταγής του κ. Προέδρου του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έκανε επίσης λόγο για τις ευθύνες εκείνων που, από το 2014 μέχρι σήμερα, προωθούσαν την πάση θυσία υλοποίηση των «έργων», γνωρίζοντας τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και υγεία και για το περιβάλλον και προβαίνοντας σε φωτογραφικές, αντισυνταγματικές νομοθετικές ρυθμίσεις για να διευκολύνουν την Εταιρία. Η κα Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στην αξιόποινη οικονομική διάσταση της υπόθεσης, αλλά και στο ζήτημα της προστασίας των αρχαιοτήτων.

  • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ

Το απόγευμα της Πέμπτης 25/6 εργαζόμενοι του Πειραιά, κάτοικοι της Πειραϊκής, αλλά και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και φορέων από διάφορες περιοχές της Αττικής που ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος, έδωσαν βροντερό παρόν στη καρδιά του Πειραιά, την πλατεία Κοραή, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *