ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ..Χαμένοι και Κερδισμένοι στον πόλεμο της Ουκρανίας

ινκαΟ διάσημος πρωταγωνιστής των έργων της Αγκάθα Κρίστι και παγκοσμίως πασίγνωστο πλέον λαγωνικό, ο Ηρακλής Πουαρό, δεν κουραζόταν να επισημαίνει πως για την ανακάλυψη του ενόχου κάποιου εγκλήματος χρειαζόταν απλώς σοβαρή σκέψη. Κι επέμενε πως κάποιος πρέπει πάντα να ξεκινά από το ποιος ωφελείται. Στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία είναι απαραίτητο να εξεταστεί ποιοι είναι οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι της σύγκρουσης.

Κορυφαία χαμένη προφανώς είναι η Ουκρανία και ο λαός της. Με πόλεις κατεστραμμένες, οικογένειες αποδεκατισμένες που πολλές ακολουθούν δρόμους προσφυγιάς, με χιλιάδες νεκρούς πολίτες και με την ίδια τη χώρα εδαφικά ακρωτηριασμένη ο πόλεμος ήδη τη σημάδεψε με τη σφραγίδα της καταστροφής και της δυστυχίας.

Άλλος χαμένος είναι σίγουρα η Ρωσία. Με τη δημόσια εικόνα της διεθνώς στραπατσαρισμένη, με τις ένοπλες δυνάμεις της εκτεθειμένες στην παγκόσμια κατακραυγή, την οικονομία της βαριά πληγωμένη και τον λαό της προβληματισμένο για το τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι χαρακτηριστικό πως η «Moscow Times» περιέγραψε τη σφαγή στην Μπούτσα σαν καταραμένη κληρονομιά που θα βαρύνει πάνω στη ρωσική κοινωνία για γενιές ολόκληρες στο μέλλον.

Χαμένη επίσης είναι και η Ευρώπη. Οι οικονομίες της κλονίζονται, η πολιτική της αποτελεσματικότητα έχει μάλλον κονιορτοποιηθεί, λαϊκιστικά κόμματα αναβιώνουν και οι φιλελεύθερες αρχές που τη χαρακτήριζαν κλονίζονται και αμφισβητούνται. Η ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία οδεύει προς κατάργηση, για να αντικατασταθεί από εξάρτηση από τις ΗΠΑ. Ενιαία έκφραση κάποια στιγμή στο μέλλον με τη Ρωσία ματαιώνεται, ενώ η Γερμανία και πάλι εξοπλίζεται. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κάποια στιγμή στο μέλλον για τους υπόλοιπους. Άξια λόγου τα λόγια της Κίνας: «Μην ανάβετε κεριά στον διάβολο!!».

Αρκετά ωφελημένες βγαίνουν η Κίνα και η Ινδία. Η πρώτη εξασφαλίζει την κάλυψη όλων των ενεργειακών της αναγκών από τη Ρωσία σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες.

Αυτός που κερδίζει το jack pot μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι βέβαια οι ΗΠΑ. Πωλούν και την τελευταία σταγόνα φυσικού αερίου που παράγουν στο έδαφός τους και σε ανταγωνιστικές μάλιστα τιμές. Ισχυροποιούν τη ναυτιλία τους για τη μεταφορά και την αποθήκευσή του. Υποχρεώνουν Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο και Ελλάδα να καταργήσουν τους αγωγούς (EastMed) και να επιλέξουν διά πλοίων μεταφορές, ξαναβάζουν την Τουρκία στο πολιτικό παιχνίδι, εξαγνίζοντας τις λογής αμαρτίες της, στοιχίζουν τους πάντες πίσω από τις δικές τους πολιτικές στοχεύσεις (λ.χ. Ελλάδα και Κύπρο), περιθωριοποιούν τη Ρωσία, ποδηγετούν το ΝΑΤΟ και αναγκάζουν την Ευρώπη σε ρόλο δευτεραγωνιστή ή πειθήνιου κομπάρσου στο γεωπολιτικό σκηνικό.

Οι ΗΠΑ προγραμματίζουν από 20ετίας την πλήρη διάλυση της Ρωσίας, μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης από τον πράκτοράτους Γκορμπατσόφ,  την Ρωσία, όχι να βοηθήσουν την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ δεν δέχονται να εγκαταλείψουν τον σχεδιασμό τους. Με υπερβολική πίεση στα ελαστικά σκάνε και τυφλώνουν αν είσαι κοντά τους. Αφήστε την Πισπιρίγου.

Αναμένουμε με αγωνία σε τι συμπεράσματα θα καταλήξει ο Ηρακλής Πουαρό, για όλη αυτή την απαράδεκτη υπόθεση που μας απασχολεί όλους.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *