Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος Αφανής ήρωας του 21

παπαδιαμαντόπουλος«Αν έπρεπε να τοποθετήσω κάποιον στην κορυφή του πανθέου του Αγώνα της Ελευθερίας, αυτός δε θα ήταν ούτε ο Κολοκοτρώνης, ούτε ο Καραϊσκάκης, ούτε ο Παπαφλέσσας αλλά ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος.

Μεγαλέμπορος σταφίδας και ο πλουσιότερος άνθρωπος των Πατρών, ουσιαστικά στο σπίτι του ξεκίνησε η Επανάσταση του ’21 όταν στις 21 Μαρτίου του 1821 σήκωσε το λάβαρο του ξεσηκωμού κι ακολούθησε η πρώτη μάχη του Αγώνα όταν οι Τούρκοι προσπάθησαν να εισβάλλουν σε αυτό χωρίς επιτυχία. Φόρτωνε ολόκληρα πλοία με όπλα και πολεμοφόδια από την Ιταλία με δικά του έξοδα καθ’ όλη τη διάρκεια της Επανάστασης και παρά την προχωρημένη του ηλικία συμμετείχε σε πολλές μάχες αλλά και στην πολιορκία του Μεσολογγίου όπου επίσης με δικά του έξοδα εφοδίαζε με πολεμικό υλικό και τρόφιμα τους πολιορκημένους δίνοντας τις απαραίτητες ανάσες για να κρατήσουν.

Αφού ξόδεψε ολόκληρη την τεράστια περιουσία του στον αγώνα, έδωσε και τη ζωή του αφού κατά τη διάρκεια της Εξόδου του Μεσολογγίου συνελήφθη και αποκεφαλίστηκε.

Άνθρωποι σαν τον Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο είναι τα πρότυπα που έχουμε τόση πολλή ανάγκη τους δύσκολους καιρούς που ζούμε».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *