Κάθε εποχή έχει τη δική της ομορφιά!

 

00000107Δεν υπάρχει άσχημη εποχή. Όλες οι εποχές είναι πολύ όμορφες, όμως εμείς οι άνθρωποι τις κάνουμε καμιά φορά να υποφέρουν! Τα γράφουμε κάθε χρόνο, και τα υπενθυμίζουμε κάθε φορά, ότι πρέπει να ζούμε όλες τις εποχές. Εμείς φροντίζουμε να τους δίνουμε το δικό μας νόημα, πρέπει όμως να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα αν θέλουμε να είμαστε πάντα στο πνεύμα των εποχών. Μπαίνουμε στο Φθινόπωρος αισίως και προχτές άκουσα μια κυρία, στον ηλεκτρικό, να αντιδρά αρκετά βίαια στην ευχή «καλό Χειμώνα», που της απηύθυνε φίλη της. «Εγώ κάνω διακοπές όλο το χρόνο, τα Σαββατοκύριακα πηγαίνω πότε δω και πότε κει, αν ξεκλέψω από τη δουλειά και καμιά Δευτέρα, ακόμα καλύτερα!», απάντησε τελικά και την θαύμασα για την επιθυμία της να ζει και να απολαμβάνει όλες τις εποχές. Αναφέρω και μια συνήθεια που γίνεται στην Ιαπωνία, μήπως και καταφέρουμε να ξυπνήσουμε όλους τους «μαλθακούς» και «καλοβολεμένους» φίλους μας, αυτούς δηλαδή που από τις καρέκλες της παραλίας πέφτουν στις πολυθρόνες του σπιτιού τους και ξυπνάνε το επόμενο Καλοκαίρι!

Τις μέρες αυτές, μας πληροφορούν, λοιπόν, από τη μακρινή Ιαπωνία, ότι χιλιάδες κάτοικοι των πόλεων καταφεύγουν στην ύπαιθρο, για να νιώσουν και κατά κάποιο τρόπο να γευτούν, τη χαρά και το δράμα της αλλαγής των εποχών. Στην Ιαπωνία, η μετάβαση από τη μια περίοδο στην άλλη, θεωρείται κατάλληλη για βαθιά περισυλλογή και επαρκή περίσκεψη. Βλέπουν τα φύλλα, το ένα μετά το άλλο, να αιωρούνται ανάλαφρα και να αφήνονται στο κενό, μ’ ένα αρμονικό, ελαφρό ψίθυρο, που στροβιλίζεται χαρούμενα στην καρδιά τους και πιστεύουν ότι χαλιναγωγούνται τα πάθη τους! Δεν είναι φανταστικό; Δεν είναι μια ξεχωριστή μαγεία της Φύσης που μόνο έξω από την πόλη μπορούμε να απολαύσουμε;

Η ζωή είναι τόσο στιγμιαία και εφήμερη ώστε ακόμη και αυτή η απλή παρουσία των δένδρων δίνει ένα δικό της ξεχωριστό και ελπιδοφόρο μήνυμα. Η ψηφιακή, κομπιουτεραρισμένη και πλήρως καλουπαρισμένη, σύγχρονη διαβίωση, αφήνεται ελεύθερη, στις ιερές στιγμές της εναλλαγής και της προσαρμογής της φύσης, να φανταστεί κανείς κάτι ωραιότερο και καλύτερο, για την αυριανή μέρα.

Και ενώ στην Ιαπωνία οι κάτοικοι μαγεμένοι εξέρχονται από τις πνιγηρές πόλεις, για να θαυμάσουν αυτό το μικρό και ταυτόχρονα μέγα γεγονός της αναζωογόνησης, εδώ στην Ελλάδα, η φύση βιάζεται καθημερινά και στέκεται το αιώνιο εξιλαστήριο θύμα της άκρατης εκμετάλλευσης και της καταστροφικής ανθρώπινης μανίας.

Όλοι οι Έλληνες επιζητούμε την μετάβαση στην εξοχή, όχι όμως για να θαυμάσουμε την χαρά και την ομορφιά της αμόλυντης γης, κάτι που μας στερεί η παγερή παραμονή στις αφιλόξενες πόλεις. Ως πρωταρχικός σκοπός για την έξοδο, από την πόλη, τίθεται ή επιτυχία και η απόλαυση ενός ξεχωριστού γεύματος. Το φυσικό κάλλος της περιοχής θα μετρήσει πολύ λιγότερο. Αναλώνεται η έκφραση της όποιας συμπάθειας, για την καταστροφή του περιβάλλοντος, σε συνεχείς αναφορές, μέσα από στυλιζαρισμένες εκπομπές τηλεοράσεων, και αλλεπάλληλα «βαθυστόχαστα» και «βαρύγδουπα» άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *