Καλή Σχολική Χρονιά

Χριστός παιδιάΑγαπητά μου παιδιά και γονείς. Μετά την καλοκαιρινήν ανάπαυλα, μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει, με νέα διάθεση και ορμή. Σας εύχομαι, με την βοήθεια του Θεού, υγεία, πρόοδο, φώτιση και προκοπή. Θα ξεκινήσετε ένα ταξίδι στην μάθηση. Στην αρχή αυτού του ταξιδιού θα βρίσκεσθε στους πρόποδες, θα στοχεύετε όμως την κορυφή, την οποίαν θα κατακτήσετε με τα εφόδια της συνεχούς και συστηματικής μελέτης, που θα σας δώσει το σχολείο.

Το σχολείο είναι ο ναός του πνεύματος, το εργαστήρι της μάθησης, το οποίο καλλιεργεί και διαπλάθει την ψυχήν και το σώμα του μαθητή. Η ανατροφή του παιδιού μοιάζει με το χτίσιμο μιας πολιτείας, που για να προφυλαχθεί έχει νόμους, ασφαλή περιτειχείσματα και πύλες, μας λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος. Και συνεχίζει, το σώμα του παιδιού είναι το τείχος της πόλης, οι δε πύλες είναι  οι ανθρώπινες αισθήσεις: η όρασις, η ακοή, η όσφρησις, η αφή και ή γεύσις. Μέσα από αυτές τις πύλες εισέρχονται τα ερεθίσματα, τα οποία ή ανυψώνουν ή καταρρακώνουν τον άνθρωπον. Αυτά τα ερεθίσματα κάθε άνθρωπος είναι αναγκασμένος να τα αντιμετωπίσει, όταν θα μπει στο στάδιο της ζωής και εξ αυτών να εφαρμόσει τα ασφαλέστερα. Παράδειγμα προς μίμηση είναι ο Οδυσσέας. ο οποίος, για να φθάσει αισίως στον προορισμόν του, όταν περνούσε από το νησί των Σειρήνων, έφραξε τα αυτιά του, (δηλαδή την πύλη της ακοής), για να μην ακούσει την μαγευτική μελωδία τους. – Έτσι και εσείς να αποφεύγετε ότι είναι γλυκό και σαγηνεύει τις αισθήσεις, γιατί στο τέλος θα αποβεί ολέθριο για την ζωή σας.

Ο Ιερός Χρυσόστομος συμβουλεύει τους νέους λέγοντας «Η χαρά, που δίνει ο κόσμος αρχίζει με την γλυκύτητα και τελειώνει στην πίκρα». Ο Ησίοδος συμπληρώνει «άριστος είναι εκείνος, ο οποίος μόνος του ξεχωρίζει το σωστό και καλός όποιος συμμορφώνεται με τις σωστές υποδείξεις». Η πορεία σας για την μόρφωση, την κατάκτηση της γνώσης και την καλλιέργεια των ιδιαιτέρων χαρισμάτων, που σας προίκισε ο Ύψιστος, όλα συντελούνται μέσα στο σχολείο.

Μελετήστε, αγαπητά μου παιδιά, πολύ τους αρχαίους συγγραφείς, τους Πατέρες της Εκκλησίας, γιατί εκεί βρίσκεται όλη η σοφία, αλλά μην παραδώσετε το τιμόνι του νου σας εξ ολοκλήρου σε αυτούς, Να πάρετε όμως ότι είναι χρήσιμο, πολυτιμότατο και βασικόν θεμέλιον για την πρόοδό σας και την καλλιέργεια του Πνεύματος. Να μην ζητάτε αναγνώριση από τους ανθρώπους για τα έργα σας, αλλά από τον Θεό. Αυτό είναι ΑΡΕΤΗ. Να μην θέλετε να γίνεστε ελκυστικοί από την εμφάνιση και τα χρήματά σας, αλλά από τα χαρίσματα, που σας προίκισε ο Θεός. Μην καμαρώνετε για την σωματική σας καλλονή και την ευρωστία του σώματος, αυτά είναι εφήμερα και χάνονται, προτιμήστε να στεφανώνεστε με κλάδους αγαθοεργίας.

Στόχος της παιδείας είναι να δημιουργήσει ολοκληρωμένες προσωπικότητες με υψηλά ιδανικά, χρήσιμους και άξιους πολίτες, για μια χώρα, που ξεχώρισε στην ιστορία για την φιλοσοφία της και έγινε λίκνος πολιτισμού. Να φανείτε άξιοι νέοι, ενδόξων προγόνων. Αν ο άνθρωπος μέσω των γνώσεων, θέτει υψηλούς στόχους, ο Θεός τον φωτίζει και του ανοίγει τον δρόμο.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε: «Καλύτερα ένας τόπος να έχει στην χώραν του σχολείον Ελληνικόν, παρά πολλές βρύσες και ποταμούς, διότι οι βρύσες ποτίζουν το σώμα, το δε σχολείον την ψυχήν». Ο μεγάλος φιλόσοφος, Αριστοτέλης έλεγε ότι άλλος παράγοντας, που επηρεάζει τον χαρακτήρα του ανθρώπου είναι η φιλία. Ο άνθρωπος από την φύση του είναι κοινωνικόν ον και έχει ανάγκη την φιλία, η οποία είναι το σπουδαιότερο αγαθό, υπέρτατη πηγή ευτυχίας, ύψιστο ιδανικό. H φιλία, που δημιουργεί αιώνιους δεσμούς, είναι αυτή ,που βασίζεται στην κοινή εκτίμηση των αρετών και των ιδανικών, στην αμοιβαία αφοσίωση και σεβασμό και στην αληθινή αγάπη.

Αγαπημένα μου παιδιά, σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Μαρία Τσακανίκα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *