«ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ»

Μπουρής ΚωνσταντίνοςΕίναι η συνήθης ευχή αυτών των ημερών… Και είναι η γνωστή σε όλους μας Μεγάλη Τεσσαρακοστή, όπως τυπικά αναφέρεται, που ουσιαστικά πρόκειται για τη νηστεία στο χρονικό διάστημα προ του Πάσχα. Τη λέμε Μεγάλη, για να τη ξεχωρίζουμε από αυτήν που προηγείται των Χριστουγέννων και η οποία χαρακτηρίζεται αντίστοιχα Μικρή, επειδή δεν είναι τόσο «αυστηρή». Ονομάζεται δε Τεσσαρακοστή ή απλά Σαρακοστή, επειδή γίνεται σε ανάμνηση της σαρανταήμερης νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Η διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ήταν έξι εβδομάδες αρχικά, ενώ αργότερα προστέθηκε και μία ακόμα. Έτσι, στις μέρες μας, αυτή ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Είναι δε, ένα Πνευματικό Ταξίδι, που προορισμός του είναι το Πάσχα. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, τελείται στην εκκλησία, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, η Προηγιασμένη Ακολουθία. Αυτό σημαίνει, ότι οι εκκλησιαζόμενοι μπορούν να λάβουν Θεία Κοινωνία, η οποία από την προηγούμενη Κυριακή έχει προαγιασθεί. Κάποιες ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής έχουν ιδιαίτερη σημασία και δική τους ερμηνεία. Ας δούμε κάποιες απ’ αυτές.

Η Α΄ Κυριακή των νηστειών, είναι η Κυριακή Της Ορθοδοξίας, (που είναι εφέτος στις 17 Μαρτίου). Εορτάζουμε την Αναστύλωση των Αγίων Εικόνων από την Θεοδώρα, Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, το 843 μ.Χ.

Η Γ΄ Κυριακή των νηστειών, είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (εφέτος στις 31 Μαρτίου). Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη στο σύμβολο της Πίστης μας, τον Τίμιο Σταυρό. Είναι η ημέρα που οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν το Οδοιπορικό και τη νηστεία τους, μέχρι το Πάσχα.

Την Παρασκευή της 5ης εβδομάδας, είναι ο Ακάθιστος Ύμνος (12 Απριλίου). Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Παναγία, που είναι συνέχεια αρωγός και βοηθός των Χριστιανών σε κάθε περίοδο και δύσκολη περίσταση της ζωής τους και σε ανάμνηση του γνωστού ιστορικού γεγονότος, στη Βασιλεύουσα, όπου ο λαός Παρακαλούσε και Ευχαριστούσε τη Θεομήτορα, ψάλλοντας μη καθήμενος.

Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι « του Λαζάρου», ημέρα αφιερωμένη στο θαύμα της Ανάστασής του, από τον Ιησού, (20 Απριλίου).

Τέλος, τελευταία Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής, είναι η Κυριακή των Βαΐων (21 Απριλίου). Αυτή η Κυριακή, είναι αφιερωμένη στη θριαμβευτική Υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.

Σημειωτέον, ότι κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ζωικού προϊόντος, με εξαιρέσεις μόνο την ημέρα του Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου) και την Κυριακή των Βαΐων, όπου επιτρέπεται η κατάλυση ψαριών.

Ξεκινώντας αυτή την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και έχοντας χάσει πια πολλά από «τα πατήματά μας», βλέποντας στον κόσμο γύρω μας να έρχονται «τα πάνω – κάτω», γενικά, ας προσπαθήσουμε να γαληνέψουμε, όσο μπορούμε και «να βρούμε τον εαυτό μας». Ας προσευχηθούμε λίγο περισσότερο και ας σηκώσουμε λίγο το κεφάλι μας από κάτω. Ας ατενίσουμε τον Ουρανό, Ευχαριστώντας και Παρακαλώντας. ΚΑΤΙ θα αποκομίσουμε και θα μπορούμε λίγο ακόμα να προχωρήσουμε. Γιατί, προορισμός μας πρέπει να είναι το Πάσχα… Και η Ανάσταση…

Κώστας Μπουρής

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *