Καρκινογόνα τα τζάκια και το πετρέλαιο

Γιώργος ΤρανταλίδηςΗ Αντικαρκινική εταιρία επεσήμανε ότι η ρύπανση από τζάκια και σόμπες ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνων, οπότε η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στην απαγόρευση της καύσης των ξύλων στα αστικά κέντρα. Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ξεπέρασαν κατά πολύ τις τιμές που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Εξάλλου, 1.104.065 καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στη Δ.Ε.Η. και γι’ αυτό έκλεισαν κλιματιστικά και θερμοσυσσωρευτές.

Οι ανορθόδοξοι τρόποι θέρμανσης οδήγησαν σε επικίνδυνες τιμές τις συγκεντρώσεις των αιωρουμένων λεπτών και υπέρλεπτων σωματιδίων τα οποία προκαλούν οξείδωση των κυττάρων και συνδέονται με καρκινογενέσεις. Έτσι η Ελλάδα παρουσιάζει διπλάσια αναλογία πρόωρων θανάτων λόγω των πιό πάνω ρύπων σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. 16.440 πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα (το έτος 2016 αποδίδονται στα σωματίδια, στο διοξείδιο του αζώτου και στο όζον).

Δυστυχώς μέχρι σήμερα κανένας Υπουργός δεν προχώρησε σε νομοθετική απαγόρευση  της καύσης ξύλων στα αστικά κέντρα αφού φυσικά προηγηθεί καμπάνια από τα ΜΜΕ για τους πιο πάνω τεράστιους κινδύνους.

Γεώργιος Τρανταλίδης

Δικηγόρος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *