Κονδυλώματα

ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΤΗΣ (1)Τα κονδυλώματα αποτελούν μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο που οφείλονται στον ιό HPV.Εμφανίζονται περίπου στο 1% του πληθυσμού. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι του ιού των κονδυλωμάτων αλλά τα εξωτερικά ορατά με το μάτι κονδυλώματα της ουρογεννητικής και πρωκτικής περιοχής προκαλούνται συνήθως από τους τύπους 6 και 11. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κονδυλωμάτων είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με σύντροφο που εμφανίζει τον ιό HPV, ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων και η έναρξη των σεξουαλικών επαφών σε μικρή ηλικία. Οι τύποι 6 και 11 που δημιουργούν τα κονδυλώματα της γεννητικής περιοχής είναι χαμηλού κινδύνου για μετατροπή σε διηθητικό καρκίνωμα των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και του πρωκτού οφείλονται κυρίως στους ιούς 16 και 18.

Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο στο γεννητικό σύστημα, στην ουρήθρα και στον πρωκτό. Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα αλλά συνήθως εμφανίζονται κατά ομάδες. Μπορεί να είναι μικρά και με δυσκολία ορατά ή να έχουν σχηματίσει μεγάλες αντιαισθητικές μάζες. Είναι συνήθως λευκωπού χρώματος και η εικόνα τους μοιάζει σαν μικρά ‘’κουνουπίδια’’.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων εμφανίζουν μια ποικιλία συμπτωμάτων. Μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικά και μόλις ορατά μέχρι να προκαλούν ερεθισμό και φαγούρα, στις δε γυναίκες δύσοσμο κολπικό έκκριμα, ενώ στους άντρες δυσουρία και τσούξιμο στην ούρηση αν αναπτυχθούν μέσα στην ουρήθρα. Τα κονδυλώματα εκτός από αντιαισθητικές βλάβες είναι συνήθως καλοήθεις και η χειρότερη επιπλοκή που μπορεί προκληθεί είναι σε ορισμένες περιπτώσεις στένωμα της ουρήθρας όταν αναπτύσσονται εντός αυτής.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση καθώς η εικόνα τους είναι χαρακτηριστική ενώ σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχουν άτυπη μορφολογία ή υπάρχει αμφιβολία για την διάγνωση τότε μπορεί να απαιτηθεί βιοψία για την τεκμηρίωση των κονδυλωμάτων. Σε υποψία κονδυλωμάτων στην ουρήθρα θα χρειαστεί ουρηθροσκόπηση, ενώ στις γυναίκες κολποσκόπηση και τεστ Παπανικολάου.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα κονδυλώματα μπορεί μετά την θεραπεία να υποτροπιάσουν. Δεν υπάρχει θεραπεία που να απομακρύνει τον Ιό από τον οργανισμό μας, υπάρχουν όμως θεραπείες για την αντιμετώπιση των αλλοιώσεων που προκαλούν τα κονδυλώματα.

Οι θεραπείες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες στις συντηρητικές με την τοπική εφαρμογή  ειδικών αλοιφών και στην επεμβατική που μπορεί να είναι κρυοχειρουργική, χειρουργική, ηλεκτροκαυτηρίαση, και Laser.

Η ηλεκτροχειρουργική αντιμετώπιση θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος στην αντιμετώπιση των ορατών εξωτερικών γεννητικών κονδυλωμάτων.

Το εμβόλιο θεωρείται αποτελεσματικό για τους ιούς 6 και 11 καθώς και μερικούς άλλους υπότυπους και προτείνεται για άντρες και γυναίκες μέχρι την ηλικία των 45 ετών

Dr. Ιωάννης Καταφυγιώτης MD, PhD, FEBU, FECSM

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ – ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

www.ourologoi-peiraia.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *