Κωνσταντίνος Ζρέϊκας.Ένας πατέρας ήρωας

ελένη 1 Έχασε την αγαπημένη γυναίκα του και έχει γίνει μάνα και πατέρας για τα τρία παιδιά του. Κάνοντας μεγάλο αγώνα να καταφέρει να ανταποκριθεί και στους δύο ρόλους.

Κανένας δεν είναι έτοιμος να γίνει γονέας, μαθαίνεις να αγαπάς και να προσφέρεις, κάθε μέρα και περισσότερα.

Είμαι πραγματιστής και πορεύομαι καθημερινά με γνώμονα αυτά που πρέπει  να γίνουν.

Συνέντευξη στην Καρυπίδου Χρύσα,

Δημοσιογράφος ΑΠΘ – Φιλόλογος ΔΠΘ

Θα ήθελες να μου συστηθείς;

Είμαι ένας daddy cool! Ξέρεις, ο καθένας προσδιορίζεται με σημείο αναφοράς τους άλλους. Σε αντιπαραβολή με τη γυναίκα – μητέρα, συμβαίνει κάτι ανάλογο με το συνεελένη 3ιδητό μπαμπά. Πόσο μάλλον αν έχει επιφορτιστεί και με τους δύο ρόλους!

 

Μίλησέ μου για την οικογένειά σου.

Η όμορφη μονογονεϊκή μου οικογένεια αποτελείται από το Νικόλα που είναι 13 ετών, τη Χρυσούλα που είναι 9,5 χρονών και τη μικρή μου Μαρίνα 6,5.

Τη σύζυγο, τη χάσαμε πριν 1,5 χρόνο από την επάρατη νόσο, γεγονός που τα παιδιά βιώσανε σε όλο του το μεγαλείο.

 

Ο Νικόλας είναι άτομο με ειδικές ανάγκες;

Ο γιός μου διαγνώστηκε με «Πιλοκυτταρικό Αστροκύττωμα της οπτικής οδού», από τον 4ο κιόλας μήνα της ζωής του. Για να το πω απλούστερα, ο Νικόλας είχε στη βάση του κρανίου του έναν όγκο με δύο στελέχη. Πριν καν μας ανακοινώσουν το χειρουργείο, υπήρχεελένη 2 η δυνατότητα κλήσης εισαγγελέα, σε περίπτωση ενδεχόμενου παγώματός μας. Η πίεση στον εγκέφαλο του βρέφους ήταν αφόρητη. Δεν ετίθετο ηθικό δίλλημα, διότι δεν μιλάμε για κατοικίδιο που δύναται να προβεί σε ευθανασία (όπως είχαν αφήσει να υπονοηθεί κάποιοι «ιατροί»), μα για άνθρωπο! Έπειτα και από τις χημειοθεραπείες και δύο σοβαρότατα χειρουργεία, ο μικρός κατάφερε να βγει – συν Θεώ – νικητής, με παράπλευρες όμως απώλειες: έκκεντρη όραση και ημιπάρεση. Ωστόσο, ο όρος «ΑΜΕΑ» είναι προβληματικός, διότι παραπέμπει σε κάτι εντελώς άσχετο. Έχουν όντως αυτά τα άτομα ειδικές ανάγκες; Ανάγκη για θαλπωρή, φαΐ, αγάπη, αποδοχή;

 

Πόσο έτοιμος ήσουν για όλα αυτά;

Κανένας δεν είναι έτοιμος πριν γίνει γονέας, είτε φυσιολογικού παιδιού, είτε με αναπηρίες. Το συλλογικό ασυνείδητο είναι μια ευρεία έννοια και ταυτόχρονα πολύ συγκεκριμένη. Μιλώντας πραγματιστικά, οι περισσότεροι εάν είχαμε πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητάς μας θα απελπιζόμασταν. Βιώνοντας όμως τις καταστάσεις και τις απομυθοποιείς και συμφιλιώνεσαι μ’ αυτές… εν κατακλείδι μαθαίνεις ν’ αγαπάς μέρα με τη μέρα. Αν μεμψιμοιρείς αναλώνεσαι.

 

Πιστεύεις στα θαύματα;

Μα ο Νικόλας αποτελεί ένα ζωντανό! Η επιστήμη, που αιτιολογεί βάσει στατιστικών και πιθανοτήτων, προκαθορίζει τα όρια του ανθρώπου, τα οποία ο μικρός ξεπέρασε. Γι’ αυτό, ευθύνεται κατ’ αποκλειστικότητα η Θεία Πρόνοια, το Έλεος του Θεού!

 

Η περιπέτειά σας αποτέλεσε κίνητρο στο να πιστέψεις;

Αποτέλεσε κίνητρο στο να το ψάξω, εκεί που όλα φάνταζαν εναντίον μας. Καμιά φορά, ο Θεός ευεργετεί απροκάλυπτα – σκανδαλωδώς φανερά!

 

Κλονίστηκε η δύναμη της πίστης σου, με τον άδικο χαμό της συζύγου σου;

Εξαρτάται από το πώς βλέπεις το ποτήρι, μισοάδειο ή μισογεμάτο. Σίγουρα ήταν τραγικό που έφυγε απ’ τη ζωή μια νεαρή γυναίκα 41ενός ετών και μητέρα τριών παιδιών, εκ των οποίων το ένα με αναπηρίες, που ακόμα και τώρα δηλώνει υπερήφανα «μαμάκιας». Ανεξιχνίαστοι αι βουλαί τού Υψίστου…

 

Ήταν δώρο για εσάς η γέννηση των υγιών κοριτσιών;

Φυσικά ήταν δώρο, αλλά όχι σε σχέση με το θέμα του Νικόλα. Καθεμιά τους αποτέλεσε ένα ιδιαίτερο χάρισμα για εμάς, με τη δική της προσωπικότητα και τη δική της ξεχωριστή θέση στην οικογένεια.

 

Τι περιλαμβάνει η φροντίδα ενός παιδιού ΑΜΕΑ, εκτός απ’ τον προσωπικό κάματο;

Ενδοκρινολόγος, καρδιολόγος, οπτομέτρης, παιδονευρολόγος, αιματολόγος, ορθοπεδικός, είναι μόνο κάποιες από τις ειδικότητες που το παιδί οφείλει να βλέπει τακτικά, ενώ η φυσιοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η θεραπευτική κολύμβηση αποτελούν δράσεις στις οποίες πρέπει να συμμετέχει καθημερινά. Επιπλέον, για τις σχολικές του επιδόσεις ο Νικόλας χρήζει εξατομικευμένης βοήθειας και από ιδιώτες ειδικούς εκπαιδευτικούς στο σπίτι. Η ανταμοιβή μου είναι να μου λένε ότι το παιδί μου είναι «δουλεμένο».

 

Μια τέτοια κατάσταση είναι κοστοβόρα. Υπάρχει κρατική μέριμνα;

Το κράτος χορηγεί επίδομα, το οποίο συρρικνώνεται με γεωμετρικές προόδους. Επιχορηγούνται τα 2/3 των φυσικοθεραπειών που το παιδί πραγματικά χρειάζεται. Επιπλέον, η πολιτεία μονομερώς και χωρίς να συμβουλευτεί ειδικούς, αποφάσισε ότι θα πληρώνει υπηρεσίες που θα πραγματώνονται μόνο σε συμβεβλημένα κέντρα με εξευτελιστικούς όρους για τους επαγγελματίες. Η αναμονή θα είναι μεγάλη και το παιδί θα χάσει τη νόρμα του. Με το Πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ψηφίστηκε στις 15 Γενάρη του 2018 με το άρθρο 215, διαμορφώθηκε η βάση για το νέο κύκλο μαζικών περικοπών στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας. Πρόκειται για αλητεία του συστήματος! Ένας γονιός ανταπεξέρχεται μόνο κάνοντας 2-3 δουλειές και με περιστασιακό δανεισμό.

 

Θα μπορούσε να επαινέσει κανείς τους ορθούς χειρισμούς σου στο λεπτό ζήτημα της υγείας του Νικόλα και την αισιόδοξή σου φύση.

Θες να με πεις αισιόδοξο; Εγώ με λέω πραγματιστή, βλέπω ό,τι έχω και πορεύομαι. Ήμουν τυχερός, διότι στάθηκε δίπλα μου μία σύζυγος στήριγμα, που μου έδωσε όλα τα περιθώρια να ψάξω, να ρωτήσω. Γιατί, για ό,τι αγαπάς ψάχνεις, μαθαίνεις.

 

Πώς αντιλαμβάνεται η κοινωνία τη «διαφορετικότητα»;

Η εποχή της πολυδιαφημισμένης «διαφορετικότητας» ενέχει μεγάλη αστοχία, διότι ο ακριβής ορισμός του διαφορετικού είναι το φυσιολογικό! Όλοι είμαστε και οφείλουμε να είμαστε διαφορετικοί. Με τον τρόπο που ο όρος αυτός πρεσβεύεται, δεν δίνεται θέση για την αναπηρία. Η αναπηρία στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένη γιατί έχει κάτι το αποκρουστικό για το μέσο κόσμο. Απουσιάζει η ίση μεταχείριση.

 

Αντιλαμβάνεσαι ρατσισμό;

Υπάρχει μια διάχυτη αμηχανία, ο φόβος του αγνώστου. Σίγουρα τα άτομα ΑΜΕΑ με κύρια αναπηρία την τυφλότητα βιώνουν έντονα την κοινωνική μόνωση. Ελπίζω ότι όλα αυτά, με την ορθή ενημέρωση του κόσμου, να λειανθούν.

 

Ποιο είναι το όνειρό σου για τα παιδιά σου;

Να γίνουν καλοί άνθρωποι, αυτό!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *