Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λιμποβίτσι Αρκαδίας

αρκουδόρεμα Χωμένο στο ελατόδασος και μέσα στις μεγάλες χαράδρες του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1200μ., ανάμεσα στο Χρυσοβίτσι και την Πιάνα και σε πανέμορφη και δύσβατη τοποθεσία, είναι το Λιμποβίσι, το ένδοξο χωριό των Κολοκοτρωναίων. Το χωριό φέρει εμφανώς σλαβική ονομασία, όπως και άλλα χωριά της περιοχής.

Εδώ έζησαν οι Κολοκοτρωναίοι, και μεγάλωσε και κατοικούσε κατά καιρούς ο αρχιστράτηγος Θ. Κολοκοτρώνης. Το Λιμποβίσι ήκμασε επί Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας. Μάλιστα, η απογραφή των Ενετών το 1711 κατέγραψε 500 κατοίκους.

Ο χώρος του άλλοτε κραταιού αρκαδικού χωριού καταλαμβάνει σήμερα ένα μικρό πλάτωμα, που έχει διαμορφωθεί σε σύγχρονο μικρό πάρκο.

Σε τίποτα σήμερα δεν θυμίζει την λιμποβίτσιύπαρξη του χωριού, παρά μόνον λιγοστά χαλάσματα.

Τα μόνα οικήματα που περιέχει είναι το ανακατασκευασμένο σπίτι των Κολοκοτρωναίων, η παλιά εκκλησία του Αϊ – Γιάννη, όπου εκκλησιαζόταν ο Γέρος του Μοριά και τα παλικάρια του, ένα αναψυκτήριο όπως και ένα μικρό οίκημα των φυλάκων. Το ανακατασκευασμένο σπίτι του Κολοκοτρώνη είναι ένα λιθόκτιστο κτίριο κτισμένο σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατά τα πρότυπα του παλαιού και σε σημείο – κατά τα φαινόμενα – δίπλα από την αρχική του θέση (ακριβώς δίπλα υπάρχουν ερείπια παλιού σπιτιού). Η ανέγερσή του έγινε το 1990 με δαπάνη του Αρκάδα επιχειρηματία και εφοπλιστή Π. Αγγελόπουλου, ο οποίος και χρηματοδότησε τη διαμόρφωση και εξωραϊσμό του γύρω χώρου. Σήμερα το σπίτι λειτουργεί σαν ανοικτό μουσείο και φιλοξενεί σύγχρονο εικονογραφικό υλικό από τη ζωή και δράση του Θ. Κολοκοτρώνη. Το επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες που συρρέουν για να προσκυνήσουν τον ιερό αυτό τόπο, χειμώνα – καλοκαίρι.

Στον περίβολο βρίσκεται ανδριάντας του Θ. Κολοκοτρώνη που εκπέμπει συναισθήματα πίστης, θάρρους και δύναμης σε κάθε επισκέπτη. Στη μεγάλη πλατεία με τα γάργαρα νερά της παραδοσιακής πέτρινης κρήνης, ορθώνεται ανακατασκευασμένη η μονόκλιτη Βασιλική εκκλησία του Αϊ – Γιάννη που γιορτάζει στις 29 Αυγούστου με πανηγύρι που συγκεντρώνει κόσμο από τα άλλα μέρη της Αρκαδίας. Η εκκλησία. είχε υποστεί μεταγενέστερες κακότεχνες μετασκευές, αλλά το 2002 αναπαλαιώθηκε στην προγενέστερη μορφή της με δωρεά και πάλι της οικογένειας των Αγγελόπουλων.

Οι σχέσεις του Γέρου του Μοριά, ήταν άρρηκτα δεμένες με τον τόπο γέννησης και καταγωγής του. Κρυμμένο μέσα στο πυκνό ελατόδασος, το χωριό διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821. Κυνηγημένος από τους Τούρκους, ο Γενάρχης των Κολοκοτρωναίων Τριανταφυλλάκος Τσεργίνης έφθασε και εγκαταστάθηκε στο Λιμποβίσι τριακόσια χρόνια πριν την επανάσταση. Εδώ έζησαν οι 12 γενιές των Κολοκοτρωναίων. Απόγονός του, ο Θ. Κολοκοτρώνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λιμποβίσι. Το σπίτι των Κολοκοτρωναίων καταστράφηκε στα Ορλωφικά (1770-1771), όταν οι Αλβανοί κατέπνιξαν την επανάσταση των Πελοποννησίων και ανοικοδομήθηκε από τον πατέρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Κωνσταντή. Σε αυτό έμενε κατά καιρούς ο Γέρος του Μοριά. Κατά τις κρίσιμες στιγμές της Επανάστασης στο Χρυσοβίτσι, όταν οι καπεταναίοι εγκατέλειψαν τον Κολοκοτρώνη, οι Λιμποβιτσιώτες τον στήριξαν, όταν απελπισμένος βάδιζε για την Πιάνα. Μετά την εγκατάλειψη του χωριού στα τέλη του 19ου αιώνα το σπίτι σωριάστηκε, ενώ διατηρήθηκαν τα θεμέλια και μέρος του τοίχου μέχρι το 1990, οπότε και αναστηλώθηκε.

Το πλάτωμα του χωριού προσφέρει υπέροχη θέα προς το Μαίναλο και το Αρκουδόρεμα. Επίσης κάθε Σεπτέμβριο, οργανώνονται στο χώρο από τον ΣΕΓΑΣ και το Δήμο Φαλάνθου, αθλητικοί αγώνες ανωμάλου δρόμου για βετεράνους και ερασιτέχνες αθλητές.

Κοντά στο Λιμποβίσι είναι το Αρκουδόρεμα, μαγευτική τοποθεσία του Μαινάλου, όπου υπήρξε και το ομώνυμο χωριό από όπου ξεκίνησαν οι πρόγονοι του Θ. Κολοκοτρώνη. Η πρόσβαση στο Λιμποβίσι γίνεται με άσφαλτο από το Χρυσοβίτσι (8 χιλ.) – που είναι και η πιο εύκολη – και από διακλαδώσεις των δρόμων Πιάνας-Αλωνίσταινας και Ελάτης-Χρυσοβιτσίου. Όλες οι διαδρομές περνούν μέσα από το πυκνό ελατόδασος και είναι μαγευτικές. Η διαδρομή από την διακλάδωση κοντά στην Πιάνα διανύει το Αρκουδόρεμα, ενώ η διαδρομή από το Χρυσοβίτσι περνά από το παλιό εκκλησάκι της Παναγίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *