Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μαθήματα Ζωής από τον κορωνοϊό

Ζαβουδάκη ΕιρήνηΟ κορωνοϊός έχει έρθει να αναταράξει τις ζωές όλων ανεξαιρέτως! Μπορούμε όμως να αποκομίσουμε οφέλη από αυτόν; Είναι από τις λίγες φορές που μας δίνεται επίσημα η εντολή να μείνουμε απραγείς, σε μία εποχή με έντονους ρυθμούς που επικρατεί το άγχος και η κούραση. Δε γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει η κατάσταση αυτή, επομένως είναι επιτακτικό να ασχοληθούμε με το εδώ και το τώρα, με οτιδήποτε συμβαίνει στο παρόν! Δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε με το πώς και πότε θα περάσει, διότι χάνουμε πολύτιμες στιγμές της καθημερινότητας…

Αδράξτε τη μέρα! Κάντε την ξεχωριστή, ζήστε την σε όλη της την έκταση, γιατί η ζωή είναι μικρή κι ανεπανάληπτη. Κάντε την λοιπόν να αξίζει! Φροντίστε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, επενδύστε ποιοτικά τον χρόνο σας, μιας και σας δίνεται η πολυτέλειά του πλέον!

Νιώστε ευγνωμοσύνη κάθε πρωί που ανοίγετε τα μάτια σας! Ήρθε η εποχή που αντιλαμβανόμαστε τον πρωταρχικό ρόλο της υγείας και το γεγονός ότι χωρίς την δημόσια υγεία δε μπορεί να σταθεί η οικονομία, το εμπόριο και άλλοι βασικοί τομείς. Διαφυλάξτε τη με κάθε τρόπο! Να τρέφεστε σωστά, να ασκείστε και να είστε σε επαφή με τη φύση.

Η ακινησία, τα social media, οι ειδήσεις και το να κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας, είναι οι βέβαιοι παράγοντες που οδηγούν στην κατάθλιψη. Ακούγεται έντονα αυτές τις μέρες η στροφή στο φαγητό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο φόβος -το συναίσθημα που επικρατεί την εποχή του κορωνοϊού- φωλιάζει (συνδέεται ψυχοσωματικά) στο στομάχι μαζί με τον θυμό. Επιλέξτε υγιεινές τροφές στο σπίτι ώστε να υπεκφεύγετε σε αυτές.

Τον καιρό αυτό, δοκιμάζονται όσο ποτέ οι ανθρώπινες σχέσεις. Θέλοντας και μη περνάμε περισσότερο χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους, βλέποντας την ανθρώπινη επαφή με άλλα μάτια. Μαθαίνουμε ο ένας κομμάτια του άλλου που δε γνώριζε ή αγνοούσε. Ίσως πάλι, οι συνθήκες επιδείνωσαν την κατάσταση για εκείνους που η γεωγραφική απόσταση ή άλλοι παράμετροι τους εμποδίζουν να δουν τους αγαπημένους τους. Είναι λοιπόν ευκαιρία να αναγνωρίσουμε κατά πόσο υπάρχει αμοιβαιότητα εν μέσω δυσκολιών.

Τι σημαίνει, όμως, η πανδημία αυτή για τον καθένα ξεχωριστά; Καθένας μας σήμερα υπερβαίνει τον εαυτό του και συνειδητοποιεί πόση δύναμη κρύβει μέσα του. Θέλει δύναμη και τόλμη να μην αντικρίζεις χαμόγελα, πρόσωπα, άτομα που αγαπάς… Να προχωράς μπροστά σε μία κοινωνία όπου επικρατεί μιζέρια και πεσιμισμός.

Η ύλη, πάλι, έχει απαξιωθεί και δεν εξαρτόμαστε τόσο από αυτή, είτε γιατί οι οικονομικοί πόροι δεν αρκούν, είτε επειδή οι τάσεις επιδειξίας δεν έχουν πλέον καμία θέση μιας και περνάμε αρκετές ώρες στο σπίτι. Μέχρι σήμερα κυνηγούσαμε την ύλη χωρίς να εστιάζουμε στα απαραίτητα και τα δέοντα, απαξιώντας για τους συνανθρώπους μας. Παρατηρήθηκε έντονα η μεγάλη κατανάλωση αντισηπτικών, καθαριστικών, κτλ. δίχως να νοιαζόμαστε αν θα μείνουν ποσότητες για τους συνανθρώπους μας. Η πράξη αυτή δείχνει απληστία! Αν δε μπορείς να κάνεις το καλό στο συνάνθρωπό σου, λένε, τουλάχιστον μην τον βλάπτεις.

Είναι βέβαιο πως όταν πάθεις θα μάθεις. Το να μάθεις χωρίς να πάθεις είναι απλώς επιλογή! Επίλεξε μέσα από την εμπειρία αυτή του ιού να αποκομίσεις τα μαθήματα και να ανυψώσεις την ενέργειά σου. Είναι ωραία μια εύκολη ζωή, αλλά είναι μόνο οι δυσκολίες που μας βοηθούν να εξελιχθούμε και να γίνουμε κάτι παραπάνω από αυτό που είμαστε σήμερα.

Οι γιορτές πλησιάζουν, η αισιοδοξία αυξάνεται και οι ελπίδες για ένα καλύτερο νέο έτος φουντώνουν! Νέα όνειρα δημιουργούνται και νέοι στόχοι εισβάλλουν στο μυαλό. Επενδύστε την ενέργειά σας σε αυτά που επιθυμείτε να φέρετε και όχι σε αυτά που δεν θέλετε. Ξεκινήστε να τους καταγράφετε, ώστε να κινητοποιηθείτε και να πετύχετε όλα όσα ποθείτε!

Να είστε καλά και να προσέχετε τους εαυτούς σας!

Ζαβουδάκη Ειρήνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *